Izdvajamo

Ovaj cetbrtak je bio tezak za raju slabog zdravlja. Cijeli dan se mjenjalo vrijeme, malo kisa, malo sunce, malo oblacno itd. Raja koja je pokosila travu je u brigama, hoce li uspjeti osusiti i pokupiti travu.

 

Nadamo se da ce uskoro ugrijati pa da se trave opet kose u suse. Zanimljivo, u carsiji i nije bila neka guzva kao sto zna biti u ovo doba godine.

Moj dobri jaran Sacir nam je dosao sa sjevera Evrope.

Moja komsinica Hida Alic kako je dosla u Bosnu, sva je sretna i vesela.

Haslame su jos aktuelne a i pecurke (gljive) su pocele. Ovih dana sume su pune raje koja trazi pecuraka.Raja pazite se ima pecuraka koje nisu bas zdrave.Ja obicno pitam svog dobrog jarana Mehu.

Ovo je vrijeme kada raja isto tako uredjuje kucu iznutra, kao sto je kracenje, pranje tepiha itd. Nas Sejo je za pranje tepiha najbolji a kazu da nije ni skup. Domacice nemojte da se mucite sa pranjem tepiha, pozovite Seju i on ce to za vas daleko bolje  da odradi.

Utakmicu BiH - Albanija sam gledao kod jarana Mirze Trnjanina

Ove hefte sam bio u posjeti i kod Hate Kesic. Puno se obradovala kad me je vidjela. Kaze da se dobro osjeca ovdje kod svoje kuce, komsije dodju da je obidju. Pita me da nesto popijem ili cigaru da zapalim.Kaze ja drzim cigare na stolu pa kad komsija Ico dodje da ga pocastim. Pricali smo dugo ili ja sam je pitao a ona mi je pricala. Za godine koje ima 84 pamcenje je jako dobro sluzi.Zamolila me je da poselamim njenoj djeci i unucadima i da im kazem da je ona dobro.

Pokazala mi je Hate njihovu kucu i ispratila me do ulaza u dvoriste, sva onako radosna i sretna.

Juce sam bio u Matricima.

Prvo gdje sam navratio bili su, bracni par Zulic Muharem i Sabrija, divni ljudi. Ova gospodja pored njih,pomaze im u kucnim poslovima. Obicno kad odem negdje pred kucu pitam za dozvolu da fotografisem.Zulici su bili sretni da ih fotografisem, kazu dobra prilika da nas djeca vide u Francuskoj.

Iduci dalje prema Crnolicima, par osoba su me sumnjicavo gledali, i pored toga sto sam se predstavio i rekao sta radim. Rekli su mi, nemoj mene da fotografises ja to nevolim. Nisam ih fotografisao.

Ovaj djecko me prepoznao i odmah pristao da ga fotografisem.Zove se Edvin Crnolic. Jako fin djecak i spreman da razgovara i da pokaze sve u svom selu.

Sajko Crnolic. Sa njim sam bio u Holandiji u centru i od tog vremena, 17 god., nisam ga vidio.

Dijaz Maroslic zagrce kukuruz. Drago mu sto je neko dosao i u njihovo selo, da fotografise za internet.

Pasa Hodzic uvijek vesela i dobro rapolozena. Pasu sam isto tako sreo nakon 17 godina.Prvo sto je zeljela da mi pokaze to je njeno cvijece, ali dosao sam u pogresno vrijeme. Ona se bojela nevremena pa unijela cvijece u kucu. Sa pasom sam se isto tako ispricao, drago i njoj da je neko dosao i u njihovo selo da ih obidje.

Ipak i pored toga sto je mnogo cvijeca unijela unutra, kuca je sva u cvijecu.

U Matricima sam upoznao Zilhada Besica. Nije htjeo da se fotografise ali me molio da pisem o problemima koje oni imaju dole. Rekao sam mu da ja ne mogu da pisem nesto za sta nemam argumente. Jedna od tema razgovora je bila i doniranje za dogradnju mejtafa  i placanje vazife.

 

To je to za ovaj cetvrtak a do slijedeceg, pozdrav iz sveee snage.

Jos samo ovo: Previse ljudi trazi pravu osobu, umjesto da sami pokusaju biti prava osoba.

Nijaz - Caja

 

 

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.