Izdvajamo

Završen je rad na bosanskoj verziji filma "Genocid u Prijedoru".

Pogledajte kompletan film:

 

Sponzori:
Bošnjacki džemat u Chicago Western (USA), Bosanski kulturni centar Västra Götaland (Švedska), Sjećanje na žrtve rata "Nikad više"(Švedska), Humano brdo 2010, Islamska zajednica Bošnjaka Göteborg(Švedska), Opština Sanski Most, Stranka dijaspore BiH, Suljo Halalkić, Armin Ališković, Elvedin Padjan, www.mojprijedor.com / www.n-um.com

Igrano-dokumentarni film Genocid u Prijedoru je nastao iz naše potrebe da arhiviramo našu ratnu prošlost iz protekle agresije na RBiH. Ovaj film je živo svjedočanstvo ljudi koji su preživjeli streljanje, logore i genocid nad Bošnjacima Prijedora. Dokumentarni dio filma je sniman u Prijedoru gdje su govorili: Edin Ramulić, Sudbin Musić, Mirsad Duratović, Fikret Alić, Sead Sušić, Merjem Dizdarević, Hava Tatarević i Reis-ul-ulema Dr. Mustafa ef. Cerić koji je govorio na dzenazi u Hambarinama ispred 49 tabuta.

Igrani dio filma je sniman na području Sanskog Mosta gdje su snimljene 4 zasebne scene koje će biti prikazane u filmu. Dio glumaca je iz amaterskog pozorišta "Theater art" iz Sanskog Mosta. Uniforme i oružje koje je korišteno u snimanju ovih scena rekonstrukcije događaja dolazi iz muzeja oslobodilaca Sanskog Mosta. Narator ovog filma je Muhamed Mahmutović, pisac i književnik.

DVD Genocid u Prijedoru možete naručiti po cijeni od 7 eura ( za područje dijaspore) i 7 km (BiH). U cijenu je uračunata poštarina. Uplatu možete izvrišti preko paypala na: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili poslati na adresu: Lilium Bosniacum Box 3161, 350 43 Växjö, Sweden.

Autor filma: Semir Lokmić
Intervju povodom filma "Genocid u Prijedoru" dat web portalu Bosnjaci.net

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.