Izdvajamo

Rodjak Vahid došao iz Francuske, a ja obilazak familije iskoristio da se zabavim sa
Paintball puškom (nisam siguran jeli to pravi naziv za ovu pušku). April je i već je počela sezona za ovaj sport. Mnogi još neznaju da u Bešićima mogu da se na ovaj način zabave. Za informacije dobro je pozvati tel. broj 065 459 343. Oni koji žive negdje vani, a dolaze u Kozarac na odmor, mogu planirati par sati u prirodi i paintballa.

Oni koji znaju kakav je ovo sport nije potrebno da im opisujem  adrenalin koji se doživljava. Oni koji neznaju kakav je ovo sport mogu reći da je dosta zanimljiv i sa puno uzbuđenja. Vrijedi probati.

Sefik Kilić ne izlazi iz svog voćnjaka. Kaže ovdje mu je najljepše samo ponekad izađe do kuće. Kaže uguši ga miris behara, pa da malo predahne.

Naši poljoprivrednici su i ovaj vikend imali okupljanje. Razlog sastanka je: Kineska vlada je dodjelila pomoć, muzilice i mjesaone, poljoprivrednicima. Grad Prijedor je raspisao konkurs  pozvao poljoprivrednike da se prijave za ove donacije. Dogovoreno je da se preda zajednička lista za donaciju.

Zatim su podjeljene članske karte. Na kraju razgovori i priprema za proljetnu sjetvu.

U utorak smo išli u posjetu logoru Batkovići. Sta reći kad se ide u obilazak ovih mjesta. Svake godina nas je manje na ovim skupovima. Neznam jeli do organizacije ili do nas samih. Ipak bilo nas je deset iz Kozarca, iz Prijedora niko. Jajce, Ključ, S.Most i Kozarac nisu napunili jedan autobus.

U povratku smo se zaustavili u Gradačcu. Pauzu smo iskoristili i posjetili Gradačac Kulu Zmaja od Bosne. Naravno, ovako lijepo mjesto, puno fotografija. Par za četvrtka a ostale na facebook.

Posebno lijepa čaršija i raja u njoj. Ja sam prvi put ovdje i siguran sam da ću u buduće više puta dolaziti.

Juče sam sa svojim zujanjem stigao u Brđane. Neznam kako zovu ovaj zaseok. Moj jaran Hođa (Hedo Hođić) je iz ovog sokaka i ja obično kazem Hodzići. Ipak u ovom sokaku pored Hodzića zive Balici, Mujčići, Karabasići...

Prvo sam svratio kod familije Balić Sulejmana i Kelime. Svi su bili zauzeti dnevnim poslovima.

Nane Razija mi priča da ima kcerku u Kanadi i sigurna je da će se ona obradovati kad je vidi.

Zatim sam fotografisao Hodziće. Dok fotografišem ovaj fundament, sjetih se Idriza Hodzića. Ovaj covjek je nakad bio odbornik u Brđanima i često je dolazio u naše selo da rješava seoske probleme. Ja ga se sjećam kao djete.  Nekako je bio poseban, uvijek uredno obučen,  blago nasmijan i nikad ljut.

Zatim se svratim kod Hilmije i Sade Karabasić. Pravim dvije fotke, jednu ispred njihove kuće a drugu ispred kuće od Hilmijinog brata koji je nedavno umro.

Produzavam do kuće od Hase i Sibe Mujčić, a usput pravim jos par fotografija. Kod Hase radnici rade.

Kod Sibe došla komsinica Asima Karabasić, na kahvu.

U povratku kući često svratim kod Mr. Mesuda Trnjanina, tek da pozdravim, a ponekad bude i diskusije. Ovdje sretoh  Hadziju Seniju Deumic svratila kod Mesuda da kupi nešto za cvijeće. Kako reće tek da se nečim zabavim.

Jutros došao malo ranije u ćaršiju pa okrenuo malo kroz Kalatu. Napravio više fotki ali bi mjesta za dvije. Drugi put više fotki iz ovog dijela Kozarca.

Svratio kod Pajde da pitam dokle je došlo sa pripremama za 19. april.  Da podsjetim, Pajdo je prošli čatvrtak napisao sljedeće:

OVIM PISANJEM POZIVAM SVE Kamičance i ostale da dođu 19. Aprila 2014 godine u Kamičane kod doma da se družimo. Radimo na sadržaju i programu bićete obavješteni
jedna od ideja da uđe u program je da taj dan poklonimo neke stvari koje nam netrebaju ili ih više ne koristimo a nekome će dobro doci .Dođite biće nam dobro. To bi bilo nešto poput nekadašnjeg okupljanja za Bajram ili fudbalskoga Turnira svi se sjeđamo da nam je tada bilo dobro zašto nebi i sada tako .

Siguran sam da će ovo biti veliki skup i kako Pajdo reće ovo je poziv za svu raju i nije važno odakle su. Raja iz Kamičana su domaćini i organizatori ovog skupa. Zatim mi reće da će program biti dosta velik i neće biti dosadno. Planiraju dovesti ringispil, zatim pony konje, da bi djeca učila jahati. Planiraju  jedan mali turnir u malom fudbalu i još dosta zanimljivosti.

 

Danas na četvrtku lijepo vrijeme i dosta raje. Počelo je sa kupovinom cvijeća sadnica, zatim sadnice povrća, paradajz, paprika...

Sretoh našu raju koji žive u Enleskoj (London), pozdrav, šta ima kako naši tamo. Zatim mi ispričaše da su bili kod porodica, nevino optuženih kozarčana, Hirkić i Alukić. Elvir Forić i Emir Arifagić su organizovali party u Londonu i sakupili 2200 funti za ove dvije porodice. Porodice Hirkić i Alukić se zahvaljuju svima koji su učestvovali u ovoj akciji. Ovakve informacije su mi posebno drage i rado ih objavljujem. Ovo je slika naše raje, uvjek spremni da pomognu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Ako neko traži Tesmu i Ramu u Australiji uzalud ih traži oni su sad ovdje među nama, u svom Kozarcu. Koliko su sretni kad dođu svojoj kući?  Ovaj Tesmin osmje govori sve.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:  "Budite nježni i blagi prema ženama, one su poput ptičice. Svaka bašta ima mirisno cvijeće, a mirisno cvijeće dunjaluka su žene. One su božuri čovjekovog života i majke koje uzgajaju generacije"

Još jedan kratki video snimak sa četvrtka

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić