Izdvajamo

Dešavanja od četvrtka do četvrtka ponekad bude preopširno, pa se plašim da čitaocima ne dosadi čitati i pregledati. Ovaj četvrtka je, kao i zadnjih 8 dosta opširan i sa dosta fotografija.

Danas dženaza Rahmetli Ismetu Bešiću koji je prošle srijede 23.08.2017. ubijen u Prijedoru.

Akcija i prikupljanje sredstava za asfaltiranje puta Brđani-Vidovići-Planinarski dom napreduje dosta dobro, a počeli su i prvi radovi na ovom putu. Ismet Hušić je radio na probijanju puta, nove trase. Na fotki iznad vidi se da je nova trasa već u upotrebi. Radovi koje je Ismet izvodio nisu plaćeni, već su uračunati kao donacija od Ismeta, a vrijednost radova je 2200 KM.

Na fotki ispod je spisak donacija koje su u zadnjih 15 dana uplaćene.

Moj rođak Vahid Huremović i njegova porodica. Vahid i Mirha imaju tri kćerke, tri zeta i petero unučadi. Prošli vikend djeca i zetovi si pripremili veliko iznenađenje za Vahida. Oni su u tajnosti, da on ništa ne zna, organizovali večeru povodom njegovog 60. rođendana. Iznenađenje je uspjelo, bilo je suza radosnica. Dugo je trebalo da Vahid progovori, u očima mu se vide suze, a na licu mu se vidi sreća i sve ga nešto guši. Smijeh pomješan sa suzama radosnicama nije mogao da prikrije.

U Ambulanti u Kozarcu sreto prim.dr.Azru Pašalić i malo se iznenadi odkud ona u Kozarcu. Azra mi priča da je Prim.Dr.Slavica Popović direktorica Doma zdravlja u Prijedoru organizovala da pedijatri iz dječijeg dispanzera dolaze redovno u Kozarac, radi liječenja djece. Ovo je jako dobro i važno je na ovaj način će se olakšati roditeljima i djeci, da ne moraju putovati u Prijedor.

Ovdje se vrše ljekarski pregledi djece, kao i vakcinacija. Roditelji jako zadovoljni jer ovdje mogu kontaktirati sa pedijatrima i dobiti savjete od stručnih osoba.

Dolazak pedijatara u ambulantu Kozarac je redovan, svaki utorak i četvrtak od 10.30 do 14.30 sati, a po potrebi može se organizovati i veći broj dana.

Akcija asfaltiranje puta kroz Mujkanoviće prema Jarugama napreduje, mada mi se čini ne baš kako se očekivalo. Ovdje, čini mi se, nisu uplaćene donacije od onih koji su dali obećanje da će donirati određenu sumu. Nekako lahko obećati, a o uplati donacije malo teže. Rado bih pročitao razlog zašto obećanja i zašto nije održano to obećanje.
Spisak uplata za asfaltiranje puta Mujkanovići prema Jarugama:
Bojkov Sandra (Dzemilina unuka) 30€,
Mujkanovic Suvad 2.000KM,
Mujkanovic Huse 200KM,
Malagic Rasid-Armina 200KM,
Memic Zerina-Amir 200KM

Akcija asfaltiranje puta kroz Kenjare-Pidiće-Menkovića polahko napreduje i nadam se da će raja za Bajram odriješiti kese. Kažu ovo je vrijeme kad je sevap dati za put, most..
Slika ispod pokazuje koliko je ko daoa za put u ovom dijelu Kamičana.

Džemat Alići-Softići vodi akciju prikupljanja sredstava za spomen ploču šehidima iz ovog džemata. Slijedi spisak donacija koje nismo do sad objavili. Nadamo se u skorije vrijeme da će se početi sa radovima za spomen ploču.

Akcija sakupljanja sredstava za asfaltiranje puta u Garibima teče polahko. Slijedi spisak donacija u zadnjih 15 dana:

Garibović Uzeir   1000 eura

Jaskić Aiša   100 KM

Batić h. Redžep i h. Ismeta    200 KM

Još jedan četvrtak u nizu i još jedan izvještaj o akciji prikupljanja sredstava za asvalt "Murići - Masovna Grobnica u Kevljanima. Imamo razloga za zadovoljstvo jer je ova hefta bila jako uspješna. Dali zbog dolazećeg H. Bajrama jer ovo i jesu dani kad se svako dobročinstvo višestruko nagrađuje a narodno predanje kaže da je za put posebna nagrada od Allaha Dž.Š. Odbor čestita H. Bajram svim donatorima: Bajram Šerif mubarak olsun! Uporedo sa prikupljanjem donacija Odbor je donio odluku da poslije Bajrama organizujemo sječu živica i uređenje graba kao radnu akciju o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti kada se to dogodi.
A sada slijedi spisak novih donatora:
Velić M. Sakib - 200km.
Murić Fada i Meho - 100eu.
Filović Adila i Sanela - 50eu
Jakupović Sada i Razim - 500km.
Velić M. Raif - 300km.
Hadžić K. Emir - 150km.
Batić h. Redžep i h. Ismeta - 200km.
Hodžić Enes Jenki - 250eu.
Jakupović S. Admira - 250eu.
Jakupović S. Elma - 100eu.
Jakupović S. Admir - 150eu.
Jakupović h. Aziz - 200km.
Od akcije Stari Kevljani Posebna donacija - 7.000km.
" Idemo dalje"!!!
Molimo potencijalne donatore da nam se pridruže sa svojim prilozima i također donatore koji su obećali donirati sredstva a nisu uplatili obećane sume.
U ime odbora h. Šerif Velić

Školska godina počinje već u ponedeljak. Roditelji se snalaze na razne načine kako bi snabdjeli djecu sa knjigama i svim što je danas potrebno jednom učeniku. Knjige i sve ostalo je dosta skupo i potrebno je obezbjediti dosta novca da bi se djete poslalo u školu.
Za ove probleme zna i Bahrija Denić, član glavnog odbora Islamske Zajednice Bošnjaka u Norveškoj. On je ovih dana, kao predstavnik IZ Bošnjaka Norveške, a u saradnji sa direktorom škole Mirzetom Mujčićem i nastavnicom Adisom Ihtijarević, obezbjedio knjige za 17 učenika Osnovne Škole Kozarac.

Direktor škole Mirzet Mujčić se, u ime osoblja škole, roditelja i svoje lično ime, zahvalio za ovako vrijednu donaciju, sa nadom da ovo neće biti jedina donacija i da će u buduće nastaviti saradnju sa Bahrijom i IZ Bošnjaka Norveška. Knjige su koštale oko 2000 KM.
Bahrija Denić je izrazio zadovoljstvo što je mogao na ovaj način pomoći učenicima i roditeljima i obećao nastavak dobre saradnje između IZ Bošnjaka Norveška i OŠ Kozarac.

Prošli četvrtak sam objavio mali oglas gdje Miralem Duračak traži knjige za 6.razred. Miralem ima dva sina Abdullah Duračak i drugi sin se zove Šefik Rekić. Šefik nije njegov rođeni sin, Miralem ga je usvojio kad je imao 8 godina, a sad ima 11 godina. Mama od Šefika je ostavila svog sina i otišla sa nekim čovjekom i sad ponekad dođe da vidi sina. Šefik se od malena igrao sa Abdullahom i kad je mama otišla on je potražio utočište kod svog druga, sad već brata. Službenici iz socijalnog su došli da odvedu Šefika, ali Miralem nije mogao to da dozvoli i odlučio sa svojom hanumom Zijadom da usvoji Šefika. Službenici socijalne službe su, uz velike administrativne procedure, odobrili ovaj zahtjev i sad Šefik živi kod Miralema, Zijade i svog brata Abdullaha. Biološkog oca nije upoznao, pa sad Miralema zove babo. Ova dva brata su mujezini u džematu Kalata.
Ovaj oglas je pročitao Zijad Jakupović, živi u Čikagu i odmah mene nazvao da vidi kako se može ovoj djeci pomoći. On je sa svojom porodicom sakupio 500 dolara i poslao novac, a ja sam sve predao Miralemu. Miralem, Zijada i djeca se zahvaljuju za ovako veliku, za njih izenađujuću, pomoć.
Pomoć su poslali:
Zijad Jakupovic $200
Mirsada Memic $100
Suljo Sivac $100
Midhad Jakupovic $100

Ove hefte sam zujao kroz Hrustiće. Prošle hefte sam fotografisao radnike Saida Mujanovića na kući čiji vlasnik je Zehra Jaskić Porić. Jučer sam bio dok su se radovi na pokrivanju kuće privodili kraju, a domaćica Zehra je častila sve radnike koji su radili na izgradnji kuće.

U razgovoru sa Zehrom dolazim do zaključka da je ona oduševljena dosadašnjim radovima i radnicima od Saida Mujanovića. Naravno sa njim slijedi dogovor za nastavak radova i vjeruje da će do proljeće useliti u svoju kuću.
Za vrijeme mog boravka, Zehra zrači srećom i cijelo vrijeme zuji kroz kuću, razgleda, planira...osmjeh joj ne silazi sa lica. Kao da se pita jeli ovo stvarno njena kuća ili sanja.

Još par fotografija iz Hrustića.

Vikend sam proveo u Tuzli. Posjetio sam slana jezera, a u večernjim satima uži dio grada. Bilo nam je lijepo, ali da nebi pisao puno, ja sam napravio video u kojem sam pokušao zabilježiti jedan dan u Tuzli.

.be">

Još jedna lijepa vijest od našeg estradnog umjetnika Zije Kasumovića. Ovih dana izašao je njegov novi CD "Samo ti" u produkciji disko kuće HAYAT. Ubjeđen sam da će ovaj CD obradovati sve ljubitelje Zijine muzike. Sjajan CD, Zijo je od pjesme do pjesme sve bolji i bolji.

https://www.youtube.com/watch?v=xLAM9N163VA

Podjela halve u  Alići Softići i Udruženi džemati Srednji Jakupovići-Kavljani-Hadžići. Podjela halve u kozaračkim džematima je tradicija već više stotina godina i obavlja se dan prije Bajrama u svakom džematu MIZ Kozarac. Obično roditelji donesu halvu, zadnjih par decenija bude više slatkiša, a manje halve, došla modernija vremena.

Udruženi džemati ove godine su djelili halvu isperd džamije u Hadžićima. Sve se ostavi na jedno mjesto. Djeca se okupe u krug, dok par džematlija dijeli halvu i ostale slatkiše. Ovo je velika radost za svu djecu u našem kraju. Ovaj običaj je specifičan za ovaj kraj i nisam čou za ovakav običaj u drugim krajevima BiH.

Udruženi džemati prikupe i novčanih sredstava i poslije podjele halve podjele svakom djetetu po 10 KM. Prikupljanje novca za djecu vodi Suad Kevac putem njegovog portala Kevljani.eu.

Ovi džemati pored poklona za djecu, kupe skromne pakete za starije i socijalno ugroženije osobe u ovim džematima. Obično podjele oko 30 paketa.

Danas na četvrtku dosta raje, a tema svih razgovora je priprema za sutrašnji Kurban Bajram. Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Rad produžava život čovjeku, a nerad skraćuje život neradniku.

https://www.youtube.com/watch?v=8an8mjhY2rE&

 

 

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.