Izdvajamo

Sinoć opet ne radi ulična rasvjeta. Ja evo već jedanaesti ramazan idem na teravih namaz u svom džematu i svaki ramazan od desetog do dvadesetog dana Ramazane ulična rasvjeta je "pokvarena" bar tri noći.

Juli mjesec i vrućine počele, a  raja pristiže na godišnje odmore.

Akcija za izgradnju kuće djeci Hodžić se privodi kraju. Vjerujem da će useliti u svoju novu kuću već za Bajram.

Ove hefte, za djecu Hodžić su donirali:

Rahima Mehmedova žena i Mesud i Vasva Softić   100 dolara

Nastavljamo sa akcijom za izgradnju kuće, porodici Bahonjić Šefika u Brđanima.

Kod mene je jedna sorta šljiva već zrela. Ubrao sam malo za zasladiti poslije iftara. Ove šljive što prve dospjevaju nekako najbolje sa pogačom poslije iftara. A rodile su, milina ih vidjeti i još veća sa pogačom jesti.

Ovako je u mom sokaku u predvečernjim satima.

Starija raja kad ide uz Huremovića stranu, ova klupa im dobro dođe za kratak predah.

Ove hefte sam, jednu noć, klanjao Teravih namaz u džematu Hrnići. Lijepo je ovdje, a ima i dosta raje u džamiji. Ovo raje što dolazi na Teravih namaz, svi nekako sretrni što su ispostili još jedan dan, pa onako radosni dolaze da se mole Bogu.Neznam šta bih napisao za ovu raju osim da je sve pozitivno i lijepo. Napravio sam i par fotografija.

Prošle hefte zove me Refik Džaja Jakupović. On ima ovu parcelu iza policijske zgrade. Znajući da je mjesec Juli i August problem za parkin u Kozarcu. Kratki razgovor i on mi kaže da fotografišem parcelu i kažem raji da će otvoriti kapiju idući vikend i dozvoliti raji besplatno parkiranje narednih 45 dana. Parking se nalazi između Saleševih zgrada, a iza zgrade od policije ili preko puta diskoteke Aqva. Refik napominje, "Ako nekog vidite da ovdje naplaćuje parking niste dužni platiti jer ja sam dao parcelu besplatno, da raja za vrijeme godišnjih odmora ima gdje parkirati svoje auto".

Zanatska radnja Lović. Momci rade dosta opasan posao ali izuzetno kvalitetno. Juče sam ih našao na radilištu i na onoj vrućini oni su radili punom parom.  Pored ovih limarskih usluga oni vrše razne bravarske usluge: kovane, aluminijske, rosvajne ograde, tende, razne konstrukcije od metala...

Srećem Ilijaza Mehanovića, kaže kako su vidjeli na mom četvrtku, apel za pomoć Elviru Jakupoviću zvanom Ćoki i sa rajom iz BiH koji žive u Danskoj, Bošnjaci iz Naestveda, sakupio  nešto para za Elvira.  Sjedamo u Auto i vozimo se do Mekteba u Srednjim Jakupovićima da nekog pitamo kome i kako predati pare. Rekoše nam da to uručimo direktno Ćokiju na ruke. Kako su nam rekli tako smo i uradili.
Ilijaz je predao Ćokiju 4250, oo Danskih Kruna, a na fotografiji ispod se vidi ko je sve učestvovao u ovoj akciji.Ćoki se zahvaljuje svima koji su mu pomogli na ovaj ili bilo koji drugi način.

Da moje pisanje ima efekta dokazi su i ove pomoći za raju o kojim sam do sad pisao. Prošle hefte sam pisao o Aiši Jakupović, a njene komšija i ostala raja su uspjeli sakupiti jedan dio para i uplatiti za jedan dio struje. Garantovali da će ostalo uskoro biti plaćeno i elektro je ponovo prikljičili struju. Sad nane Aiša ima struju i može da gleda televizor.
Prošle hefte javila mi se gospođa Amra iz Banja Luke, a koja je pročitala priču o nani Aiši i poželjela da pomogne. Dao sam njoj moju adresu, ona je poslala 100 KM za nanu. Juče sam posjetio nanu i uručio pare koje je gospođa Amra poslala. Nane se zahvaljuje Amri i svoj dobroj raji koji pomažu na ovaj ili neki drugi način, da nani bude lakši život.

Slijedi spisak donatora koji su pomogli da se plati jedan dio računa za struju i priključak:

Seperović  Muharem                  100 KM
Jakupović Hemo                       10 KM
Hukić-Poljak Mirsada                 50 KM
Kevac  Fadil                         20 KM
Jakupović  Huse-Kežo                 10 KM
Velić Mehmed                         40 KM
Velić Maho                           50 KM
Jakupović Mustafa                    20 KM
Pervanić Idriz                       20 KM
Husić Maho                           30 KM
Jakupović Juso                       20 KM
Hadžić Redžep                        10 KM
Fazlić Safija                        10 KM
Mehanović Fikret                     10 KM
Ibrahimović Salko                    10 KM
Jakupović Bahrija                    20 KM
Jakupović Ismet- Ićo                 40 KM
Jakupović Husein (Nurin)             20 KM
Hadžić Zijad                         20 KM
Jakupović Enes                       20 KM
Jakupović Karanfil                   50 KM
NN                                   10 KM
Jakupović Edhem                      30 KM
Jakupović Vahid                      20 KM
Mehanović Abaz                       10 KM
Jakupović Alen                      500 Švedska Kruna
Mujkanović Midhet                    27 KM
Fazlić Besima                       100 KM
Jakupović Abaza Muniba               50 KM
Cinac Jakupović Zumra                50 KM

Hadžić Haska                     20 KM

Jakupović ( Ekrema) Nedžad - 50 KM

Foric Mirsad - 50 KM

Jakupovic Kemal - 50 KM

Mujkanovic Derviš - 50 KM

Mevludin Bahonjić - 100 KM
Edisa Avdić - 50 KM

Jakupović ( Abaza) Taib - 100 KM
Jakupović ( Abaza) Munib - 50 KM

Čampara Adevija - 50 KM

Besic Edina- 50 KM

Mujkanovic Fikro - 50 KM

Bahonjić Sada - 50 KM

Karabašić Namka 20 KM
Džeferović Jasmin i Alma - 100 KM
Mujaknović Derviš - 50 KM

Ovu akciju vodili su: Jakupović Husein, Jakupović Edhem i Hadžić Amir

Moje zujanje: Jedna fotka sa Suhog Broda preciznije 200 metara od magistralnog puta prema Trnopolju, jedna izuzetno lijpo uređena kuća i isto tako lijp cvijetnjak.

Zatim odlazim u Kalatu, ulica Omladinska, sokak Talundžići. Ovdje pravim fotografije i na kraju svraćam kod Miće Talundžića.

Mića zauzet sa svojim građevinskim mašinama, ali nađe vremena i za svoj hoby.
Poznato je da je Mića lovnik u udruženju lovaca sekcija Kozarac, a malo je poznato da on uzgaja izuzetno dobre pse goniče. On često ide i učestvuje na takmičenjima. Već duži period sa svojim psom Liso učestvuje na takmičenjima u BiH i izvan naše države.

Liso je pasmina Posavski gonić. Takmičenje je u disciplini koju oni zovu Gater ili da bi bolje razumjeli: Obučenost psa u lovu na divlje svinje. Sve su ovo međunarodna takmičenja gdje učestvuje oko 30 odabranih pasa.
Priča mi Mića o uspjesima i nagradama: Dobrljin 1. mjesto, Bosanska Dubica 3. mjesto, Lekenik 2. mjesto...Zatim uspjesi u lovu, u zadnjih 9 godina pred Lisom je ustreljeno preko 50 divljih svinja na Kozari i Grmeču.

Kratko zaustavljanje kod Asima Jakupovića.

Dok zujim srećem dosta raje na cesti u čaršiji, sokacima, selima... Tako sam juče u Srednjim jakupovićima na magistralnom putu sreo trojicu  biciklista iz mjesta  Kozje Slovenija. Gašper, Klemen i Matej su krenuli bicilkima u Bar, Crna gora. Putuju kroz bosnu i oduševljeni su ljepotom Bosne. Klemen mi pokušava na Bosanskom da mi kaže nešto. Pa reče malo na Slovenski malo na Bosanski: "Lijepa je ova tvoja dežela, lijep i ljubazan narod, sve jeftino. Nas tri jeli za 10 euro, ćevapćići super ukusni, domaće piće isto tako".
Kratka pauze i odoše dalje, a ja nazad prema svojoj kući.

Objekat koji  se gradi već par mjeseci kraj "Ivančice". Mnogi su se pitali šta će tu biti i ko je vlasnik objekta. Ja sam kao i drugi bio znatiželjan jer po ćaršiji se svašta pričalo: bit će ovaj ili onaj tržni centar, bit će neka fabrika...Vlasnik objekta Amir Softić je mudro šutio i čekao da sve bude 100% dogovoreno.

Dogovorio sam sa Amirom da se jutros nađemo ispred objekta i on će mi zvanično reći šta će ovdje biti. Dobio sam kratak odgovor:
"Fructa trade Kort" d.o.o. Ovo je proizvodno - prehrambeno - trgovačka kompanija usmjerena na postizanje najviše razine standarda svojih proizvoda i usluga.
Djelatnost im je proizvodnja i trgovina(maloprodaja i veleprodaja).  
Sjedište privrednog društva se nalaze u Derventi, odakle se obavlja najveći dio proizvodnih te kordinacijskih i upravljačkih aktivnosti.
Veći dio obima ukupnih prihoda se ostvaruje od trgovinske djelatnost u sektoru roba široke potrošnje, sa rastućim trendom  prodaje  proizvoda koji se plasiraju na tržištu preko uhodanih poslovnih jedinica i adekvatnog broja iskusnih komercijalista.
Na kraju  Amir  mi reče da će ovaj centar u kratkom roku biti otvoren.

Danas na četvrtku, dosta vruće, ramazan, možda razlog da je malo raje došlo na pazarni dan. Najčešće se priča o predstojećim zbivanjima, Bajram, solistički koncert Ese Balića sa prijateljima, Šehidskoj dženazi...

Još uvijek je najviše raje, na četvrtku, koji žive u Americi i Australiji.

Pravim puno fotografija i poneku moram brisati jer mi je ograničen broj fotki.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!


Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Istina je tako zamračena u ovo vrijeme, a laž tako raširena da jedino ako se istina voli može se poznati.

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...