Izdvajamo

Danas nova vijest. Mislim da nije neka vijest jer smo svi već znali da će to tako biti. Vijest glasi:  Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske iz vladajuće većine danas su usvojili sporni Zakon o javnom redu i miru, koji kao "javno mjesto“ tretira i društvene mreže.


Policija sada može da privede koga hoće bez naloga tužioca i da ga zadrži u protvoru 24 sata.

Pa ti Caja sad piši, objavljivaj  i fotografiši, a policajci će odlučivati, zavisno jesu li se naspavali, može li to u javnost ili ne.

O manifestaciji "Dani zime" na Kozari, smo već pisali. Ovdje su učestvovali i Planinari iz Kozarca sa svojim gostima iz Cazina, Zenice... Lovci iz Kozarca su takođe bili prisutni i Mićin kotlic takođe. Puno fotografija sam već objavio na fb kozarac.eu.

Pored fotografija napravio sam i kratki video sa ove manifestacije. Video sam postavio  kao i uvijek na kraju ovog članka.

Ove hefte sam sa rajom krstario Kozarom. Kad sam pričao sa rajom koji nemaju želju da idu u planinu, oni su me pitali šta je to toliko interesantno gore, šta ima za vidjeti osim šume.

Stvarno, nema kafića, restorana, diskoteka, stadiona, dvorana, hotela ali sve ovo što sam nabrojao mjenjamo za šetnju kroz šumu u Kozari.
Spontani dogovor sa Edom Softićem i ujutro na dogovorenom mjestu stižu Jusuf Bešić, Fikret Alić, Mirsad Mahić, Samir Javor, Hase Hodžić, Atif Javor i ja

Vođa puta je bio Jusuf Bešić i Edo Softić i obišli smo puno destinacija. Ovaj doživljaj, šale, doskočice, Jusufove i Edinove priče o svakoj destinaciji (Priče su dosta duge i o svakoj destinaciji trebalo bi praviti poseban članak), poneki pad u snijeg, upadanje u vodu, umor pa odmor i nastavljanje dalje, ispijanje kahve u prirodi... to se nemože opisati već samo doživjeti.

Pokušat ću nabrojati destinacije koje smo prošli: Startovali smo od  Bijelih voda -  Šibovac - Jelova ćuprija - Ibrin mezarluk (Vitlovska) - Vodice - Hodžića lager - Tromeđa - Živoder - Moštanica - Kovačnica - Pašini konaci - Pruga - Vitlovska - Pijalića bunar - Mlječanica srednji okretić - Zimzelen - Šimlja - Nektila - Poljana - Kahrimanoviće - Mazgal - Huremovac - Bešići - Kozarac.

Ja sam pokušao sa mojom video kamerom da zabilježim većinu destinacija kuda smo prolazili. Nisu mi svi video klipovi čisti pa sam neke morao izbaciti. Video se nalazi na kraju ovog članka.

Ove hefte sam zujao kroz Kozarušu. Prvo zaustavljanje je bilo kod Fatime Grabić. Na ulazu me prepoznala i zove u kuću. Kažem da nemam naviku da ulazim u kuću, a ona mi reče da ovako hladim njenu kuću i ona zebe. Morao sam popustiti i ući u kuću. Pitam je kako je, a ona mi pokazuje kutiju sa tabletama i uz blagi osmjeh kaže "dobro sam". Pitam je za djecu, ima 5 kćerki i jednog sina a za drugog sina nezna ništa u ratu ubijen.
Pokazuje mi fotografije od djece i unučadi. Fotografije vise na zidu ali ona je sve njih skinula sa zida i poredala na sto da mi pokaže i ispriča, o svakoj kćerki i unučetu, priču.
Ipak Heidi  (Tiđa) se najviše brine za majku Fatimu, najčešće je zove da vidi kako je i najčešće dolazi kod mame Fatime.

 

Kad sam izašao vani ona mi priča kako ima dvije koze. Rado sam je fotografisao sa njenim ljubimcima. Kaže da se zabavlja  oko njih i to je čini dosta aktivnom.

Sa magistralnog puta pravim jednu fotografiju kuće od porodice Jakupović (nadam se da nisam pogriješio)

Vraćam se od Fatime i prelazim magistralni put. Prva kuća od Almira Hrustića poznatog poljoprivrednika i člana udruženja poljoprivrednika "Agrarija" Kozarac.

Izlazi vani i sa onim njegovim poznatim širokim osmjehom poziva u kuću na kahvu. Ovaj put sam izbjegao kahvu.

Almirova kćerka Melisa, sin Harun i mama Asima izlaze vani da vide sa kim Almir razgovara. Rado pristaju da napravimo zajedničku fotografiju. Amela Almirova žena i sin Hamza nisu bili kod kuće.

Pitam Almira za njegovo blago i on me odvodi u štalu. Kaže mi da živi samo od poljoprivrede. Zadovoljan je ili kako reče ne žali se.

Fotografišem par kuća od Almirove kuće do Hanijine krivine.

Zaustavljam kod Emira Blaževića. Već na ulazu mi pokazuje svoj umjetnički rad. Ove pločice na stepenicam radio je sam. Pitam ga za mamu Razu, kaže gripa i nemože izaći vani.

Ulazim u kuću da pozdravim Razu. Nju sam fotografisao prošle godine u ljeto sa njenom kćerkom Emirom. Tad mi je rekla da će se vratiti uskoro u svoju Kozarušu. Evo vratila se i od 1. januara je stalni stanovnik u svojoj kući u Kozaruši. Naravno i njen sin Emir je povratnik iz Holandije.

Nastavljam dalje do Zejne i Jusufa Blaževića. Zejna 1934. godište puna energije. Dosta raspoložena, pošla do komšinice na kahvu. Vraća se u kuću i zove muža Jusufa da ih skupa fotografišem. Jusuf 1932 godište radio u Gradnji, penzioner. Pitam ga za zdravlje. Kaže da ga boli ponekad noga, a ostalo sve dobro. Hladno vrijeme ali Jusuf i ja se raspričali u vremenu dok je on radio u Gradnji. Ja mu pričam da sam i ja jedno vrijeme radio u Gradnji. Morao sam da ge prekinem jer ako ja zebem na ovoj hladnoći ne mora i on.

I ove hefte seminari za poljoprivrednike
U organizaciji "Agroherc-Trnjanin" i Udruženja Poljoprivrednih Proizvodaca "Agrarija" Kozarac, održan je seminar o novim aktivnostima i nove tehnologije.
Na ovom predavanju su bili "Farmofit" fabrika stočne hrane iz Bos. Gradiške, a tema je bila, ishrana domaćih životinja i problematika u ovoj proizvodnji i preporuke za uspješnu proizvodnju.
Zatim ZP hibridi kukuruza institut za kukuruz Zemun Polje. Nova ponuda i karakteristike postojećih hibrida kukuruza.

Danas još jedan seminar firme "Syngenta" svijetskog proizviđaća zaštitnih sredstava u oblasti poljoprivrede i hibridnog sjemena kukuruza ovog proizvođaća.
Kao što se vidi, Udruženje poljoprivrednika "Agrarija" nastavlja sa edukovanjem svojih članova.

Kad smo kod poljoprivrednika, podsjećam one koji žele da pokušaju sa proizvodnjom jagoda.

Javni poziv prenosimo u cijelosti:

UNDP Projekat Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma u saradnji sa Gradskom upravom Prijedor, raspisuje

JAVNI POZIV

za odabir korisnika/ca za podizanje zasada jagode na površini do 3,000m2 po korisniku,
na podrucju grada Prijedora, za sadnju 2015. godine.



Poziv je otvoren od 23.01. do 13.02.2015. godine.

Formular za prijavu se može preuzeti u zgradi Gradske uprave Prijedor


U saradnji sa Gradskom upravom Prijedor, UNDP Projekat Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma ce pomoci zainteresovane korisnike/ce u podizanju zasada jagode na površini do 3,000m2 za koju je osiguran otkup i tržište. Kroz projekat korisnici/ce ce od strane UNDP-a i Grada Prijedor dobiti bespovratnu pomoc za prvu godinu proizvodnje, a što ukljucuje sredstva za prihranu, sredstva za zaštitu, foliju i sistem za navodnjavanje. UNDP ce takoder snositi troškove analize zemljišta i vode. UNDP ce u saradnji sa otkupljivacem obezbijediti sadni materijal za korisnike/ce ciju ce nabavnu cijenu korisnici/ce otplacivati otkupljivacu u periodu od tri godine u tri jednake rate. Tokom citavog procesa i trajanja projekta bice obezbijedena strucna i tehnicka pomoc i edukacija korisnika/ca.

Od korisnika/ca se ocekuje da osiguraju traženu površinu zemljišta, stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju i provedu sve potrebne agro-tehnicke mjere, te da se pridržavaju strucnih uputa i ugovornih odredbi.

Korisnici/ce projekta ce potpisati ugovor sa UNDP-om gdje ce biti definisana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoci i kontribucije korisnika u projektu. Pored toga, korisnici ce potpisati ugovor o otkupu jagode sa otkupljivacem gdje ce se definisati uslovi otkupa, rokovi placanja i otplate sadnog materijala.

Pravo ucešca imaju sva fizicka lica koja ispunjavaju opšte i dodatne kriterije i koji su spremni da obezbijede gore tražene stavke.

Ukupna površina zasada jagode koja je obuhvacena ovim projektom iznosi malsimalno 9 hektara. Maksimalni broj korisnika koji ce biti odabrani putem javnog poziva je 30.
Projekat finansira Evropska unije, a implementiraju ga agencije UNHCR, UNDP, UNICEF i IOM u saradnji sa Bosanskim humanitarnim logistickim servisom (BHLS), Fondacijom lokalne demokratije (FLD), Hilfswerk Austria International (HWA) i Vašim pravima BiH (VP BiH).

Često puta odlazim u Kozarac kroz Softiće. Ovaj put sam usporio i zaustavio kod kuće od Arifa Softića. Njegovu mamu Rujku, već par puta kad prolazim, ne vidim pred kućom.

Svraćam pred kuću, pas laje i Rujka izlazi da vidi zašto je pas toliko uznemiren. Prepoznaje mene i uporno me poziva u kuću na kahvu. Obećavam drugi put da ću piti kahvu . Rujka je 1927. godište i dosta je pokretna. Često puta je vidim pred kućom dok nešto radi. Priča mi da klanja redovno i ne propušta niti jedan vakat.

 

U produžetku fotografišem kuće od  Huće Softića sinova i unuka.

Svratim ja ponekad u BH Telecom kod Arčija, Nećke i Emine tek da pozdravim, a možda izvučem i neku novost. Ovaj put mi se hvale sa ovom spravicom i kažu:

Konačno usluga Moja TV i u  BH Telecom centru Kozarac !!!!

Super je i u odnosu na slične usluge koje daje konkurencija, brzo bi kvalitet i povoljna cijena trebao da dovede do prelaska mnogih korisnika u BH Telecom. Osnovni uslov je  posjedovanje dobre internet konekcije, flat naravno.

Više informacija, nadam se, uskoro. Za ovo više informacija, moram čekati od Arčija i Nećke. Nadam se da ćemo putem kozarac.eu dobiti detaljnije informacije.

Jutros svraćam u školu da vidim kako napreduju radovi na rekonstrukciji grijanja. Direktor Mirzet Mujčić mi ukratko isprića: Većina radova će biti završeno do ponedeljka 09.02.2015., kada počinje nastava, drugo polugodište. Stari gusani radijatori su zamjenjeni sa novim kvalitetnijim radijatorima, zidarski radovi u kotlovnici če biti završeni do ponedeljka.

Kompletno renoviranje mokrog čvora, a to je: zamjena svoh cijevi dovodnih i odvodnih, Kupatila gdje dolazi sve novo (tuševi, česme i sve ostalo u kupatilu) WC šolje, česme, zatim keramika i krećenje.

Kuhinja je već renovirana i Emina je zauzeta čišćenjem namještaja.

Danas na četvrtku malo raje. Snijeg padao cijelo vrijeme i samo oni naj uporniji su došli u ćaršiju. Neki me pitaju kako mogu i na ovom vremenu da hodam i radim ovo što radim. Ponekad se i ja pitam ali nastavljam dalje. Nemam namjeru da prekidam sa ovim četvrtkom. Vidim da raja prati moj rad. Možda ovaj novi zakon pa da me policija sprijeći ili ostanem bez goriva za auto.

Slijede fotografije koje sam danas na četvrtku pravio.

Čovjek u naranđastoj jakni je Salkanović Salih - Salkan iz Dere. Povratnik iz Holandije još od 2004. godine. Njegov hoby su pčele. Salkan je u 84. godini života i dok ga pitam za zdravlje, on se hvali da je zdrav kao dren. Iz Kozarca, pješice, izlazi na Mrakovicu, Kozarački kamen, Poljanu... mnogo brže i lakše od drugih koji su 30 godina mlađi od njega. Redovan je na četvrtku.

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Dijete uvijek može odrasloga naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen, i da se zna svom snagom zauzeti

.be

.be

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...