Izdvajamo

Ove hefte značajan događaj je posjeta novootkrivenoj masovnoj grobnici na Korićanskim stijenama. Tužno.

Drugih dešavanje nije bilo. Ipak ja sam zujao okolo, razgovarao sa rajom i ponešto bilježio mojom kamerom.

Jedno kratko pitanje koje sam našao u porukama na Kozarac.eu:

Nasiha Kulašić-Craig: Lijepe moje kozarčanke, dali neko poznaje Mirsadu frizerku iz Kamičana, bile smo školske voljela bih da je pronađem.

Žetva i silažiranje kukuruza je počelo.

Akcija asvaltiranja puta " Murići - Sejdići - masovna grobnica" u Kevljanima se nastavlja punim tempom. Radosno saopštavamo da je ugovor sa izvođačem radova, "Kov Grad" iz Bužima potpisan i mašine bi za dan dva trebale biti na trasi. Sa velikim zadovoljstvom saopštavamo da je već bilo preko šezdeset donacija. Nadamo se da će stići još koja donacija jer to za nas znači daljnji metri asvalta na radost svih stanovnika sela Kevljana.
Evo spiska donatora od ove hefte:
Jakupović B. Ramadan - Fikro - 100km.
Garibović I. Hasan - 250eu.
Jakupović H. Mehmed - 100eu.
Karabašić A. Hajrudin - 200km.

Adnan Kenjar i njegova supruga Suvada su po treći put otputovali u Francusku. Rekli su mu da će imati još neke operacije prije transplatacije bubrega. Nadam se uskoro dobrim vjestima od Adnana i Suvade.

Prije puštanja ovog članka, kontaktirao sam Suvadu i ona mi javlja da operacija koja je danas na programu još traje.

Akcija asfaltiranje puta kroz Mujkanoviće prema Jarugama
U ponedeljak sam bio u Mujkanovićima, dok sam vozio do Dervišove kuće, kiša je padala put katastrofalan, rupa do rupe. Razmišljam, u ovom putu dosta lijepih kuća, a to znači da se dosta para uložilo u ove kuće, pa ako se uložilo toliko para u kuću zašto nebi još malo i za put, pa da možemo normalno doći svojoj kući. Derviš mi priča da treba još dosta para i vjeruje da akcija može uspjeti ako se još malo odriješi kesa.

Spisak donacija u zadnjih 15 dana za put kroz Mujkanoviće prema Jarugama:

Redzic Ziba-Elvina 100KM,
Kahrimanovic Aslan 100KM,
Hrustic Dina 50€,
Avdagic Emir 300KM,
N.N.N 09.09.2017 500 KM,
Majdanac Dedo (Peda)500 KM,
Crnic Fadil 200KM,
Hrustic Almir(Suljo) 50€

Akcija prikupljanja sredstava za spomen ploču ubijenim džematlijama, u prošlom ratu, iz džemata Alići - Softići. Ovdje nemam informacija dokle se došlo sa ovom akcijom, niti kako bi trebalo da izgleda spomen ploča, niti koliko novca treba za spomen ploču ili šta će već biti.
Imam spisak donatora u zadnjih 15 dana:

Ove hefte sam zujao kroz Softiće od Nijaza Softića do braće Muranović. Nijaza sam našao dok je mrvio kukuruz. Priprema kukuruzane za nove kukuruze. Uskoro planira početi sa berbom. Priča mi da je i pored vrućina koje su bile ljetos, zadovoljan sa rodom kukuruza.

Hase i Tima Softić, njih sam našao u hladu ispod grožđa, čekaju podne namaz.

Dalje fotografišem kuće sve do Husnije Softića. Husniju sam našao dok se odmarao u hladovini. On je čovjek koji je čitav život radio sa kamenom. Svoju kuću je sam pravio i sve sa kamenom. Ispred kuće je i bunar gdje je ono sve okolo ozidao kamenom. Također Husnija mi priča da, prije svakog posla nacrta ono šta treba da ozida, pa onda počinje zidanje.

Husnija je jedan od rijetkih koji zna nabrojati sve željezničke stanice od Sarajeva do Austrije ili od Splita do Njemačke i još nekoliko pravaca.
Razgovor sa Husnijom sam snimio na video.

https://www.youtube.com/watch?v=LMq_51sngaQ&

Mahmut i Tenza izašli iz kuće da vide ko to zuji kroz njihovu mahalu.

Svratih i kod Adevije Softić. Ovdje sam morao praviti video jer kod ove žene ne može se sve pokazati u dvije fotografije. Njen život je bio jako težak još od djetinjstva. Rodila je šestero djece, a dvoje su umrli dok su bili mali. Priča mi da nije imala vremena za djecu moralo se raditi. Ipak sad ima četvero djece, 10 unučad i jednu praunuku. Hvali djecu jer pomažu joj. Svi su negdje u drugim državama, a ona je sama u svojoj kući. Također sve radi sama, a ono što radi nije baš tako lak posao jer ona ima krave (dvije krave i tele), kokoši, ovce (20 ovaca),mačke, baštu, usjeve... i sve to sama održava.

Dođe sin Muhamed i poradi one teške poljoprivredne poslove, kosidbu trave, branje i silažiranje kukuruza. Sve do skoro nije imala problema sa zdravljem ali sad je bole noge. Dok je pitam za godine, reče mi da ne zna tačno tu je oko 80 godina. Pored tolikih godina ona zrači nekom toplinom, blagim osmjehom, srećom, cijelo vrijeme raspoložena za razgovor. Dovikuje svoje ovce, kokoši, krave, mačke, kao da priča sa njima.
Na kraju me upita hoće li to vidjeti njeni, a na potvrdan odgovor osmjehnu se u znak zahvalnosti što sam i kod nje svratio.

https://www.youtube.com/watch?v=PCm75jSnQUA&

Još par fotografija iz Softića mahale.

Danas u Kamičanima, Mirzet Softić- Pajdo dovezao je humanitarnu pomoć od bosanaca koji žive u okolici Bodensee jezera (Njemačka i Švicarska). Veći dio pomoći predan je Udruženju žena Kamičani i one će to sve pregledati sortirati i djeliti raji kojoj je to potrebno. Jedan dio pomoći ili tačnije 4 kutije idu za Čarakovo.

Pomoć se sastoji od odjeće i raznih igračaka, pa čak i muzički instrument nešto slično klaviru.

Dok neki imaju problema kako sasjeći živicu kraj puta, ili kako zatrpati grabu, a put bez grabe ne može biti dobar, ima i onih koji žele da je kraj njihove kuće lijepo proći, pa iskopaju i betoniraju grabe. Ovo betoniranje grabe je pored kuće od Ahmeta Bilala, a izvođaći radova su radnici od Saida Mujanovića.

Akcija skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu traje neograničeno. Ko ne zna neka se javi na ulazu u školu i neko od radnika će preuzeti ambalažu i odložiti tamo gdje treba. Podsjećam da u Kamičanima iz škole ima isto ovakvo odlagalište.
Ovo ponavljam već više puta, ipak da podsjetimo još jednom.
U našoj školi traje akcija „Budi čuvar planete“,koju je pokrenula ekološka i planinarska sekcija naše škole.
Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode, pokažemo spremnost za poduzimanje mjera radi održavanja prirodnih resursa kao što su drva,nafta,aluminij i drugo,te uticaja na zdravlje i kvalitet života.Kada otpad recikliramo,manje šaljemo na deponije i ne zagađujemo okolinu.
Naša aktivnost je skupljanje plastične ambalaže(flaše).

Danas lijepo vrijeme i već više raje na placu. Maslenica se jede sad već svaki četvrtak. Svak po zalogaj ili dva i nesta maslenice.

Tema razgovora je masovna grobnica na Koričanskim stijenama.

Također, jesenji radovi su tema o kojoj je raja razgovarala.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Hadžije su se vratile u nedelju, sve dobro prošlo, svi sretni i pričaju o svemu što su doživjeli za vrijeme hadža.

 To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Lahko je održati govor, teško je održati riječ.

.be">

 

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak