Izdvajamo

Ove hefte sam bio kod brace Paratusic ili bolje reci na njihovoj farmi. Ova porodica ima svoju farmu visoko mlijecnih krava. Suad i Saud su slozna braca i kod njih nema, moje tvoje vec sve je nase (njihovo). Njihove zene kao dvije sestre bliznakinje cijelo vrijeme nasmijane.

 

Prica mi Saud kako su poceli prije nekoliko godina sa par krava a danas imaju vise od 50 muznih krava i 20 junica, sto znaci da imaju vise od 70 grla. Kaze kako njihov radni dan pocinje ujutro u 4 sahata pa sve do kasno u noc ali i to da im nista nije tesko. Najlakse je kukati i sjediti, dok drugi kukaju mi se borimo za svoju buducnost kao i za buducnost svoje petoro djece.

Dnevno proizvedu oko 900 (devetstotina) litara mlijeka i drugi su u opstini po kolicini proizvedenog mlijeka. Naravno mlijeko je izuzetno kvalitetno.

Prica mi Saud kako su oni sve stekli napornim radom i bez velike pomoci od drzave. Drzava je njima duzna oko 50000km za premije, oni drzavi nesmiju biti duzni niti jednu marku. Sve svoje dadzbine drzavi placaju na vrijeme.

Poceli su sa 4 duluma zemlje i kupili su oko 30 duluma a ostalo iznajmljuju zemlju od opstine i drugih. Obradjuju oko 300 duluma zemlje.

Kad je sezona i nemogu sve stici sami priskoce i komsije da pomognu. Vjerujem da su svi Sivci ponosni na svoje komsije Paratusice.

Kad sam sve ovo vidio sjetih se one nase poslovice, slozna braca kucu grade a neslozna razvaljuju. Dvije porodice u jednoj kuci moramo priznati da je ovaj primjer za divljenje.

Mladi Paratusici, fotografija sama za sebe kaze kako su ovo divna djeca.

Kad sam kod Paratusica odlucih da napravim jos par fotografija u Sivcima. Prvi koga sam sreo je Nedzib Huskic ratni vojni invalid, borac 17.Krajiske brigade.

Par slucajni fotografija koje sam napravio tu i tamo.

Danas, cetvrtak,  temperatura iznad nule pa je i moj komsija Alija sa svojom Tidjom izvirio vani.

Danas sam primjetio kako se narod poceo vracati u kolosjek i pripremati za predproljetne radove. Vec se raspituje za gnjojivo, tekucinu za prskanje voca, obrezivanje voca, kako sasjeci zivice.

Danas je bilo puno raje na cetvrtku pa sam i ja napravio malo vise fotki.

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage.

Nijaz - Caja

Jos samo ovo:  Čovjek ne može da učini ništa protiv toga što stari, ali se mora svim silama boriti da ne zastari.

 

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.