Izdvajamo

Dosta hladna hefta, a nekih dešavanja u okolini nije bilo. Ja i dalje zujim tražeći nešto zanimljivo za čitaoce. Nadam se da ću i ovaj četvrtak biti uspješan.

O aktivnostima Fonda solidarnosti smo već pisali ali nije loše ponoviti, a riječ je o proširenju humanitarnog rada Fonda solidarnosti u Kozarcu.
Pored džemije u Hrnićima obezbjeđen je adekvatan prosor za skladištenje svih vrsta materijalnih donacija, a koje će se nakon prikupljanja podijeliti našim džematlijama koje imaju potrebu za to. Ove aktivnosti su već dobro počele, a trajaće tokom čitave godine pa i sljedećih godina.
Ovdje možete donirati stvari koje vam nisu potrebne, a mogu koristiti drugoj raji.

Zima je pri kraju i da nebi bacali, u kante za smeće ili neko drugo odlagalište, zimsku odjeću koju ne planirate nositi iduće zime donesite ovdje u ove prostorije kraj Hrnića džamije.
na primjer višak:
odjeća,
obuća,
namirnice,
kućne potrepštine,
namještaj
bijelu tehniku i
sve druge proizvode koji mogu koristiti drugoj raji.

Svi koji žele donirati mogu se javiti kod
Mujkanović Izet  tel. 060 36 04 086
Hrnić Ajdin ef   tel. 062 547 670
Jasmin ef Glamočanin  tel. 062 907 112
Navedena lica će organizovati preuzimanje vaše humanitarne pomoći u dogovorenom terminu, a možeš i sam odnijeti, ako nema nikog ostavi na ulaz ispred džamije.

U organizaciji udruženja  poljoprivrednih proizvođaća "Agrarija" Kozarac, prošli vikend održano je predavanje o proizvodnji kornišona (krastavaca). Predavači su bili iz jedne renomirane firme. Pored predavanja o kornišonima oni su svim zainteresovanim ponudili saradnju i partnerstvo u proizvodnji.
Oni nude podršku u finansiranju nabavke repromaterijala, stručnu podršku mobilnog tima agronoma i otkup krastavaca cijele sezone.

Ovdje je dovoljno reči, autopraona "Kod Emina"

Juče sam prvi put ušao u fitnes centar "Solak Gym" u Kozarcu. Tamo sam našao vlasnika Mirsada Solakovića. On živi u Engleskoj, a tamo je profesionalni glumac. Priča mi o svojoj glumačkoj karijeri. Učestvovao je i u  desetak kratkih i dugometraznih filmova, uglavnom međunarodnih koprodukcija. Glumio je i u bosanskom filmu: "Ja sam iz Krajine zemlje Kestena", zatim  Bollywood film pod nazivom: "Yamla Pagla Deewana 2". Sad snima film sa  Mike Tysoun.

Priča mi o svojim druženjima sa mnogim poznatim ličnostima: Mike Tysoun, Arnold Schwarzenegger, Joe Egan i još mnogi drugi. Dok razgovaramo primjećujem na zidu isječak iz novina gdje on kaže: "Pričam engleski kao kraljica, a bosanski kao najveći seljak". Drugi isječak gdje piše: Mirsadova monodrama proglašena najboljom u čuvenom londonskom teatru i na postdiplomskom studiju u Birmingemu. Englezi mu se izvinjavali što do sada nisu imali pravu sliku rata u BiH".

Pored toga što je vlasnik fitnes kluba u Kozarcu, gjde i sam često dolazi trenirati i njegove profesije gluma, Mirsad Solaković je počeo da piše poeziju. U aprilu ove godine treba da izađe njegova knjiga poezije pod naslovom "Dječak koji ništa nije rekao".

Moje zujanje idem u Brđane, zaseok Filovići. Ovdje sam bio malo poslije podne, a to je vrijeme kad raja radi i ne nalazim raju kod kuće.

Ovdje sam dužan reći da mi jedna fotografija fali iz zaseoka a napravio sam fotku. Razlog je loš kvalitet fotke i moja ne pažnja.

Ipak se zaustavljam kod Mehe Filovića, a on izlazi vani i priča da sam ga prekinuo dok je ručao. Kratko zadržavanje, Meho ode u kuću ručati, a ja i Niho Tadžić, koji ja danas meni pravio društvo, nastavljamo dalje kroz Filoviće.

Šero i Devla izlaze da vide ko galami ispred kuće. Iznenađeno me gledaju ali rado razgovaraju, a sa Nihadom se šale. Rekoše mi da su 67 godina u braku, a Devla dodaje, srećnom braku.

Kod Hazbija (Nedžad Zeljković) nema niko kod kuće. Malo smo slikali i malo razgledali njegov ranč.

Zatim smo krenuli prema Sastavcima. Na žalost morao sam i ovu fotografiju napraviti mada nije za pohvaliti. Nadam se da ću uskoro fotografisati ovo mjesto gdje neće biti ovog smeća.

Završavamo na Sastavcima i podsjećamo se na prijeratna vremena kada su ovdje bili poznati zborovi. Pitamo se koliko je sad već sretnih brakova, svoju ljubav i upoznavanje počelo ovdje. Zatim koliko ih se odavde oženilo ili udalo. Nadam se da će se neko javiti i reči o svojoj ženidbi ili udaji sa Sastavaka. Zatim smo prepričavali Arifa Javora i Ekrema Softića i njihova penjanja na vrh dalekovodnog stuba za jednu kutiju cigara.

U povratku od Sastavaka srećemo Hazbija. On nam reče da će mjenjati naziv sokaka i da će se ovaj sokak zvati Zeljkovića sokak (naravno njegova šala).

U povratku kroz Brđane, zaustavljam kod Have Hodžić. Ona mi reče da se ovaj sokak, gdje je njena kuća, zove Mujića put. Ovdje pravim par fotografija.

Svaki put ka dolazim u Kozarac parkiram na parkingu od Kemala Kahrimanovića, a zatim se zaustavim ispred kioska gdje radi Anita Bešić. Poslije nove godine parkiram na istom mjesta ali ne zastajem kod kioska, zatvoren je. Do prošle hefte nisam znao gdje je ona, a onda mi neko reće da je Anita jako bolesna. Kažu pada u nesvjest non stop, pomognu njeni i Zlajini, Zlaja je njen muž. 24 h je neko obavezan da bude uz nju, vratna kičma, ruka i glava je bole doktori ništa ne poduzimaju. Dok sam zujao kroz Brđane svratih i tu informaciju da provjerim. Anitu našao kod kuće, dosta je slaba i kako reče, sve je istina što sam čuo. Malo poboljšanje je to što sad ne pada u nesvjest, a ostalo ostaje isto. Kćerka je ta koja joj daje snagu da se bori za zdravlje.

Jedna fotografija iz Bešića.

Ja sam uspio završiti zimsku rezidbu voća, a kad ću pokupiti granje, koje leži po cijelom voćnjaku, ne znam. Puno posla, a ja sjeo za kompjuter i udaram po ovoj tastaturi.

Građevinci su završili sa godišnjim odmorom i evo radnici Saida Mujanovića počeli žestoko sa radom. Na ovom gradilištu sam, pored Saidovih radnika, našao vodoinstalatera Hasu Hodžića i električara Ismala Bešića. U Kozarcu svi građevinci godišnji odmor koriste zimi, a ljeti samo neki odabrani uspiju dobiti jednu heftu godišnjeg.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za poboljšanje imuniteta kao i preparata za liječenje prehlade i gripe.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike i hrane za bebe.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska, tjelesne težine i holesterola.
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unaprjeđenje Vašeg zdravlja.

Danas na četvrtku dosta hladno pored toga što se sunce pokazalo. Razgovori su se vodili o zbivanjima koja bi trebalo da se dese sljedećeg vikenda, planinari na Debelom brijegu pripremaju već tradicionalnu manifestaciju "Crimužijada" koja je sastavni dio manifestacije "Pozdrav proljeću" koja će se održati i u nedjelju na Mrakovici. U školi su pripreme za Dan škole OŠ "Kozarac" u ponedjeljak.

Nije zaboravljen ni 24.Mart kada bi trebalo da se čuje presuda za Radovana Karadžića. Kod raje je primjetan pesimizam i nevjerica da će sud donijeti presudu koja će bar donekle zadovoljiti prijedorske žrtve rata. Niti da će doći do nekih pozitivnih promjena na ovim prostorima.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nije srce, već razum - sudac istini.

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.