Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja, a ja zabilježio više nego što mogu objaviti.

U poslednje vrijeme imao sam malih podmetanja ali ništa konkretno. Bilo je pokušaja da me zaustave,  da blokiraju moj rad. Znam da imaju moć i mogu svašta da mi urade (smjeste) ali ja sam siguran da je više  raje koji će me podržati pa  čak i finansijski, a to me drži. Od ovih što me ignorišu, sputavaju nisam dobio čak ni riječi podrške. Čudno mi sad što im smeta sve što fotografišem ili napišem, sa kim sarađujem, mada mislim da moje pisanje nije ništa negativno. Nemam namjeru da brišem stranicu, a za finansije, ne znam snalazit ćemo se.

Nova apoteka u Kozarcu "Apharma Kozarac". U apoteci  imate veliki izbor lijekova na recept kao i lijekova koji se izdaju bez recepta.Možete se registrovati  za dobijanje  insulina i skupih lijekova na teret fonda.Širok asortiman dijetetskih preparata,sredstava za higijenu,dječije kozmetike i hrane za bebe,kao i mnogo drugih preparata za očuvanje i unapređenje Vašeg zdravlja.Besplatno mjerimo šećer u krvi,krvni pritisak,tjelesnu težinu a uskoro i holesterol u krvi.Naši magistri farmacije su Vam uvijek na usluzi jer očuvanje Vašeg zdravlja naš je zadatak.

Jedna fotka iz mog voćnjaka

Udruženje žena Kamičani, poslije ljetne pauze, nastavlja sa aktivnostima i druženjima svakog petka. U narednom periodu planiraju dosta aktivnosti.

U subotu kod braćnog para Mraković radost, kuća se pokrila. Bili su veoma sretni, a još sretniji kad je Ferid Sušić došao sa donacijom koju je poslao čovjek koji nije kozarčanin ali je želio da pomogne.

Osmo Alić i njegova porodica su poslali kompletan materijal za struju familiji Mraković. Ovaj humanista Osmo, je iz okoline Kalesije poslao je materijal za prvu i drugu fazu struje, a to znači kablove, razvodne kutije, crijeva, čak i gips, zatim štekdoze, prekidače i sve što je potrebno kad je u pitanju struja. Dalmir Mraković nije mogao da govori ali smo vidjeli suze u očima, nije znao šta da kaže. Ja i Ferid smo otišli, on je ostao zbunjen jer mu je popmogao čovjek iz Kalesije a on nezna ni gdje je ta Kalesija. Poslije me nazvao i zamolio da još jednom napišem: Osmo Alić hvala tebi i tvojoj porodici od sveg srca.

U nedelju smo klanjali dženazu za Avdu Kahrimanovića. On je 1993 godine poginuo u Travniku, od granate koja je pala isperd ulaza zgrade u kojoj je on bio u izbjeglištvu. Familija je nakon 22 godine odlučila da prenese Rahmetli Avdu u svoj Kozarac, Kamičani.

Šehidsko obilježeje za nevino ubijene 1992. godine, džematlije džemata Mutnik, je završeno. Obilježje se nalazi u dvorištu Mutničke džamije.

U Kozaruši se zaustavljam kod džematske kuće. Ovdje su radovi na i u kući, radi se renoviranje, promjena stolarije, grijanje. Došao sam u nezgodno vrijema kada nikog nije bilo. Nadam se sljedeći put više informacija iz džemata Kozaruša

Odmah kraj džematske kuće vidim Huseina Bešlagića dok radi nešto u dvorištu. Pokazuje mi svoj mali posjed, kaže manje od duluma, a ima puno voća različitih sorti. Pokazuje mi kako je sušio jabuke i kruške, orahe kako su krupni.

Malo dalje vidim, u jednom starom voćnjaku, Ramu Kulašića kaže, čistim njivu.

Svratih kod Adnana Kenjara i nađoh Hadžiju Aziza, došao da pomogne u sakupljanju novčanih sredstava za transplataciju bubrega. Adnan mi daje spisak raje koji su njemu lično uručili novčana sredstava namjenjena za transplataciju. Primjećujem da je spisak ne očekivano jako mali. On mi reče da je optimista i da će mu naša raja ipak uspjeti sakupiti pare i spasiti mu život.
Preslikao sam spisak donatora do 16.09.2015.

Emka Hajrić i Semko 100 KM

Jaskić Rifet i Kadira   50 KM

Paratušić Edhem   100 KM

Aziz Jakupović   1000 Norveških kruna

Spisak donatora koji su pomoć uplatili putem Fonda solidarnosti Kozarac.

AKCIJA ZA KENJAR ADNANA


Alić  h. Ramiz  100  KM
Bešić Sakib        100 KM
Bešić Eniz    50  KM
Bešić Šaban    50  KM
Bešić Ismeta  50 KM
Bešlagić Kasim  100  USA DOLARA
Denić Husnija    100  KM
Huskić Mehmedalija   50  KM
Huskić Enver  i  Sajma    50  EURA
Jakupović h. Sejdo   100  KM
Kahrimanović Ismeta  100  KM
Kararić Zumra   40  ENGL.FUNTI
Kenjar Ahmet  50  KM
Kenjar (Mehe) Mirsad   1.000  NORVEŠKIH KRUNA
Kešić Džemal   50  KM
Kevac Rahim   50  KM
Mujanović Hilmija  50  EURA
Mujanović Nermin   50  EURA
Mujkanović Hase      50 KM
Nuspahić Abdul–Aziz ef.  50  KM
Softić h. Ahmo    50  KM
Žerić Razim   100  USA DOLARA

Spisak donatora koji su uplaćivali na bankovne račune bit će objavljeni u jednom od sljedećih četvrtaka.

Radovi na kući porodice Bahonjić teku  planiranim tokom. Slijedi spisak donatora koji nismo objavili:

AKCIJA ZA BAHONJIĆ ŠEFIKA


Bahonjić Sadik  100 KM
Bajraktarević Nedžad i Dževida – učešće u hrani za radnike
Čoralić Emina i Hasan  50 CHF
Draćić Senad  200 CHF
Fako Elvedin  200 CHF
Fazlić  Sanel   100  KM
Hodžić Edo  250 CHF
Hodžić Emir  250 CHF
Jakupović h. Sejdo   50  EURA
Jakupović Karanfil 300 KM
Jaskić Kasim i Selima  300 KM
Karabašić Alma – Beri  50 KM
Karabašić Eno  200 KM
Karabašić Senija  100 CHF
Medresa  Džemaludin  Čaušević    5.000   KM
Menković Džula  50 KM
Menković Edis – izvođač instalacija u vrijednosti 1100 KM
Mešići doo - 10 kubika pjeska za nabacu
Mujčić Hase  200 KM
Mujić Hasan i Ahmo  500 CHF
Narušić Admir  100 CHF
Nurišić    Salih  i  Tenzila       100   KM
Paratušić Huse 1000 KM
Pidić Mirsad i Derviša  200 EURA
PVC Čeha Ing – pritoka – Bihać 200 KM
Softić  Adevija   50  EURA

U subotu je održana redovna smotra lovačkih pasa, a takođe cijepljenje, koja se održava zadnjih 13 godina. Organizator smotre je Lovačko udruženje "Mrakovica" sekcija "Kozarac" na čelu sa Mirsadom Talundžićem. Ovdje su bili psi različitih rasa kao na primjer, Posavski gonič, Srpski gonič, jazavčar, Engleski pointer, Španski breton, Engleski seter...

Poslije smotre nastavljeno druženje uz kotlić koji je kuhao, opet, Mića Talundžić. Smotre pasa u organizaciji sekcije "Kozarac" je najbolje organizovana i najmasovnija na području grada Prijedora.

Odlazim u Hrniće kod Dade Hrnića, čuo sam da je osnovao farmu krava muzara, da vidim njegovo imanje.

Dado mi priča da ima 40 grla, a trenutno 21 krava muzara. Ostale su teoci, junice, steone krave. Reče mi da krave svaki dan daju oko 300 litara mlijeka i zadovoljan je.
Posao poljoprivrednika je jako težak i puno se radi, a on voli ovaj posao i nije mu teško.
Na kraju mi kaže da je bolje ovo raditi nego negdje na dnevnicu ići raditi i još ovdje je sam svoj gazada. Uglavnom sve radi sam, samo pri muži pomaže mu mati.

Gledam ovog mladog momka i dok mislim šta da ga pitam on se blago osmjehnu i poče da mi pokazuje hmelj i drugu hranu koju daje kravama. Kod mene je kvalitetna hrana za krave i zato imamo kvalitetno mlijeko. Zatim nastavlja sa pričom o proširenju štale i povećanju broja grla za još 20 vezova (krava).
Dok pričam o nekoj perspektivi za mlade, Dado nema vremena da sjedi i priča o perspektivi već nastavlja da radi. Koliko je ovo isplativo? Premije ih malo koče, a za ostalo nije se žalio.
Nastavljam dalje, a mislim na Dadu i njegovo pozitivno gledanje na život u Kozarcu.

Okrećem u sokak koji zovu Balići, Hodžići i Solakovići. Svraćam kod nane Hanife Nife Hodžić koja je prošle godine galamila na mene dok sam je fotografisao. Sljedeći put kad me vidjela izvinula se i zahvalila što sam je fotografisao. Danas je radosna što sam svratio da je fotografišem, a takođe da se ispričamo. Kod nje sam ostao malo više nego obično, a ona mi pričala o unukama, unucima, praunucima, kćerkama i sinovima. Ipak najmlađi sin Suad najviše brine o njoj.

U nastavku par fotografija iz ovog sokaka i kratko svraćanje kod Huse Hodžića. O Husi i njegovim hoby-s sam jednom već pisao.

Četvrtak vruće, a ja počeo sa zujanjek kroz čaršiju, iz Intermeca kod Zlaje Mirsu zatekao dok ispija jutarnju kahvu.

Danas raje puno, a ja sretan sa našom rajom. Tema razgovora je priprema za Bajram, najava pazarnog dana za sljedeću heftu. Utorak i srijeda 22. i 23. 09. bit će pazarni dani, a četvrtak je Bajram.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Fadil Alić, priprema za povratak u Australiju. Mini i Fadilu želimo sretan put.

Takođe Tesma i Ramo nam odlaze u Australiju. Takođe, sretno.

Emina, nakon dužeg odsustva, vratila se u svoj Kozarac. Bila je kaže kod djece i bilo je lijepo. Skoro je došla, a djeca joj već nedostaju.

Izet i Semira Bešić 50 godina u braku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: "Bolest je sirotinjska sudbina, ali i bogataška kazna."

 

 

 

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.