Izdvajamo

Ljetos, srećem  poznatu raju žure na svadbu ili restoran ili neku drugu muziku i nabrajaju ko pjeva u kom restoranu ili svadbi. Obično svi se čude kako ne znam za onog pjevaća ili onu pjevaćicu, a ona ili on tako dobro pjevaju i počnu refreni pjesama od tih pjevaća. Pa kaže:Igra kolo i u kolu Duda od radosti tresu mi se kosti, ili Nemoj da plaćeš na mom pragu da mi vrata ne povuku vlagu, Imam Garažu i mercedesa tri još samo fališ mi ti.  Mala žene od velike slađa, mala žena lijepa kao slika, tijelo malo, a dusa velika. Hej konobaru donesi mi stok, hoću da se napijem da zaigram rok. Ja te volim, ja te obožavam, ja bih s tobom da se razmnožavam,...Svraćao sam svugdje po malo, vraćao se kući dosta umoran i još više zbunjen slušajući muziku u Kozarcu. Hanka Paldum, kapa dole.

Juče, nestanci struje svakih par minuta, a ponekad svakih par sekundi. Ne znam jeli neko brojao koliko puta je došla i nestala struja. Siguran sam da je juče bar 100 puta došla i nestala struja. Evo i danas me prekida u pisanju ovog četvrtka.

U organizaciji Udruženja voćara Prijedora, na malom gradskom trgu u Prijedoru traje privredno-turistička manifestacija „Dani šljive“. Ovaj sajam okupio je 12 proizvođača koji nude, uglavnom, šljive  čiji je kvalitet ove godine prvoklasan. Na području Prijedora, na površini od 117 hektara zemljišta, oko 220 proizvođača uzgaja šljivu. Prinosi su od 30 do 40 tona po hektaru.

Sajam šljive u Prijedoru biće otvoren do 23. avgusta.

Kod mene berba šljiva je počela, kvalitet dobar, a rod još bolji.

Kod mene šljive rodile, a kad mi neko svrati ja ga odvedem u moj voćnjak da se uvjeri kako je rodilo voće.

Kuhanje meda od jabuka, prva tura završena. Bilo je puno posla do kasno u noć, a bilo je i pečenih kukuruza i kuhanih jabuka.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za jačanje imuniteta, preparata za zaštitu kože od sunca kao i veliki izbor dekorativne kozmetike.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike i hrane za bebe.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska i tjelesne težine .
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unaprjeđenje Vašeg zdravlja.

Edhem Ramulić me zamolio da objavim njegov privatni broj računa jer njegovi prijatelji žele da uplaćuju pomoć direktno na njegov račun.

Zadnje dvije hefte u Kavljanima, Srednjim i Gornjim Jakupovićima se izvode radovi, asfaltiranje seoskih puteva. Malo sam zujao ovim mahalama, razgovarao sa rajom, fotografisao, a i video pravio. Radovi su pri kraju grabe iskopane, asfalt položen, još preostaje da se bankine urade.
Mještani sretni što je najzad i u njihovo selo došao asfalt.

Braća, Kevac Ibrahim i Senad presretni i zadovoljni,

Ovdje svi zadovoljni i rekoše da sad mogu veš iznijeti u dvorište da se suši bez straha da će neko brzo proći, dići prašinu.

Gornji Jakupovići put asfaltiran do raskrsnice Panići - Kosovi ili do kuće Ibre Bahonjića.

Ibro sa svojim komšijama po cijeli dan na putu, prati izvođenje radova.

Obavezno pogledati video na kraju članka.

Dok obilazim Kavljane i Hadžiće svratih da vidim kako napreduju radovi na Šehidskoj munari. Zijad Hadžić sretan i zadovoljan sa dinamikom radova, takođe sa donacijama koje pristižu.

Slijedi spisak donacija u zadnjih 7 dana:

Kararic (Hasima) Sebiha i Samir  100 KM
Todorovac (Edhema i Vasve) Asima  200 KM
Mehanović Razim i Subha  100 KM                                  
Hodzic (Osmana) Adil  i Hamida  100 €                                    
Klipic Nasiha, Samir i Anis  600 KM
Fazlic (Begana) Dzemal  100 KM
Kevac (Sabana) Edin  500 KM
Kevac (Sabana) Ibrahim  100 KM
Kevac (Sabana) Senad  100 KM
Hadzic ( Hamdije) Senada  100 KM
Hadzic (Hamde) Mirsad  20 €
Husic Hukic (Osmana i Fikre) Mevlida  120 KM
Jakupovic Ermin i Amela 100 KM
Husic (Osmana) Fikra  50 €
Pervanic Abdul-Šerif i Smaila  100 €
Hadzic Kahrimanovic Sabaheta  100 $
Alić Idriza Senad   100 KM

Danas mi se javila Sabina Mujkanović - Habul sa jednom posebnom pričom:

Pišem vam kako je bilo u prodavnici Kort. Stigli smo 13 augusta, a u nedelju 14 augusta   otišli samo ja i moj muž Zaim da zamjenimo novce u mjenjačnici u tržnom centru Kort i u kupovinu. Zaim je zamjenio 1000 Danskih kruna i dobio 200 km, onako umorni nismo uopšte obraćali pažnju koliko smo dobili maraka. Uvece isti dan  Zaim je skontao da je provizija jako visoka i u biti 50 dobio manje. Nije dobio nikakav papir niti je tražio papir od djevojke iz mjenjačnice. Dva dana kasnije odlazimo u Kort ponovo u kupovinu, muz ide ponovo da zamjeni 1000 Danskih kruna i doživljavamo fantastično iznenađenje. Djevojka od prije dva dana nije  u smjeni, ali je ostavila 50 maraka u kovertu kad dođemo ponovo jer je pogresno uradila, racunala je kao Švedsku krunu prvi put, vjerovatno i ona je bila umorna. Tražila nas u prodavnici ali mi smo jako brzo izašli, trebalo nam par sitnica samo. Ovo je zaista, zaista nevjerovatno, svaka cast djevojci. Moj muž je Banjalučanin, oduševljen Kozarčanima i želio je da ovo objavite, ovo je nešto veliko i pošteno.

Sabina i Zaim Habul

Kod Senada Kevca svratih da pitam utiske o asfaltiranju puteva. Našao sam ga na plantaži malina. Berba malina i zadovoljstvo sa rodom, kao i sa tržištem i cijenom koju dobija.

Juče kiša ali radnicima od Saida Mujanoviće ne smeta, oni rade punom parom. Dovikuju da se mora raditi da se ispoštuju ugovoreni rokovi.

Još jedna lijepa prića o našoj raji.  Akcija koju su pokrenuli roditelji djece iz dječijeg vrtića Bambi u Kozarcu uspješno se privodi kraju. Cilj akcije je da se dijeci obezbjede rekviziti u dvorištu vrtića, za igru u dvorištu. Po završetku radova objavit ćemo spisak donatora, šta se sve nabavilo i izgradilo.

Danas na četvrtku gužva, ali sve ukazuje da su godišnji odmori pri kraju. Razgovori se vodili oko voća, gdje nije rodilo pitaju gdje ima, a kod nas gdje je rodilo problemi šta sa tolikim voćem.

Takođe u Udruženju logoraša, raja se prijavljivala za nedeljni odlazak na Korićanske stijene. Sutra, petak, ko nije danas stigao da se upiše ima vremena do kraja radnog vremena.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Mudar nije onaj ko mnogo zna, nego onaj čija su znanja korisna.

http://www.youtube.com/watch?v=pqcSColJiV4

http://www.youtube.com/watch?v=DDMXYcfTrz0

 

 

 

 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.