Izdvajamo

Hefta sa dosta promjenljivim vremenom, a to su prvi znaci da stiže jesen. Ove hefte su buduće hadžije bili dosta aktivni pred polazak na hadž i sinoć su krenuli za Sarajevo odakle nastavljaju dalje prema Medini. Takođe ovo je vrijeme kad se bašte savijaju, voće bere i prerađuje. Ja sam bio zauzet traženjem divljih jabuka za turšiju.

Ove hefte jedna izuzetno lijepa vijest iz Švicarske. Ešef Dženanović dugogodišnji član BKC "Kula" Kussnacht Švicarska, a inače strastveni ribolovac pozvan je u ekipu BiH šarandžija koja će zastupati boje naše države na svjetskom takmičenju u lovu na šarana, a koje će se održati u Španiji.
Tim povodom BKC Kula organizuje ispraćaj svog člana na svjetsko prvenstvo. Svi koji žele i mogu, dobro su došli na ispraćaj, za svakog gosta biće pripremljena večera, a sve to će muzički uljepšati Salko Sinanović i Armin Band, doznajem od Ešefa Dženanovića.
Nadamo se da ćemo uskoro ovdje objaviti nove radosne vijesti o Eši i njegovom uspjehu na svijetskom prvenstvu šarandžija u Španiji.  Eši želimo sretno i uspješno uz ribarski pozdrav, Bistro.

Prošle hefte sam se radovao svojim gostima, baš su me iznenadili. Mina i njen sin Halil Ikeljić su došli da me posjete. Mnogi neznaju ili su zaboravili Mina je mama od Rahmetli Salke Ikeljića koji je poginuo u Travniku 1992. godine. Ja i Salko smo školski i drugovi iz mladosti. Puno smo se družili. Halil njegov brat me podsjetio na mnoga naša druženja, anegdote vezane za nas, a ja sam ih bio zaboravio.

Mina je slabog zdravlja i jako teško se kreće.
Poželjela je Mina, kaže Halil, da dođe kod mene da me vidi. Kad su otišli ja sam plakao od radosti što poznajem ovu ženu,  sa druge strane vratila mi se sjećanja na velikog druga sa kojim sam se družio i provodio mladost, a sad ga nema među nama.

Prošle hefte počela nova školska godina, svratih u Kamičane da zabilježim prvačiće pa i ostale učenike u ovoj školi. Ovdje je broj učenika identičan prošlogodišnjem. Zanimljivo je da prvi razred broji 6 učenika i sve su djevojčice.

Produžavam u Kozarac. U razgovoru sa direktorom OŠ "Kozarac" Mirzetom Mujčićem doznajem da je i ovdje broj učenika isti kao i prošle školske godine. Zatim nastavlja:
Nakon donacije koju je prošle sedmice za 40 prvačića Osnovne Škole u Kozarcu uplatio Enes Kahrimanović od njegovog prijatelja je ove sedmice došla još jedna donacija u visini od 500 KM u vidu svesaka, blokova, olovaka, gumica i dr. pribora za đake prvake i starijih odjeljenja slabijeg materijalnog stanja, od Ismeta Iće Mešanovića iz Prijedora, kojem se ovom prilikom zahvaljujemo i želimo sve najbolje u životu.
Takođe navodi da je Zijad Blažević uplatio 400 KM kao i prošle godine, za sendviće.
U kuhinji saznajem da su uplaćeni sendvići za troje djece do kraja školske godine, imena donatora mi nisu htjeli otkriti ne znaju smiju li to. Takođe mi rekoše da ima roditelja koji uplaćuju sendviće na mjesec dana za svoje dijete i uplate za djete od svog komšije ili prijatelja.

Već odavno u OŠ Kozarac teče akcija sakupljanja otpadne plastike, plastičnih flaša. Primjetio sam, a to su mi i u školi potvrdili da ove godine naša raja donosi dosta praznih flaša. Siguran sam da ćemo mi još više podržavati ovu akciju.
Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode,pokažemo spremnost za poduzimanje mjera radi održavanja prirodnih resursa kao što su drva,nafta,aluminij i drugo,te uticaja na zdravlje i kvalitet života.Kada otpad recikliramo,manje šaljemo na deponije i ne zagađujemo okolinu.

Prijedor je znatno prije roka, 10 septembra, dobio svoj treći mural (zidno slikarstvo), “Vrt” , autora rumunskog strit art umjetnika Raula Opree koji je na izradu prilično zahtijevnog i detaljima prepunog murala potrošio nepunih sedam  dana.

Ova slika u sred Kozarca, između Salešovih zgrada i Ambulante, je ružna slika i nije mi jasno da niko od institucija nije reagovao i ovo uklonuo. Neko je odgovoran za ovo.

Ove godine kod mene su šljive dobro rodile i kvalitet šljive je bio izuzetno dobar. Za dva dana sve sam rasprodao. Bilo je lijepo vidjeti voćnjak pun raje koji kupe ili beru šljive. Neko je u jednom trenutku nabrojao 52 osobe u šljivaru.

Kod mojih rođaka Mirhe i Vahida Huremovića jabuke rodile i oni su napravili dosta soka od jabuka, a takođe meda od jabuka.

Mirha je napravila još jednu turu trahane. Kaže ono što je proljetos pravila sve je prodala i podjelila, sad pravi za zime da ima.

Dok sam tražio divlje jabuke za turšiju, kratko zaustavljanje kod Šabana. Ovdje su jabuke na stolu, rekoše mi da će biti jabukovača.

Često puta zadržim se duže vremena u čaršiji i moram nešto pojesti. U zadnje vrijeme redovno svraćam kod Majde i Merime na burek jer kod njih je najbolji burek u čaršiji. Naravno i ostale pite i poslastice.

Dok zujim okolo, fotografišem i razgovaram sa rajom često me pitaju kako, zašto, pa teško je sa rajom neko to voli neko ne, a ja obično odgovaram: Ima nas svakakvih, dobrih, manje dobrih, loših, gorih, najgorih...ali ja nas volim sve pa kakvi god da smo.
Sretan sam što sam kozarčanin i prijedorčanin, pa mi smo najhumanija raja. Svaku humanitarnu akciju podržavamo maksimalno, a zadnji primjeri su: Zuhra Džaferović juče umrla, Djeca Hodžić, porodica Mraković, Porodica Bahonjić i na kraju Adnan Kenjar akcija prikupljanja novca za transplantaciju bubrega.
Adnan čeka poziv iz Banja Luke gdje bi trebao da obavi preglede i predpripreme za transplantaciju, a nakon toga ide u Beograd sa bratom gdje su zadnje pripreme za transplantaciju.
Slijedi spisak donatora koji su putem Fonda solidarnosti uplatili donacije za Adnana:

Kenjar Adnan-transplantacija bubrega

Bešić Muhamed 500 NK
Ćosić Mirsad 500 NK
Džemat Kalata 50 KM
Gutić Fikret 50 KM
Hodžić (Bejde) Admir 100 CHF
Hodžić (Hasana) Bejdo 100 CHF
Huremović Besim 20 KM
Huremović Ilijaz 10 KM
Huskić Hamdija i Zlatka 100 KM
Jakupović Adis 100 KM
Kahrimanović Munib 100 EURA
Karabašić Amir 50 KM
Karabašić Armin 50 KM
Karabašić Dedo 50 KM
Karabašić Dževad 100 KM
Karabašić Hase 50 KM
Karabašić Jasmin 100 CHF
Karabašić Jusuf 100 KM
Karabašić Suvad 50 EURA
Kenjar (Hasana) Hilmija 50 KM
Kenjar Šefik 50 KM
Mahić Amir ef. 100 KM
Mujkanović Izet 50 KM
Mujkanović Nihad 20 KM
Nukić Zijad 20 KM
Nurišić Mahmut 50 KM
Softić Selim 100 CHF
Solaković Mehmed 20 KM
Tubikanac Šefika 50 EURA
Turkanović Ismet 500 NK
Turkanović Senad 500 NK

Kod Šefika Bahonjića gradnja kuće teče onako kako je planirano. Prva ruka struje i vode je urađena. Ovih dana su počele pripreme za glazuru, ljepljenje lepenke. Do Bajrama planirano je da se završi sa malterisanjem iznutra.
Prošli put sam objavio spisak donatora koji su svoje donacije uplatili kod Emsuda Balića.

Slijedi spisak donatora koji su svoje donacije uplatili putem Fonda solidarnosti Kozarac.

Akcija Bahonjić:

Alić  Adema    100,00 KM
Altilar  Ahmet    100,00 CHF
Arifagić  Sefer i Refka    100,00 KM
Arnautović Mujo ,Đeno  i Mina    1.000,00 Šved.kruna
Asocijacija Bos. Krajine - Francuska    260,00 Eura
Bahonjić  Rasima    50,00 Eura
Balić  Amel i  Selma    200,00 KM
Beganović  Sade    100,00 KM
Bešić  Emir    100,00 KM
Bešić  Semir  i  Aida    1.000,00 Šved.kruna
Blažević Mahmut i Musema    500,00 KM
Demirović  Besim    1.000,00 KM
Dizdarić  Almir    100,00 Eura
Džemat Kalta    50 KM
Filović     30,00 KM
Forić ( Bahonjić ) Muhiba    300,00 Eura
Heder  Denisa    50,00 KM
Hodžić  Bejdo    100,00 Eura
Hrustić  Asima  i  Almir    200,00 KM
Hukić  Elvis    200,00 KM
Huremović Besim     10 KM
Huskić  Enver  i  Sajma    100,00 KM
Jakupović Admir    40 KM
Jakupović Denis    20 KM
Jakupović Zijad    80 KM
Kadirić  Ibrahim i Safija    600,00 KM
Kahrimanović Hamed i Emira    200,00 KM
Karabašić  Besim    100,00 KM
Karabašić  Edin     100,00 KM
Kararić  Nasiha    150,00 KM
Kilić  Hasan    50,00 KM
Mahić  Amir ef i  Fatima    200,00 KM
Mehadžić  Hamza    50,00 KM
Mehmedagić  Fikret    200,00 CHF
Mehmedagić  Jasmin    100,00 KM
Mehmedagić Ferid - Leka    100,00 KM
Mujkanović Izet    50 KM
Mujkanović Nihad    20 KM
Nakić  Ilijaz     150,00 KM
Porodica  Sušić  Kemala    650,00 Eura
Radončić  Sanel  i  Lejla    1.000,00 Šved.kruna
Selimović  Minka    50,00 KM
Softić  Amir    50,00 KM
Šistek  Jasmina  i  Emir    100,00 KM
Talić  Muharem    100,00 KM
Toromanović  Suada    50,00 KM
Zulić  Bahrija    100,00 CHF
Kahrić Suvad  radio bagerom na kopanju puta i ulaza u kuću
Talundžić  Mirsad  radio traktorom na priključku vode
Hadžić  Hase radi na priključku vode i odvoda
Naša realnost  TV Hayat kupila blokove za zidanje bošnjaci iz Norveške i Milost organizacija u iznosu od 2.000,00 KM
Jakupović  Jasmin   5  kubika betona
Menković Edis struju razvesti njegove ruke
Sušić  Adis  i supruga građevinski materijal u iznosu 1.000,00 KM
Sivac Amir učešće u radu    400,00 KM
Čolić  Kasim  učešće u radu u iznosu   200,00 KM
Dergić Senad učešće u radu  u iznosu 200,00 KM

Neki dan me kritikuje Juso Mešić i kaže da nikad nisam bio u njegovom sokaku, a ove hefte je velika akcija u njegovom sokaku.
Juče sam svratio u sokak Adžemovići, gdje je završeno asfaltiranje sokaka u dužini od oko 300 metara. Nisam morao pitati ko je finansirao asfaltiranje jer to je već svakom poznato, građani samoinicijativno pokreću akciju i sami sve plaćaju. Grad i država će negdje tamo na sjednicama, skupovima, stranačkim skupovima da se hvale kako se po Kozarcu asfaltiraju putevi pa čak sve to pripisati sebi kao uspjeh.

Kemal i Senija ponosni što je asfalt došao i do njihove kuće. Kamal naglašava da su kompletnu infrastrukturu, vodovod, struja, odvoz smeća, asfaltiranje sokaka...,finansirali građani bez i jedne marke od grada ili države.

Dževad i Sada Adžemović su zimi uz Jusu Mešića jedini stanovnici ovog sokaka. Za Sadu kažu da je glavna u sokaku Adžemović.

Minka Adžemović takođe sretna što neće biti prašine kao do sad.

Danas na četvrtku dosta hladno za ovo doba godine. Raje onako standard za ovo doba godine. Najčešći razgovori se svode na berbu voća, koliko je ko pekmeza ukuhao, šljiva osušio, soka od jabuka napravio, silažiranje kukuruza,krompiri rodili ali kvalitet jako loš, puno gnjiju. Zikrija Krkić oslobođen optužbe za ubistvo i pušten na slobodu. Svi se pitaju zar je mogiće da je čovjek toliko dugo držan u zatvoru, a nevin i ko je onda pravi ubica i gdje se krije cijelo ovo vrijeme.

Slijede fotografije koje sam danas pravio. Na ovoj prvoj je Hamza Alić, učitelj sa svojim učenicima.

Ziko i njegovo suho voće koje je sušio u svojoj sušani.

Dedo je mene natjerao da nosim crvenu košulju. Kaže ako ne budem nosio crvenu košulju da će me tužiti zbog zlostavljanja.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Većina ljudi utroši više vremena i energije na raspravu o problemima, nego na njihovo rješavanje.

 

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.