Izdvajamo

Ova hefta kao i prošla, magla i samo magla. Da bih napravio neku fotografiju ili nešto zabilježio morao sam paziti kad se magla malo raziđe. To malo da se vidi bar 50 metara. Već ove hefte primjećujem da je više raje u našim sokacima. Pristiže raja iz drugih zemalja da  predstojeće novogodišnje praznike provedu u svojim domovima, sokacima, čaršiji...Kao što se vidi, nakon dužeg odsustva Dedo Karabašić se vratio među nas. Nije htjeo da odkopča jaknu, samo nas je ubjeđivao da nema ništa crveno na sebi.

Ovih dana javili su mi se raja iz Udruženja Kozarčana Čikago, sa donacijom za Kozarac.eu. Ovo me je prijatno iznenadilo jer ovo je prvi put da mi se neko udruženje iz drugih zemalja javi, sa željom da pomogne održavanje stranice Kozarac.eu. Kad me neko ovako iznenadi ostajem bez teksta i neznam šta da napišem ili kako da zahvalim.
Veliko HVALA našoj raji koji su pomogli i koji žele pomoći da se ova stranica održi.

Već duže vrijeme nisam ništa pisao o Udruženju Žena Kamičani. Ovdje je sve onako kao što je bilo proše zime. Žene se sastaju svakog petka, druže se i kod njih je uvijek veselo. Trenutno su zauzete pripremama za novogodišnje praznike. Prošle nedelje su generalno očistile prostorije društvenog doma u Kamičanima, a već iduće hefte planiraju druženje sa ženama iz dijaspore.

Članice udruženja planiraju i doček Nove godine sa svojim porodicama (muž i djeca) u prostorijama koje one koriste.
Još mnogo drugih aktivnosti stoji u njihovom kalendaru, kao što su druženja sa drugim udruženjima žena.

Ove hefte, pored toga što je magla svud oko nas, svratih kod mojih komšija Atifa i Medihe Javor. Dok smo krstarili Kozarom on mi je pričao da će saditi maline. Poslije sam čuo da je posadio maline. Prijatno sam se iznenadio kad sam vidio kako su oni to lijepo uradili.
Pričaju mi da su sadnice kupili vlastitim sredsvima. Predavali su oni molbe, javljali se na oglase ali navikli da ih redovno odbijaju ili gube njihove papire, oni su se odlučili da ne čekaju kad će se neko smilovati i pročitati njihovu prijavu na konkurs i počeli su sa manjim brojem  sadnica. Kad budu u mogućnosti planiraju oni još to širiti ali sad su uspjeli od prijatelja, po dosta nižoj cijeni, da kupe samo 1000 sadnica.

Pitam za sortu maline, kakvi su plodovi koliko je rodna.
"Plodovi ove sorte su srednje krupni, čvrsti i tamnocrvene boje.  Malina Polka je stalnorađajuća malina. Poznata je i kao jesenja malina jer joj je vrijeme sazrijevanja produženo pa se berba odvija od jula mjeseca pa sve do prvih mrazeva." pričaju mi Atif i Mediha.
Mojim komšijama želimo uspjeh.

Akcija skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu traje neograničeno. Mnogi me pitaju gdje je mjesto za odlaganje plastike. Ko ne zna neka se javi na ulazu u školu i neko od radnika će preuzeti ambalažu i odložiti tamo gdje treba.
Ovo ponavljam već nekoliko puta. Ipak da podsjetimo još jednom.
U našoj školi traje akcija „Budi čuvar planete“,koju je pokrenula ekološka i planinarska sekcija naše škole.
Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode,pokažemo spremnost za poduzimanje mjera radi održavanja prirodnih resursa kao što su drva,nafta,aluminij i drugo,te uticaja na zdravlje i kvalitet života.Kada otpad recikliramo,manje šaljemo na deponije i ne zagađujemo okolinu.
Naša aktivnost je skupljanje plastične ambalaže(flaše).

Sa Enom Bešićem sam svratio u džematsku kuću u Deri. Ovdje su radovi dobro napredovali. Eno mi se hvali sa svojim džematlijama, kako su vrijedni  i rado učestvuju u svim džematskim akcijama. Siguran je, a ja vjerujem da će džematlije pomoći da se radovi na džematskoj kući privedu kraju.
Završeni su radovi: voda prva faza, struja prva faza, glazura, okrečito je unutra sve.

Preostaje još da se urade sljedeći radovi: keramika, WC, kupatilo, laminati, unutarnja stolarija, završna faza struja i voda...
Sve ovo je za unutarnje radove, a kad budu vanjski radovi potrudit ću se da i to zabilježim.

Ove hefte sam boravio u Sivcima kod porodice Turkanović Bahrije, Ifete i nane Vasfije. Ovdje sam pravio video sa nanom Vasvijom. Ona mi je pričala o svom teškom životu. Danas sretna sa svojim sinom i snahom, kroz šalu prepričava svoje doživljaje. U svakom slučaju obavezno pogledati video.

Takođe, svratih kod Joze Pavlovića. Ko se sjeća Joze, medicinskog tehničara iz ambulante u Kozarcu. Koliko je rana previo ili injekcija dao. Priča mi da je radio 32 godine u domu zdravlja u Kozarcu. Radio je do 1992. i sa komšijama iz Sivaca i Kararica protjeran u bijeli svijet. Jozo je preko Gračanice, PosušjA i Zagreba dospio u Austriju. Tamo je bio nešto više od 6 godina. Poslije se vratio u Petrinju, Hrvatska, a zatim u svoje selo gdje su mu napravili ovu malu kuću.

Žena je u Petrinji na liječenju jer je jako bolesna, kćerke su u Austriji a on je ovdje. Jozo je u zadnje vrijeme dosta bolestan. Imao je 4 udara ove godine.
Hvali se Jozo sa svojim komšijama i kaže da je kao i oni svi, bili smo u istim belajima. Komšije su Vahid Garibović, Sanel, Sadik Ičić, Hasan Kararić i još komšija čija imana nisam zapamtio, a Jozo ih hvali.

Adnan Kenjar mi reča da je prošle hefte dobio određenu sumu novca, za transplataciju bubrega, iz Belgije. On želi da se zahvali donatorima iz Belgije, a takođe i svim ostalim donatorima koji pomažu ili planiraju pomoći.
Donacija za Adnana Kenjara:
FK Ljiljani iz Antwerpena 680 €
Džemat I.K.C Gazi Husref-beg- Antwerpen 500 €,
Bajro Begic-100-€,
Kujundžić Muhamed-50-€,
Kujundžić Esad -30 -€,
Suljo Begic-100-€
Stipo i Ankica -100-€,
Ankica i Ilija -40-€,
Elkasovic Nisvet i njegova familija-200-€
Selimagic Senad -50-€
to je ukupno 1,850-€

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za poboljšanje imuniteta kao i preparata za liječenje prehlade i gripe.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike i hrane za bebe.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska, tjelesne težine i holesterola.
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unaprjeđenje Vašeg zdravlja.

Ove hefte moje zujanje završavam u Kozaruši, Žerići.
Prvo zaustavljanje kod Smaila Turkanovića i njegove kćerke Šefike. Smaila pitam za zdavlje, a on mi reče da je kao i vrijeme. Poslije rata, kad se vratio u Kozarušu, imao je nezgodu i polomio nogu. Od tada ima strani predmet u nozi i to ga često boli.

Emina Turkanović, zauzeta poslovima u dvorištu.

Zatim se svraćam kod porodice Lepki Andrije i Vuke. Andrija skoro došao iz Kozarca, malo se umorio. Pitam za zdravlje a on mi reče. da nije nogu bio bih dobro. Slab je na nogama, a ostalo dobro.

Od mog zadnjeg boravka u ovom sokaku, primjetio sam promjene na putu. Gornji dio zaseoka je asfaltiran.

Muharema Žerić priprem ručak, a Husein izišao vani i kritikuje  Muharemu što je na ovoj hladnoći izašla vani da čisi pile. Hladno je, a voda još hladnija.

Kod Nedžada Žerića fudbalske legende Prijedora i Bihaća, našao sam njegovog rođaka Safeta Slijepčevića. Za one koji neznaju ili su zaboravili, Žera je stekao pro-licencu UEFA trenera i trenutno je bez angažmana. Vjerujemo da će se uskoro puno više lijepih vijesti čuti o ovom treneru.

Teufik i Azemina Žerić. Teufik je malo slab pa je samo na trenutak izašao vani.

Sabaheta Jašarević sa svoje dvije kćeri, Ajlom i Azrom, krenula pred treću kćerku.

Žerić Suvada zauzeta poslovima u kući i izlazi samo da pozdravi uz izvinjenje odlazi u kuću da ručak ne izgori.

Derviš Žerić mi pokazuje njihov plastenik u kojem se može naći mladi luk, prasa,  špinat i blitva. Pokazuje mi tamo u Garaži sitno isjeckana drva za odlaganja vatre. Kaže da svi proizvodi, iz plastenika, se lahko prodaju. Zadovoljni su cijenom po kojoj prodaju svoje proizvode. "Sve ide ko halva" kaže Derviš.

Danas na četvrtku nema magle, a raje puno više u poređenju sa predhodna dva četvrtka. Dosta hladno ali mnogima to nije smetalo da svrate na pijacu i u banku da plate mjesečne obaveze, struja, voda, telefon, tv, internet...

Razgovori se svode na ono: Hoće li doći neko od familije za predstojeće praznike, hoće li neko putovati negdje u druge zemlje, planinari se pripremaju za skupštinu 25.12., lovci imaju svoje planove...

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: "Slabe i plašljive ljude strah nagoni da rade upravo ono čega se najviše boje."

 

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.