Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja. Dani Kozarca su iza nas, dosta raje je već otputovalo trbuhom za kruhom. Ovaj mjesec je mjesec akcija u našem kraju.

Danas je otputovalo 10 kozarčana za Medinu, na hadž. Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to.

Jake vrućine pogodne za rastiranje i sušenje trahane. Ovog ljeta na puno mjesta sam pravio ovekve fotografije.

Jesen se bliži i drva se nabavljaju, ali nema više sikiranja (cijepanja drva sijekirom)sad su došle mašine koje su zamjenile sikire i sikiranje.

U džematu Hadžići zavrženo asfaltiranje puta kroz ovaj džemat i nastavlja se sa radovima oko džamije. Sav novac koji nije utrošen u put dobro će doći za uređivanje džamijskog dvorišta. Oni koji su nanijetili dati za asfaltiranje u Hadžićima mogu to još donirati,  sredstva će biti preusmjerana za dobro svih nas.

Uplata za asvalt u zadnjih 7 dana:
NUHIĆ FUDE JASNA I ZET SEAD 200€

Ono kad te posjeti raja iz djetinjstva i mladih dana, a koju niste vidjeli jako puno godina, pa čak se i ne prepoznate, ostaje se bez teksta. Par dana razgovora bi bilo malo, a ne par sati. Tek kad se raziđemo i uveče počnu da naviru sjećanja na naša druženja. Ove hefte naši gosti su bili Šaban i Zarfija Ramić iz Čejreka.

Izvještaj od ove hefte o asvaltiranju puta kroz Sejdiće počinjem u stilu našeg Caje "ova hefta bez puno dešavanja", Krenulo pa stalo, što bi se reklo. Ali nadamo se najboljemu jer ima još dosta vremena a ima i onih koji su voljni pomoći, pa vidjet ćemo. Ipak evo dvije nove donacije:
Velić Sadik i Enisa - 300km.
i Redžić Muhamed i Mehmed - 200km.

Raja ako ste mogli uložiti tolike pare za kuću i oko kuće, pa hajmo još malo za put, da se može normalno doći do te kuće u koju ste uložili malo bogatstvo.

U Mujkanovićima akcija za asfaltiranje puta napreduje, a siguran sam da može još bolje. Derviš je najveći optimista i vjeruje u svoje komšije i raju koji žele da im pomognu.

Spisak donacija za asfaltiranje puta kroz Mujkanoviće prema Jarugama, za prošlu heftu:

Uplate do 16.08 :
Nurisic Vedad 50€,
Nurisic Admir 50€,
Joldic Muharema 100KM,
Hrnic Muharem 150KM,
Lela (Timina unuka) 100€,
Nisveta Masic 50€,
Ismeta Tahirovic 50€,
Mujkanovic Ajka 100 KM,
Avdagic Ismet 500 KM,
Mujkanovic Armin 2.000 KM,
Hrustic Ajsa 300 Americkih dolara

Asfaltiranje puta kroz Garibe ove hefte,  malo para pristiglo. Rekoše mi da su optimisti i vjeruju u uspjeh ove akcije, vjeruju da će mještani kao i raja iz okolnih mjesta još malo odriješiti kesu za hajr.

Donacije od prošle hefte:
Garibović Fadil Sejdin 1500 eura
Hrnić Muharem 150 KM

Planinarsko društvo Mrakovica Kozarac su još na godišnjoj skupštini donijeli odluku o prikupljanju sredstava za asfaltiranje puta Brđani-Vidovići-Debeli brijeg (planinarski dom). Nadamo se da ćemo uskoro do planinarskog doma lakše stizati, asfaltiranim putem.

Slika iz mog komšiluka. Eh kad bi ovakvih slika bilo više i češće, kako bi bilo lijepo.

Stigle su i prve uplate za  akciju Asfaltiranje puta kroz Kenjare -Pidiće -Menkoviće, oko 13000 KM. Imena  objavljujemo danas,  molimo i ostale da se angažuju da što prije prikupimo potrebna sredstva. Posebno pozivamo one koji nisu imali kod sebe pare i obećali dok dođu u zemlju boravka da će odmah poslati, da ne zaborave obećanje. Ima jedna narodna izreka: .. .. ...., a čovjek za riječ

Džemat Alići-Softići vodi akciju prikupljanja sredstava za spomen ploču nevino ubijenim, 1992., džematlijama ovog džemata. Spisak donacija smo već objavljivali. Na sljedeće dvije slike su imena donatora koje nismo objavili, a ispod je jedna donacija koja nije upisana na ovaj spisak na slici:

Alic (Osman) Redzep 200 KM

Započeta je akcija proširivanja mosta kod džamije u Kozaruši, ovu akciju su pokrenuli džematlije džemata Kozaruše, ovom prilikom  obavještavamo džematlije ovog džemata, kao o raju drugih džemata da mogu učestvovati u ovom hajr djelu, a uplate se vrše kod mutavelije džemata Kozaruša, Redzep Batić. Kontakt telefon 065-368/061

Vjerovali ili ne ovo  što ovaj čovjek mjeri je salatni krastavac, a dužina je 74 cm.

Jutros kad sam pošao na četvrtak i već u Kamičanima prva slike sa velikim čovjekom i velikim drugom, Nihad Ademi. On je poznati filmski stvaralac iz Kamičana, autor i režiser filma  "Bijeli balon", a koji je prošle godine, premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu. U međuvremenu ovaj film je prikazivan na više svijetskih film festivala i nagrađivan više puta. Pored toga Nihad je raja i čovjek koji ne zaboravlja svoje mjesto i svoju raju.

Danas na četvrtku nije bilo žestoko vruće kao prošlih par četvrtaka i možda je to razlog da je ovaj četvrtak dosta raje bilo na pazarnom danu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Mali novčić ispred oka može zakloniti veliko brdo

.be">

 

 

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić