Izdvajamo

Hefta sa predbajramskim aktivnostima. Bilo se aktivno na sve strane, čišćenje kuća, dvorišta i kosidba istih, spremanja bajramskih jela... Pazarni dan je pomjeren na utorak i srijedu, dva dana sam fotografisao raju na četvrtku.

U nedjelju 20. 9. 2015 po prvi put na ovim prostorima održan je Ironman triatlon, u Puli u Hrvatskoj. Ovdje se takmičio, kako smo već pisali, poznati triatlonac Denis Hušić iz Celja. I ovaj put kao i do sad, on je nastupao pod zastavom BiH i Kozarac.eu. Ovdje je nastupilo 2000 takmičara, a staza je bila duga: 1.9 km plivanja, 90 km biciklo i 21.1 km trčanja. Start plivanja je bio u 10 sati ujutro, a vremenska prognoza nije bila najbolja, jer je istarska bura napravila svoje.

Tako je na plivačkom dijelu bura otkinula plutaču, pa su mnogi plivači totalno promasili kurs plivanja. A i samo plivanje je bilo teško jer su valovi smetali tako da se normalno nije dalo plivati. I na biciklu nije bilo ništa bolje što se bure tiče. Prvih 60 km stalno lagano uzbrdo a uz to i bura direktno u prsa, tako da je bilo još teže biciklirati. Puno se snage trošilo samo zbog bure. Uz dosta problema, Denis je trku uspješno završio sa ne baš visokim rezultatom ali dosta zadovoljan. Čestitke Denisu sa željom da nastavi ovako, a još veći uspjesi će doći.

Lijepe vijesti iz FK Bratstvo. Novi trener za pionire i pjetliće, Nadir Nuhagić je već u startu krenuo punom parom i okupio velik broj mladih fudbalera. Rekoše mi da ih na treningu bude 50 i više. Fudbaleri su Nadira tako lijepo prihvatili i slušaju ga bez prigovora.
U nedelju su se okupile obe ekipe, imali su dvije utakmice protiv vršnjaka iz FK Kozara iz Donjih Orlovaca.
Obe utakmice su pobjedili pioniri i pjetlići FK Bratstva.

Utakmice je pratio Nedžad Zeric, jedno vrijeme takođe trenirao pionire i juniore u FK Bratstvo. On je bivši fudbaler FK Mrakovica, Rudara, Travnika, Jedinstva iz Bihaća, tri godine igrao u Izraelu i takođe nastupao za reprezentaciju BiH.

On je bio  par godina prvi pomoćni trener u FK Rudar Prijedor, a u međuvremenu se školovao. Nakon doškolovavanja stažirao je mjesec dana u švajcarskom prvoligašu FC „Sion“ na temi ,,Analiza rada, menadžmenta, organizacija stručnog rada sa prvom ekipom i omladinskim pogonom“.Rad je ocijenjen visokom ocjenom pa je Krajiški fudbalski miljenik stekao pro-licencu UEFA trenera.

Kod pjetlića sam primjetio novu opremu, a Fikret Kusuran mi ispriča:
"Ovo je donacija koja je stigla od Envera Filovića iz Švicarske. Našem klubu je uručeno;
2 kompleta opreme za pionire i pjetliće po 15 kom.
dvije fudbalske lopte
i devet markera za seniore.
U ime uprave kluba i u svoje ime zahvaljujemo se Enveru Filoviću i njegovoj porodici sa željom da produžimo saradnju i u buduće" rekao je Fikret.
Trener Nadir Nuhagić i njegovi fudbaleri zaslužuju podršku kako moralnu tako i finansijsku.

Par fotografija iz mog sokaka.

Moj sokak se zove, Ulica Brusunca Huremovića Strana.

Akcija pomoći Adnanu Kenjaru za transplataciju bubrega se širi. Kod Adnana je došla Fatima Modronja sa novcem koji je njen sin Enes Modronja sakupio u Švicarskoj, Ženeva (Geneve). Vidjeli su na Kozarac.eu da Adnan moli za pomoć za transplazaciju bubrega i Enes je samoinicijativno krenuo u akciju sakupljanja novca. Njegovi prijarelji su se odazvali njegovom pozivu tako da je sakupio 4000CHF i 110 eura, plus 200CHF od džemata Ženeva. Fatima je donijela ove pare i u nedelju predala Adnanu. On se zahvaljuje svim donatorima jer, kako reće, svaka marka je pomoć. Suvada i Adnan su optimisti i vjeruju da će sakupiti tih famoznih 40000 (četrdesethiljada eura) Eura kako bi mogao da ode na transplataciju bubrega.

Na pazarnom danu u Kozarcu, ovih dana su se ovce za kurbana prodavale. Jasko Softić je prodavao ovna teškog 102kg

Povodom nastupajući bajramski praznika nastavnica vjeronauke Hadisa AVDAGIĆ je obradovala učenike prvih i drugih razreda u OŠ. Ćirilo i Metodije; u Trnopolju.Finansijsku podršku su pružili islamska zajednica Kozarac.U ovoj školi su multietnički učenici tako da u prvim razredima broji 10 učenika a od njih je troje bošnjačke nacionalnosti , 4 pravoslavne i 2 ukrajinske sa učiteljicom Marijana Jokić, a u drugom razredu je 9 učenika od njih je 7 bošnjačke nacionalnosti i 2 pravoslavne djece učiteljica Tatjana Marjanović-Javorić i direktor škole Zdravko M. Bez obzira na nacinalnu pripadnost paketiće su dobili sva djeca jer je ovo dan kada se sva djeca  daruju.

Takođe Hadisa AVDAGIĆ je obradovala djecu vrtića u Kozarcu i ovdje je bilo sreće i radovanja.

U OŠ "Kozarac" danas je priređena priredba povodom nastupajući bajramski praznika. Sala u školi je bila puna posjetilaca.

I ovdje su djeca prvih razreda dobili bajramske poklone.

Tradicionalana podjela halve u kozaračkim džematima. Fotografija iz džemata Alići-Softići.

Ove hefte četvrtak trajao dva dana. Juče sam sreo druga iz vojske Mustafu Bešića. Nismo se vidjeli oko 35 godina i zaboravili smo jedan drugog. Juče smo se ponovo upoznali.

Refik Jaskić i njegova ljepša polovina čestitaju unuku Sulejmanu rođendan, sa željom da još mnogo rođendana slavi u zdravlju i sreći.

Kod Dževde Seferovića smokve rodila i prerodila. Kaže da je ovo sorta koja svake godine obilno rađa. Krimi mu je pomogao u branju, a poneku je usput i pojeo.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Najljepše je uživanje i najveća radost života osjećati da si ljudima potreban i drag.

 

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.