Izdvajamo

Mjesec dana ili četiri četvrtka nisam se javljao iz našeg kraja. Razlog je opravdan, bio sam u posjeti kod djece. Često puta slušam od raje, koji idu u druge države, da idu da ne lože vatru i da ušparaju drva. Ja sam išao da vidim djecu. Kod sina Adnana i kćerke Alme odmarao,  ali nisam gasio stranicu.  Radili smo punom parom, obično u večernjim satima kad unučad odu na spavanje.

Jučer sam se vratio u naš kraj i odmah počeo sa zujanjem. Nastavljam dosađivati sa svojim fotografijama i ponekom pričom.

Sa unucima sam uživao i nadam se da me neće neko opet ubjeđivati kako on voli svoju unučad više nego ja svoju, jer je on ili ona bliže njima

Akcija, prikupljanje sredstava za asfaltiranje puta u Brđanima prema planinarskom domu, napreduje ali ne baš kako su planinari očekivali. Ipak oni su uporni i vjeruju u uspjeh akcije. Danas dva spiska donacija.

Jedna lijepa priča iz Amerike sa triatlona "Ironmen 70.3 milje Arizona 2017". 2km plivanje 89 km bicikl i 22 km trčanje, ukupno 113km.
Kozarćanin Redžep Talić 22. oktobra 2017. postao je Iron Man u svojoj 56. god. Redžep je kozarčanin kojeg je ratna sudbina, skupa sa porodicom odvela u državu Arizona, USA.
Ovaj vrijedni kozarčanin, iz Kozaruše, uz veliku podršku supruge Hateme i djece, biciklizmom se bave već 10 godina ili od svoje 46. godine.

U ovih 10 godina učestvovao je u mnogo trka, a sve trke su bile iznad 160 kilometara. Ova medalja na "Ironmen 70.3 milje Arizona 2017" je 20. medalja. Ova zadnja za ironmen gdje je učestvovalo 964 tekmičara, iz cijelog svijeta čini ga posebno sretnim. On je stigao 479., u vremenu od 6 sati i 12 minuta, a uslovi su bili veoma teški. Još je sretniji jer su ga bodrili mnogobrojni prijatelji, familija, supruga Hatema, porodica.
Redžepu želimo da nastavi da se takmiči i da nas svaki put obraduje dobrim rezultatima.

Spisak donacija, koje nismo objavili, za spomen ploču u džematu Alići-Softići

OBAVIJEST
Obavjestavaju se dzematlije dzemata Alici-Softici da pogledaju spisak sehida koji ce biti stavljeni na sehidsku plocu pa ako primjetite da je neko izostavljen javite se na br.tel.065 163 753.

1.Alic (Adema)Mujo
2.Alic(Alaga)Dzevad
3.Alic(Alije)Mujo
4.Alic(Ibre)Hajrija
5.Alic(Mahmuta)Husejn
6.Alic(Muharema)Refik
7.Alic(Muhe)Hamed
8.Alic(Osmana)Esad
9.Alic(Saliha)Hasan
10.Alic(Hasana ef.)Zejneba
11.Alic(Sejde)Muharem
12.Javor (Ale)Alija
13.Javor (Sere)Arif
14.Kilic(Rasima)Suad
15.Softic(Adema)Hase
16.Softic(Adema)Muhamed
17.Softic(Huse)Serifa
18.Softic(Besima)Mirsad
19.Softic(Camila)Saban
20.Softic(Edhem)Ekrem
21.Softic(Edhema)Halida
22.Softic(Edhema)Hilmija
23.Softic(Emina)Aden
24.Softic(Hasana)Agan
25.Softic(Ibrahima)Kasim
26.Softic(Latifa)Hamid ef.
27.Softic(Mehmeda)Asim
28.Softic(Refika)Mustafa
29.Softic (Sabana)Elvir

30.Softic(Refika)Mustafa
31.Softic (Sabana)Elvir

Prije mjesec dana pisali smo o Ibrahimu Veliću i njegovom stanju. Zijad Jakupović je sa svojim komšijama pokrenuo akciju kako bi Ibri stvorili koliko toliko bolje uslove za život. Akcija je podržana od velikog broja naše raje, kako ovdje, a puno više kod raje sa boravkom u drugim državama.

Zamolio sam Šerifa Velića da mi da malo više informacija o akciji:
Akcija: Pomozimo Ibrahimu Veliću Dragi prijatelji, donatori. Evo za nepuna dva mjeseca od ideje do realizacije s ponosom možemo reći da se je zahvaljujući odzivu velikog broja darodavaca, uradilo i više nego što smo očekivali. Priložene fotografije govore više nego bilo kakav tekst. Odbor se izvinjava što trenutno nije u mogućnosti da detaljnije izvjesti o utrošenim sredstvima ali i to će biti uskoro odrađeno. Naime, Zijad Jakupović, glavni pokretač akcije, trenutno se nalazi na putu i objektivno nije u mogućnosti da podnese izvještaj ali uskoro aBd bit će i to odrađeno. Ima naznaka da su još neka sredstva na putu. Odbor će razmotriti stanje i odlučiti šta i kako dalje. Molimo za razumijevanje. U ime odbora h. Šerif Velić.

Jučer sam obišao Ibru i iznenadio se kada sam vidio dokle se došlo sa radovima. Više se može vidjeti na slikama i videu koji sam napravio.

Slijedi još spisak donacija koje nisam objavio u predhodnoj priči o Ibrahimu:

Džemat iz Stavangera

Durakovic Senad,
Arifagic Ismet Ico,
Arifagic Jasmin,
Elkazevic Džemila,
Delic Mehmed,
Denic Admir,
Denic Muamer,
Arifagic Bahrija,
Adžemovic Ferid,
Džihic Zuhra,
Avdic Velid,
Kajdic Nijaz
i
Denic Bahrija.
Džemat iz Stavangera i
prijatelji iz Osla su skupili 5400 norveških kruna(1100 KM) i poslali pomoc za Ibrahima Velica.

.be">

Ova hefta, kiša, snijeg, hladno vrijeme, ali naši građevinci ne prestaju sa radom. Jučer sam svratio u Hrustiće, Kamičani, kod Zehre Jaskić - Porić. Ona gradi kuću, a izvođać radova je Said Mujanović. U toku su unutarnji redovi.

Radnici rade punom parom, a Zehra sva sretna mi priča, da je izuzetno zadovoljna sa kvalitetom radova, hvali radnike kako su vrijedni i većinu poslova završavaju prije dogovorenog roka.

Unutarnji radovi su pri kraju i biće sve spremno za useljenje, već za novu godinu.

Loše vrijeme ne sprećava ni radnike Zanatske radnje Karabašić. Našao sam ih dok su postavljali stolariju na jednoj kući u blizini Kozarca.

Akcija asfaltiranje puta kroz Mujkanoviće prema Jarugama ide dalje. Ovih dana se počelo  sa radovima ali loše vrijeme je spriječilo izvođaće da završe radove u dogovorenom terminu. Derviš mi priča da će radovi biti završeni samo da bude par dana lijepog vremena.

Kad sam već tu u Mujkanovićima, mislim, hajd da napravim koju sliku više iz ove mahale.

 

U Garibima su, također, počeli radovi na asfaltiranju ove mahale. Vjerujem da ćemo idući četvrtak imati više informacija iz ovog sokaka.

Za ovaj put spisak donacija koje nismo do sad objavili:

Menković Zlatan    100 eura

Menković Safet      100 eura

Menković Jasmin     100 eura

Menković Nedžad     100 eura

Garibović  Asmir       100 eura

Kararić Husnija        400 KM

Kararić Izet             400 KM

Garibović Refika      150 KM

Danas na četvrtku, loše vrijeme, dosta hladno. Novembar je mjesec kad, pored januara i februara, najmanje raje dolazi na četvrtak. Danas nas nije bilo baš malo. Pričaju mi da su predhodna tri četvrtka bili jako slabo posjećeni, a danas iznenađujuće dosta raje. Posebnih tema za razgovor nije bilo.

Maslenica već redovna i nije potreban sat da vidiš koliko je sati, kad vidiš da se maslenica jede, znaj da je 10.00 sati. Već slušam u raji  "Ne bih te dao za dulum maslenice".

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Mladost je nešto što imaju samo mladi, a što cjene samo stari

.be">

 

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...