Izdvajamo

Danas je najkraci dan u godini a meni je bio i veoma hladan, smrzo sam se na cetvrtku. Za ljubitelje skijanja obavjest da je sinoc pocela skijaska sezona na Mrakovici. Ovu fotku sam prvu postavio, jer me ovaj mladi par odusevio.

 

Vec dvadesetak dana troje, Hadzalica, maloljetne djece su ostali bez oca koji je nakon smrti svoje zene sam brinuo za svoju djecu. Ovo su culi Ilijaz i Amila Huremovic pa su dosli kod mene da ih odvedem do kuce Hadzalica. Oni su darovali djecu sa obilnim poklonima, odjeca, obuca i prehrambenim proizvodima.

Djecu nismo nasli kod kuce vec samo zenu, Ajsa Basic, koja je preuzela obavezu da se brine za djecu. Djeca su bila kod svojih drugarica i drugova. Ajsa nam je ispricala kako su dobra raja poceli sa unurtasnjim krecenjem kuce, pa je malo nered u kuci ali ce to za koji dan biti sve uredno. Ovu fotku sam pozajmio sa drugog portala.

Prava zima je pocela par dana ranije i za ljubitelje snijega ovo je pravi merak. Ja volim da setam po snijegu.

Poslije setnje dobro nam sjedne kahva a poslije sjelo i peceni krompir sa sirom, kajmakom, kiselim kupusom pa i kiselim paprikama i da ne nabrajam dalje. Ovo je nas obicaj i zima bez ovog je krnjava.

Naravno kad malo predahnemo od krompira ili bjele masirace dodju kokice ili kako neki kazu, puce ili calmasi.

Ovih dana me posjetio moj komsija kojeg nisam vidio 19 godina. Mesud i Vasfa Softic su prvi put od 1992 zajedno dosli u Bosnu. Sve ovo je zahvaljujuci njihovom rodjaku Senadu Kenjaru. Senad je nagovorio svoje rodjake da dodju u Bosnu.

Ovih dana sam isao u Kenjare i Pidice. Sad ce neko reci da sam vec bio u Kenjarima. Bio sam ali u ovim Kenjarima nisam. U Kamicanima je puno sokaka koji se zovu Kenjari.

Kad sam dosao pred kucu od Adnana Kenjara i htio da fotografisem, oni su me pozvali u kucu jer Adnan nije mogao da izace vani. U kuci Adnan sjedi i nemoze iz kreveta. Za one koji neznaju, Adnan je prije desetak godina pao sa kuce gdje je radio kao gradjevinac. Prilikom pada polomio je kicmu i ostao nepokretan. Kad belaj dodje on te ne napusta tako lako pa ni Adnana. Njegova zena Suada mi prica kako je on skoro operisao bubreg i da je ovaj flaster na licu od dijalize jer vec je par puta isao u B.Luku na dijalizu a uskoro ce najvjerovatnije u Prijedor morati redovno ici. Na pitanje kako zive, ona kaze da zive zahvaljujuci dobrim ljudima i svima se zahvaljuje na pomoci koju dobijaju od raje.

Mama Nisveta jos nije pocela primati penziju koju treba da naslijedi od rahmetli Adema. Brat Sabahudin radi kao gradjevinac i nekako se snalazi.

Jos par fotki iz ovog sokaka

Gospodja Bahonjic cisti snijeg ispred kuce

Ovo je mejtaf u Menkovicima, kao sto se vidi radovi dobro napreduju.

Ovo je sokak Pidici

Ova zena mi objasnjava kako ovo nije njena kuca ali ona pazi ove kuce i obilazi ih cesto.

Obicno u nekim sokacima neku kucui slucajno ne postavim. Pidice sam sve sto sam fotografisao i postavio.

A sad par fotki sa danasnjeg cetvrtka. Zima je ali to nije razlog da nebudemo nasmijani vec naprotiv.

Sefika i Kiko uvijek veseli i  dobro raspolozeni.

Prosli cetvrtak sam propustio da fotografisem ovu kucu koja se nalazi na putu od Paratusica prema Kozarcu. Ovaj put ispravljam gresku.

I ove dvije fotke nisam prosli put objavio. Ovo su Besici fotografisani iz  Paratusica.Morao sam ovo objaviti, nekako su mi sjele ove fotke.

Ovaj cetvrtak malo kasnim. Eh ovaj moj kompjuter cesto zakoci pa nikako da se pokrene ali evo uspjevam ja to nekako. Nije prva liga ali....

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage

Nijaz - Caja

Jos samo ovo: Jedna pjesmica od nase Nasihe Hodzic Naske

 

Nasiha Hodzic

 

 

Pjesma bratu

 

Dodi brate

sestra te zove,

sestra te ceka

sve godine ove.

 

Dok si u logoru bio

znam da su te tukli,

nisam ti mogla pomoci

i meni su srce izvukli.

 

Ja te cekam

otkako smo se rastali,

fala dragom Bogu

što te nisu ubili.

 

Rasuli smo se

u sve zemlje svijeta,

sad se nevidimo

po nekoliko ljeta.

 

Dodi brate

sestra te zove,

sestra te ceka

sve godine ove.

 

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić