Izdvajamo

Jesen, vrijeme kad se užurbano izvode radovi na njivama i na gradilištima.

Pismo koje sam dobio iz Njemacke:

Ja sam Gazmen Saliji sin Vaide cerka od Hava Majdanac: Pozdrav svima, ima li ko da poznaje familiju Majdanac Zaima i Mehmeda obojica su alarahmetile, a ja sam unuk od njihove sestre Have. Hava se udala u Makedoniju za mog dedu Albanca. Moja majka želi da upozna familiju pa ako ima neko da poznaje nekog iz familije Majdanac bio bih mu zahvalan,  pozdrav Gazmen, volim te Bosno.

Dok sam se vozio prema Džihića putu vidim ogromno gradilište u Kešićima. Odlučih da svratim da vidim šta se ovdje radi.

Već na ulazu dočekuje me Hilmija Kešić i uz dobrodošlicu počinje da mi priča o radovima koji se izvode iza njegove kuće.
Ovdje njegovi sinovi prave kuću, a iza kuće garaže. Kad mi reće garaže pomislih dvije, a on mi reče da će ovdje biti 12 garaža.

Nisam uspio odbiti Hilmiju i otišao sam u kuću, gdje nas je dočekala Fikreta, Hilmijina supriga. Mislio sam par minuta, a ostali smo više od sat vremena u razgovoru. Fikreta mi pokazuje fotografiju od njihove unučadi, a imaju ih petero. Sa Hilmijom bih mogao i imao šta da pričam ne samo sat vremena već danima, ali obaveze nas tjeraju da idemo dalje.

Malo iza kuće koja se gradi je još jedan objekat i ovdje srećem Hilmijinog brata Mirzeta dok radi. Prvo sam pomislio da je radnik od Amira Sivca koji je glavni izvođać radova na garažama.
Mirzet se smije i priča mi da su garaže koje su već ozidane, njegove, a biće ih 8, plus ljetnja kuhinja, kotlovnica, ostava...

Izvođać radova je Amir Sivac, a rekoše mi da je izuzetno vrijedan, kao i posebno dobar majstor svog zanata.
Na sve ove pohvale, Amir se smješka i bez komentara nastavlja da radi. Počeo je radove i na ovom drugom objektu gdje će biti 12 garaža. U zadnje vrijeme često, na radilištima srećem Amira Sivca, a to znači da ga raja traži.

Građevinske radove na kući, izvodi Mirso Džonlagić, a elektro radove izvodi Emir Jakupović.

Nekad me strah da neću uspjeti sve fotografijom pokazati i zato pravim kratki video.

https://www.youtube.com/watch?v=_xXLtYiY82E&

Prije dva mjeseca završeni su radovi na asfaltiranju puta kroz džemat Hadžići. Odbornici koji su vodili ovu akciju, obećali su podnijeti i blagajnički izvještaj od ove akcije. Obećali su da će to biti javno i jučer su mi predali izvještaj sa molbom da objavim danas na Kozarac.eu.
Kako mi rekoše Asko, Zijad i Dijaz, kad je ovako transparentno (javno), sigurni smo da će nam raja i u buduće vjerovati i pomagati u nekoj budućoj akciji.

Slijedi izvještaj:
Građevinski odbor za asfaltiranje puta u džematu Hadžići

Obavijest

Obavještavamo građane džemata Hadžići i ostale donatore, o ishodu akcije prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta.
Akcija je u potpunosti uspjela, put je asfaltiran. Ovim putem još jednom se zahvaljujemo svima koji su svojim novčanim prilozima pomogli da se ova akcija uspješno završi.

Prikupljena novčana sredstva ovom akcijom iznose 90.171 KM

Troškovi, odnosno rashodi su slijedeći:

Priprema i asfaltiranje puta po troškovniku i ugovoru 75.230 KM

Vantroškovnički radovi:

- Izrada propusta preko puta 1.500 KM
- Asfaltiranje proširenog djela puta kod džamija 5.688 KM
- Čišćenje otvorenih jaraka 1.672 KM
- Ostali troškovi nastali provođenjem ove akcije 1.680 KM
========
Rashodi ukupno 85.770 KM
Rakapitulacija:
Prihodi 90.171 KM
Rashodi 85.770 KM -
Ostaje neutrošeno 4.401 KM

Preostala neutrošena novčana sredstva preusmjerit će se na plaćanje radova na opločenju trotoara oko džamije i flastera ispred džemije.

U ime građevinskog odbora, izvještaj sačinio Asim Hadžić-Asko

I ako je akcija asvaltiranja puta "Murići - Himzo - Grobnica stavljena u stanje mirovanja do proljeća slijedeće godine Ipak smo dobili dva nova donatora a to su:
Jakupović R. Ekrem - 300km.
i Jakupović Rasima udovica Asima Ake Jakupovića - 300km.
Novac je deponovan na banku i kad dođe vrijeme bit će utrošen namjenski aBd.

U ime odbora h. Šerif Velić

Mujkanovići, akcija asfaltiranje puta kroz ovaj sokak preme Jarugama. Ovdje raja ne odustaje i to je za svaku pohvalu. Danas vidim da je u zadnjih 7 dana bilo dosta uplata, pa se sjetih Dijazovih riječi, kad mi je rekao da njegova raja neće odustati od ove akcije.
Uplate u zadnjih 7 dana:
Mujkanovic(Eniz)Faudin 1.000KM
Mujkanovic(Eniz)Halid 200KM
Ramic Elmir-Anela 200KM
Salihovic Amir-Alma 100KM
Besic Saban 150CHF.
Mujkanovic Sulejman(Meman) 1.000 AM.DOL.
Mujkanovic Armin-Sanela 300€

Garibovići, asfaltiranje puta. U ovom džematu akcija još traje, a u zadnje vrijeme samo dvije uplate. Članovi odbora za asfaltiranje apeluju na džematlije da dodatno pomognu još malo, a sve u cilju da se jednom već asfaltira i ovaj džemat. Takođe mole i raju koji nisu iz ovog džemata, da pomognu ovu akciju.
Donacije u poslednjih 15 dana:
Menković Senada, Šabana Garibovića unuka 100 KM
Sivac (Refikov) Ermin 100 KM

Akcija asfaltiranje puta Kenjari-Pidići-Menkovići, napredak akcije se vidi na ovoj fotografiji.

Uspio sam jedan dan odvojiti za mog dajdžu Esada Dženanovića. Za one koji su zaboravili, moj dajdža je iz Duračaka, a 1992. Srbi su ubili njegovu porodicu: ženu, kćerku, snahu i dvoje unučadi. Ni danas mi nije jasno, svi Srbi u Garevcima znaju za ova ubistva, a niko "ne zna" gdje su zakopali ubijene, zaboravili. Zar ni poslije 25 godina niko ne želi ili ne smije da progovori.

Zujim kroz Kamičane i na imanju od Eke Alića,sina od Fadila Alića ili unuk od Murata Alića, a rekoše mi da to pripada i ostalim članovima familije, primjećujem velike promjene. Edo i Samir Softić čiste ruševine koje su ostale od rata. Priča mi Samir da rade već desetak dana i da ima još dosta posla da bi se ovo očistilo. Nadam se da ću iduće godine ovdje slikati radove na izgradnji nove kuće.

Sav otpad Samir odvozi u Džihića put. Ovaj put je skoro pa nestao. Braća Džihić i Osme Forić su odlučili da ponovo osposobe ovaj put, a u tome će im pomoći Samir i Edo Softić, tako što će ovaj put poslije nasuti i poravnati da bude upotrebljiv.

Preko puta Ekine kuće građevinski radovi. Ovdje srećem radnike od Saida Mujanovića, a oni mi rekoše da je ovo kuća od Crnog ili za one koji ne poznaju Crnog, Brace Alića sin. Poslije sam sreo Crnog i on mi reče da je zadovoljan sa izvođaćem radova, Saidom i njegovim radnicima. Kaže da je birao najbolje majstore.

Kod Dževada i ove godine rodila smokva.

Jesenji radovi užurbano se obavljaju, dok je lijepog vremena.

Dok zujim čaršijom primjetih da je u Kozarcu otvorena kancelarija pogrebnog društva "Fonus" d.o.o Sinanović. Za kozarčane olakšica kad traže pogrebo društvo za prevoz iz zemlje, kao i inostranstva. Gospodin Sinanović mi reče da su dostupni i na njihov već poznati telefonski broj:061 146 051

Ove hefte zujim i kroz Brđane, tačnije, sokak Tadžići. Već na samom ulazu u sokak sretoh Havu Bešić dok je išla iz bašte. Natrpala je ona pune tačke bijelih masirača, oskoruša, paprika... Smije se i kaže: Haj nek raja vidi da i ja radim.

Halima Tadžić izašla da vidi sa kim se Niho Tadžić svađa na putu. Moj vođa kroz ovaj sokak je Niho Tadžić, a nisam ga uslikao.

Svratismo kod Zuhra Tadžić, Nihad je zove da izađe vani. Malo se iznenadila kad je vidjela da sam ja na putu. Zuhra ima 76 godina, živi sama. Djeca iz Slovenije dođu često da je obiđu i pomognu. Kad sam je upitao za djecu, prvo mi ispriča o svom sinu Seadu i mužu Arifu koji su ubijeni ovdje nedaleko od kuće.

U nastavku slikam kuće, pomalo video pravim, a na kraju sokaka dočeka me Suljo Tadžić i njegov pas. Kaže krenuli u šetnju, ali može jedna slika i oni odoše dalje.

Iz Suljine kuće izlazi njegova supruga Ismeta i Mirsada Omeragić iz Donjeg Vakufa. Mirsada je tu da služi i pazi na Suljinu mamu Dragunu.

Pitam Mirsadu za Dragunu, a ona mi reče da nane spava. Ode da provjeri jeli se probudila. Uspjela je da probudi Dragunu. Kad sam ušao u kuću nije me prepoznala od prošle godine, ali kad sam rekao čiji sam obradovala se i poče pričati kako je poznavala moje roditelje. O Draguni sam pisao prošle godine. Ova žena gazi 90. godinu, a nije sve doskora bila kod doktora. Danas primjetim da dosta stvari zaboravlja, ali neda reći da je nešto boli, tek ponekad glava malo zaboli. Ipak potrebna joj je njega, a za to su zadužene Mirsada i Sanela. One se mjenjaju svakih 15 dana kod Dragune.

Na kraju svratih kod Asime Tadžić. Asima dosta teško hoda, koristi štap za kretanje.

.be">

Svratio sam još jednom u Bešiće, da zabilježim lijepo uređeno dvorište od Adevije Čustić. Ona ponosna na svoje cvijeće, jer sve sama radi.

Vrijeme za kestenje. Kod mene još nije sazrelo pa sam morao kupiti. Ja najviše volim prženi kesten.

Četvrtak, dosta toplo vrijeme i dosta više raje za ovo doba godine. Nije bilo nekih posebnih razgovora. Obično se sve svodi na razgovorima o jesenjim i građevinskim radovima, kao i pripremama za odlazak u neke druge države kod familije.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Smail Poljak 82 godine, nije sportaš, nije političar, ili neki privrednik, nije ni bogataš, niti alkoholičar, ili kafanski čovjek, a jest  živa kozaračka legenda.

Muran je kupio kukuruzu za jarana Esu Balića.

Maslenica u 10.00 sati na trgu, postaje tradicija i svaki put nas je više za sofrom.

Nakon više od godinu dana, ponovo u Kozarcu na četvrtku i imala sreću da okuša maslenicu.

 To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: U društvu koje se raspada pravda više nije osnova ni potka, već samo vrpca kojom se krpe poderotine.

.be">

 

 

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić