Izdvajamo

Četvrtak, već par godina objavljujem. Pauzirao par hefti i sad vidim šta ovaj četvrtak znači našoj raji. Bio sam odsutan iz opravdanih razloga, posjeta djeci u Hollandiji i Njemačkoj. Lijepo sam se odmorio, mada sam i tamo radio na stranici Kozarac.eu, ali nije bilo Četvrtka. Lijepo je bilo ali ima ona narodna "Svuda proći svojoj kući doći".

Sa sinom Adnanom sam imao dovoljno vremena da dogovorim i naučim kako lakše i jednostavnije sa radom na stranici. Naravno bilo je i kritika na moje gramatičke greške, a sa moje strane obećanja da ću se truditi da bude manje grešaka.

Obišao sam i svog komšiju Husu Huremovića. Srdačan susret i mnogo pitanja kako je u Bosni, kako su djeca i unučad.

Susreti sa rajom sa kojom sam punih 11 godina dijelio dobro i loše.

Obišao sam i Hatidžu Hrnić, komšije su je zvali Avdinca. Našao sam je kod njenog sina Ismeta došla u posjetu. Hatidža živi u domu za starije osobe i kaže da je zadovoljna tamo jer sin Ismet je svaki dan po tri ili četiri puta obiđe. Kad sam je upitao za godine ona mi reče da ne broji godine. Snaha Rifeta mi reče da je 90. godina. Pita ona mene za Kozarac i raju iz našeg kraja, sve je interesuje. Na kraju me zamolila da poselamim njenoj sestri, bratu, svima iz familije i ostalim komšijama.

Ismet i Rifeta Hrnić se brinu za nanu Hatidžu.

Juče kad sam došao u Kozarac, naše mjesto je posjetila ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack  zajedno sa visokom delegacijom. Dok sam čekao njen dolazak primjetio sam nove BiH zastave na jarbolima kod spomen obilježja. Rekoše mi da je ove zastave donirao (platio) Terry, Englez, muž od Safete Bilal. Kod planinara omiljen i poznat kao vrijedan i uzoran planinar.

Gorivo tankam na Mešića pumpi i do sad nisam imao problema.

Danas sam obišao Ifetu Grabić, ženu čija je kuća, pred samu novu godinu, izgorjela. Fond solidarnosti je pokrenuo akciju da se Ifetina kuća obnovi. Sve je već dogovoreno sam da vremenske prilike budu bolje i kreće se sa radom. Ona je sad kod sestričine, koja je služi.

Slijede spiskovi donatora koji su donirali sredstva za obnovu kuće:

Pomoć za izgradnju kuće Grabić
FOND SOLIDARNOSTI

Donacije iz Grand Rapidsa:
Babić Amir        200 AD
Buljić Juso    50 AD
Delkić Amir    40 AD
Fazlić Sanel        100 AD
Grozdanić Nedžad    50 AD
Hasanović Muhamed    60 AD
Jakupović Fikreta    60 AD
Muj(k)anović Nermina    100 AD
Mujkanović Almir    200 AD
Mujkanović Emir    100 AD
Perviz Ibrahim        60 AD
Pilav Osman        30 AD
Poljak Edo     100 AD

Kozaruša:
Bešlagić Muhamed    40 KM
Blažević Adem        50 KM
Blažević Fahrudin    100 KM
Blažević Ismet        100 KM
Blažević Nazif        50 KM
Čaušević Derviš        50 KM
Dautović (Mehmeda) Alija    20 KM
Dautović Idriz        50 KM
Deumić Aziz        50 KM
Hrnić Fikret        10 KM
Mahmuljin Aziz        100 KM
Mahmuljin Ismeta    50 KM
Mujčić Bahrija        50 KM
NN            30 KM
Talić Husein        50 KM
Trnjanin Munib        50 KM
Žerić (Karanfila) Jasmin    100 KM
Žerić Razija        50 KM
Žerić Senad        20 KM

Medžlis:
Bešić (Šaban) Safet        50 KM
Huskić (Mehmedalije) Samid    100 KM
Karabašić Dedo i Ifeta        50 KM
Klub Bosone Kanton Ticino     802,20 KM
Malkoč Jasna            50 CHF
Mujkanović (Hajrudin) Adel     100 KM
Mujkanović (Redžep) Hajrudin    100 KM
Softić Dino i Nidala         100 CHF
Softić Jakupović Mirzeta    50 CHF

Kamičani:
Kljunić Fikreta         100 KM
Ramić Adnan        300 KM
Turkanović Sada    100 KM
Jaskić Halima-Eća   100 KM

Kod Adnana Kenjara, akcija prikupljanja sredstava za transplataciju bubrega ide dalje. Ja sam donio 50 eura od Ismeta i Rifete Hrnić. Adnan zahvaljuje i priča mi da još čeka odobrenje od ljekarske komisije iz Banja Luke, da bi išao  u Beograd na zadnje ispitivanje prije transplatacije. Nada se pozitivnom riješenju, a uz onako kiseli osmjeh dodaje: "Ma kod nas, koji smo na dijalizama,  uvijek neke sitnice ometaju, uvjek mi po neki nalaz bude malo slabiji pa popravljaj". Ipak on je optimista i vjeruje da će dobiti novi bubreg.

Ovaj Četvrtak sam zujao kroz Kamičane, od kuće Zije i Samira Kasumović pa do Ekrema i Sade Forić. Slijede fotke koje sam pravio u ovom dijelu Kamičana.

Kod kuće Huseina i Refije Alić, vjetar koji je duvao juče ujutro, oborio je bor. Refija mi priča da su ovaj bor, ona i Husein posadili kad su se vjenčali. Bor se urušio ali njihov brak stoji čvrsto.

Taib Alić se priprema za četvrtak.

Nakon dužeg odsustva sa četvrtka, danas je odbor za doček pripremio kahvu i čekali su strpljivo da dođem do njih. Svo ovo vrijeme su mi javljali da nema raje na četvrtku, sve prazno, tužno i žalosno. Danas sam se uvjerio da nije istina što su mi drugi javljali. Na četvrtku dosta raje za ovo doba godine (pogledati video koji će to još bolje dočarati) i svi su dobro raspoloženi i nasmijani.

Harka bila u Norveškoj kod djece. Vratila se kući gdje se osječa najsretnijom. Kad je mene vidjela počela je da galami i kaže mi: "Neće švraka neg na glogić", pa tako ti i ja. Kao da se nismo vidjeli više godina, a neki nisu ni primjetili da smo odsutni iz Kozarca. Opet slika ispred banke.

Danas sam uživao fotografišući našu raju. Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Svaki dan bez smjeha uludo je potrošen.

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.