Izdvajamo

Hefta sa puno dešavanja i bilo je nemoguće sve zabilježiti. Neke događaje sam već objavio, neke nisam ni zabilježio. Negdje nisam znao za dešavanja, a na neke nisam stigao. Kozarac, čini mi se da nas nikad više nije bilo. Kiša je često ometala neka dešavanja. Slijede dešavanja koja sam zabilježio, a nisam objavio.

Motorijada koja se održava svake godine u isto vrijeme. Organizacija solidna. Novo je to što je Sendo Joldić doveo svog kolegu Nemanju iz Banja Luke i koji je priredio, skupa sa Sendom, super lijepu atrakciju.

Pored fotografija od motorijade, pravio sam mali video. Motorijeda bez Sende i Nemanje nebi bila zanimljiva niti uspješna. Gosti su dobili gulaš koji je Enes pravio. Nisam kušao, iz poznatih razloga, ali znam da je dobar bio jer Enes, uvijek  pravi super dobar gulaš.

Par fotografija koje sam pravio onako slučajno, sa našom rajom.

Put Melkići-Mehmuljini-Bešlagići-Inđići, mještani uvih sokaka sami ureduju,  proširuju i grabaju. Sve o svom trošku, bez bilo kakve pomoci od nadležnih institucija ili bar moralne podrške od političkih stranaka. Predali su zahtjev Gradu Prijedor za nasipanje puta i očekuju pozitivan odgovor.

Gradani se zahvaljuju Emiru Mahmuljinu koji je dao svoje zemlje , za put, malo više od jednog metra širine i oko 200 metara dušine. Na pitanje jesu li tražili pomoc, odgovaraju svi isto: Kome da se obratimo, toliko puta su nas slagali da više nemamo povjerenja u njih i kad bi nam pomogli. Naravno nece nam pomoci ali ce doci u septembru da nas nagovaraju da glasamo za njih. Obecavat ce opet puno, kao i do sas što su obecavali.

Hasan huremović, u dosta lošem položaju. U petak smo išli kod njega u kućnu posjetu. Mnogi ga već odavno nisu vidjeli. Hasanu su prije mjesec dana  amputirali (odsjekli) nogu. U kakvom stanju se nalazi pokazuje fotografija. Prije par hefti nisam smio da ga fotografišem bio je straha za pogledati. U petak je bio bolje. Ako je na ovoj fotki dobro može se predpostaviti kakav je bio prije par hefti.

Još par slučajnih fotografija.

Cujem, u Jaskicima je neka fešta. Djeca su iznenadili svoju Mamu. Znatiželja me vuce da vidim kakvo i za koga  je iznenadenje. U Jaskicima, braca Adem, Edhem, Ekrem, Enver, Kemal i sestra Nisveta su napravili bajramsku feštu u znak zahvalnosti svojoj mami Aiši Jaskic za sve njene godine, a ima ih 79. Zahvaljuju se mami koja ih je izvela na pravi put. Nisveta Jakupovic je nanijetila, ove godine, da ide na hadž.

Jedna od unuka se obratila nani Aiši sa slijedecim rijecima:
"Draga Mama i Nane
Zahvalnost je divno osjecanje, divno je biti zahvalan drugima, a još bolje osjecaju ljudi ko kojih nam je stalo, kada znaju koliko ih cijenimo. Ali postoji neko kome se vjerovatno nikada nismo zahvalili... a to si TI (Mama, Nane Aiša Jaskic)
Za svu tvoju ljubav, podršku i poštovanje prema nama, želimo sa ovim skupom zahvaliti tebi za sve."

Utorak drugi dan Bajrama,dan Šehida, ja sam otišao u Čejreke da obiđem familiju za Bajram. Rekli su mi da će nešto biti u Čejrecima ispred džamije. Odlazim da vidim. U Čejrecima je organizovano, pored Šehidskih mezarluka, otkrivanje spomen ploče za 36 šehida ovog džemata.

Otkrivanju su prisustvovali džematlije ovog džemata i ne baš u velikom broju. Nakon obraćanja prisutnim Edhema Delića i imama iz Ćele Amir ef Spahića, pročitanih imena Šehida i dove, spomen ploču su otkrili  Puškar Amir i Gluhić Ajdin sinovi i unuci Šehida iz Čejreka.

Prije početka programa otkrivanja spomen ploče ulazimo u džamiju da klanjamo podne namaz. Ezan uči dječiji glas. Ja u četvrtom safu i izvirivam da bih vidio ko uči ezan. Izneneđen sam sa djetetom za koje mislim da nema ni 7 godina. Isti dječak mujezini. Poslije namaza uspjevam doći do dječaka i njegovog oca. Dječak se zove Hamza, a njegov otac je Amir ef Spahić iz sela Pojske kod Zenice. Amir ef Spahić je imam u Ćeli. Za svog sina mi priča da će 26.08.namiriti punih 5 godina.

Hamza mujezini u Ćeli i ove godine je mujezinio dnevne namaze. Nije teraviju mujezinio ali do godine će i teraviju mujeziniti. Raja u Ćeli su iftarili uz ezan od malog Hamze Spahića. Čitav ramazan je klanjao sve namaze i redovno klanjao teraviju. Voli on to, priča otac Amir ef, zavolio je to sve uz mene. Ako Bog da imam nijet da ga angažujem više, pa čak i napamet da uči Kur'an da bude hafiz. To, Hamza, ima želju i čak govori, babo ja ću biti hafiz.Zna dosta sura, većih sura koje i starije djece još neznaju.

Jedna zajednička fotka iz mog đemata.

Danas na četvrtku lijepo vrijeme i baš puno raje. Zato ću danas da objavim malo više fotografija nego obično. Žao mi da brišem fotografije, ali stvarno sam ih puno pravio i morao sam dota da brišem. Nadam se da mi neće zamjeriti oni čiju fotku nisam objavio. Tema razgovora i najćešće priče su bile o predstojećim svadbama koje treba da se dese narednih dana. Slijede fotografije koje sam danas pravio i na kraju video koji sam napravio.

 

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:
Ljutitog pobijedi blagošću
zlobnog dobrotom
lažljivca istinom

.be

.be

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.