Izdvajamo

Vec par mjeseci nam je susno i kriza za vodu. Vrijeme pravo jesenje samo nema kise. Znam da mnogi koji nemaju zemlje ili ne obradjuju svoju zemlju, a isto tako nemaju problema sa vodom, vole da nema kise.

Ove hefte sam pravio puno fotografija ali nisam u mogucnosti da ih sve objavim. Mislim da bih sa tolikim brojem fotki pretjerao. Bojim se da je i ovo malo pretjerivanje

Sa svojim komsijama sam bio na nasim vrelima. Malo smo procistili vrela i liniju, sve u nadi da ce biti vise vode. Malo se popravila situacija ali jos uvijek nam je stednja obavezna.

Ove hefte sam bio u Blazevicima i Dautovicima, pa sam napravio slijedecih nekoliko fotografija.

Cesto idem u druge zaseoke i fotografisem a svoj komsiluk zaobilazim.Danas sam odlucio da objavim par fotki iz zaseoka Javori, moih komsija.

Braca Javor. Ovakve fotografije se rijetko rade. Ovu cetvorku mozemo slobodno nazvati "Slozna braca"

Ove godine, orasi su dobro rodili. Bit ce i za Bajramsku baklavu.

Suho vrijeme se koristi da, djubar izvezemo u baste i samim tim bastu potorimo i pripremimo za proljece.

Tri fotke iz Kamicana koje sam propustio da objavim prije 15 dana. Vjerujem da nije potrebno naglasavati kako su, asfaltiranje ovih sokaka, finansirali gradjani ovih zaseoka u punom iznosu bez pomoci opstine.

Setajuci carsijom  primjetio sam da kuca, preko puta "Total Plus" prodavnice, ima novog vlasnika.

Novi vlasnik je Fazlic

Juca sam, sa nasim Kozarcanima i Prijedorcanima, isao na protestni miting u Sarajevo. Dok smo odmarali uz kafu, ja sam iskoristio priliku da napravim par fotki.

Par fotki koje sam danas napravio u carsiji.

I danas je bilo aktuelno trazenje zivotinja za kurbana. Jasko mi se hvalio sa svojim ovnom kapitalcom. Kaze da ga je vagao prije 15 danai da je tad imao 109 kg, a sad vjeroje da ima 120 kg. Nisam cekao da vidim hoce li ga prodati.

Kao sto vidite odlazak na Manjacu je pomjeren za 12.11. pa ko planira da ide, bilo bi dobro da se javi u udruzenje logorasa ili na tel.(052)344 667 da bi znali koliko autobusa da obezbjedimo za prevoz.

To je to za ovaj cetvrtak a do slijedeceg, pozdrav iz sveee snage.

Nijaz - Caja

Jos samo ovo. Moj jaran Denic Vahid - Vajta pise stihove. Meni je dao par pjesmica i dozvolu da ih mogu objaviti. Ja cu to ovako cetvrtkom po jednu pjesmicu.

Moj Kozarac

Pod planinom jednom znanom

Zivi moje selo malo

Vjekovima tu je bilo

Jednog dana zlo se zbilo

 

Moje selo unistise

U pepeo pretvorise

Jadan narod rastjerase

Ognjista nam popalise

 

Prolazila mnoga ljeta

Prolazile mnoge zime

Iz pepela sad  se sivog

Opet dize u visine

 

Sada braco kazite svima

Da na svijetu pravde ima

U pepeo sto se stvori

Al u srcu ne izgori

 

Kozarac je na daleko

Svima bio tako znani

Podigose ga iz pepela

Njemu vjerni Kozarcani

 

Vahid Denic - Vajta

 

 

 

 

 

 

 

 

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.