Izdvajamo

Toliko dešavanja za jednu heftu, pored tolikog zujanja nisam uspio sve zabilježiti, a i one koje sam zabilježio ako u ovoj mojoj priči ispustim nemojte zamjeriti. Vrućine, nestanci struje i nestanci vode su prirodna stvar.
Mnogo je slučajnih susreta sa rajom. Često se obradujem susretu sa rajom koju nisam vidio više od 25 godina, a neke sam i zaboravio, za neke nisam znao da su živi. Naravno radujem se susretima i sa rajom koju vidim svake godine i njih poželim vidjeti i ako ništa, bar na kratko porazgovarati. Ovih zadnjih 20 dana tempo života je tako žestok i za neko duže druženje niko nema vremena, svi smo u nekoj žurbi, svadbe, proslave, tevhidi, odlasci na more, turniri, komemoracije...
Većini dešavanja sam bilježio tokom hefte, kao što su: motorijada, večer vakifa, završetak akcije asfaltiranje puta kroz Hadžiće... Danas ću više o akcijama za asfaltiranje puteva, vjančanjima, porodičnim feštama...

Vrućine i jako sunce su pogodni za rastiranje i sušenje trahana (tarhane). Kod Ajše Softić je akcija, a ona mi reče da je ovo treći put ove godine, da rastiraju trahanu.

Akcija asfaltiranje puta u Kevljanima od Murića do grobnice Kevljani, je dobro krenulo. Od Hađije Šerifa Velića sam dobio prvi izvještaj o akciji:
Evo spisak donatora za asvaltiranje puta "Murići - Himzo"
1. Velić h. Šerif h. Fikreta = 1.000 km.
2. Jakupović Bahrija = 1.800 sf.
3. Jakupović Mesud = 500 eu.
4. Jakupović Sejad = 500eu.
5. Grozdanić Fikret = 100 km.
6. Jakupović Sakib = 5000km.
7. Čehajić Amel, Sejada = 200km.
8. Velić Jasmin Lega = 500km.
9. Jakupović Juso = 100 eu.
10. Forić Sudo Kela Deno = 100eu.
11. Hadžić Sebina = 100km.
12. Jakupović Čile Said =1000km.
13.Jakupović Husein = 2000km.
14. Jakupović Šiško = 500km.
15. Jakupović Hamo = 2000km.
16. Šera = 1000nk.
17. Jakupović Huzeir = 500eu.
18. Hodžić Huse = 200km.
19. Bilal Zulfija = 500km.
20. Velić Dino = 100km.
21. Velić Ibrahim. = 20km.
22. Kevac Suvad = 300km.
Dragi naši prijatelji. Kako vidite akcija puta kroz Sejdiće krenula je očekivano dobro i sudeći prema prvim rezultatima nadamo se da će komplet trasa " Murići - Himzo" biti uspješno privedena kraju. Evo već imamo i donatora rekordera a to je naš džematlija Ibrahim Velić sa svojih 20km.!? Da. Ibrahim je dao najviše jer i nije imao više. " Ni sa kim se život nije tako okrutno poigrao kao sa našim Ibrom. Baš mu nije pružio ni jednu jedinu šansu" Citat. Uzmimo našeg Ibrahima kao primjer i podržimo ovu plemenitu akciju. U ime odbora vaš h. Šerif Velić

Akcija Asfaltiranje puta kroz Mujkanoviće prema Jarugama takođe dobro napreduje. Derviš mi priča da je zadovoljan kako napreduje akcija u vjeruje u uspjeh akcije jer mnogi su obečali dati donacije. Jedni treba da stignu iz vana, a jedni sa mora, trći čekaju da dignu pare u banci. Uglavnom obećanja ima i uspjeh je na vidiku. Počeli su i sjećom živice pored puta.
Spisak donacija koje su do danas uplaćene:
Mujkanovic Nedzad 4.000 KM,
Mujkanovic Faudin 3.000 KM,
Mujkanovic N.N 2.500 KM,
Dervis Mujkanovic 2.500 KM,
Abedinoski Fikret 1.500 KM,
Mujkanovic Omer 1.500 KM,
N.N 1000 KM,
Vlačina Rade 500 €ura,
Mujkanovic Fajko 500 KM,
Čudic Milan 500 KM,
Mujcic Armin 100 €ura,
Filovic Amir 100 chfr.,
Ramic Elmir-Anela 300 KM,
Salihovic Amir-Alma 200 KM,
Kusuran Sebina 200 KM,
Filipovic Emina 200KM,
Gredelj Aida 200 KM,
Besic Sulejman 100 KM,
Grozdanic(Adil)Fikret 100 KM,
Terzic Jasmin 50 KM.

U Garibima akcija prikupljanja sredstava za asfaltiranje puta kroz Garibe, kako mi reče Munib, teče zadovoljavajuće, ali to ne znači da ne treba još dosta novca. Ovdje je potrebno još dosta novca i vjerujem da će mještani još donirati.

Slijedi spisak donatora za Asfalt kroz Garibe
Kajdić Nijaz 2000 eura, dok pregledam donacije, ovo je najveća donacija za Garibe, a nije od najbogatijeg.
Grozdanić Nail 4000 KM još jedna prava donacija

Garibović Emir 1500 eura

Garibović Enes   1500 eura
Garibović Munib 1000 eura
Garibović Refik 500 eura
Garibović Mehmed i Fadila 1000 KM
Garibović Namko 300 KM
Garibović Muharem-Hari 1000 $ A,dolara
Refik Trnjanin Patriaja 100 KM
Vahid Trnjanin Patrija 100 KM
Ismeta Tađić Garibi 50 eura
Garibović Mina Atifova 50 eura
Garibović Mitzet Rasmin 200 Š.franaka
Garibović Vehid Ibrahimov 100$ A. dolara
Garibović Fadil 500 eura
Jakupović Mina 50 eura
Jakupović Fadila 30 eura
Ožegović Emsuda 150 eura
Garibović Said 1000 eura

U džematu Alići-Softići još traje akcija prikupljanja sredstava za spomen ploču nevino ubijenim džematlijama ovog džemata. Više podataka o okciji nemam osim spiska dosadašnjih donacija:

Softic (Mustafa)Refik 200 KM
Softic Rahima 60$ (supruga rah.Softic Mehmeda)
Kasumovic (Zijada)Haris 50 eura
Softic (Adema)Sabina 60$
Cirkuc (Mehe i Vasvije)Maida 100 KM
Softic (Himka,Dzemal) Dzevida 20 eura
Alic (Hasan)Enisa 150 KM
Alic (Hasan)Dika 100 KM
Softic (Agana)Zilhad 50eura
Softic (Himzo)Halima 100eu
Softic (Alija)Rejhan 200 KM
Softic (Spaho)Selim 100KM
Softic (Alija)Mediha 100 KM
Softic (Kemal)Elvedin-Edo 200 KM

Adnan Kenjar je po drugi put odputovao u Francusku, Grenobl, radi daljnjeg liječenja. Koliko sam ga shvatio slijedi zatvaranje rane od prve operacije i još jedna operacija, a onda će da se vidi može li da se izvrši transplatacija bubrega ili šta treba drugo da se radi.

Prošle hefte odigran je turnir u malom fudbalu u Kamičanima. Turnir je trajao dva dana i pored fudbala ovo je bila jedinstvena prilika da se raja iz Kamičana okupi na jednom mjestu. Bilo je lijepo i veselo.
Pobjednik turnira je ekipa Terzići

Dok zujim okolo svuda se nešto proslavlja. Familije se okupljaju na sve strane, prijatelji, komšije... Tako sam naišao na jedno veoma lijepo okupljanje u društvenom domu u Kamičanima. Djeca od Šabana i Mevle Mujkić su pripremili izuzetno lijepo iznenađenje svojim roditeljima. Naime oni su okupili svu familiju koji su trenutno tu da proslave, a povod za slavlje je 50 godina braka njihovih roditelja Šabana i Mevle.

Šaban zbunjen nije svijestan šta se oko njega dešava, a mevla sretna jer i njene sestre su tu da je podrže i čestitaju.
Zabava je bila izuzetno lijepa, bilo je pjesme i igre do kasno u noć.

U povratku sa manifestacije Dani Kevljana čujem muziku, znatiželja me natjerala da svratim da vidim kakva je fešta. Rekoše mi da je ovo okupljanje raje iz mahale Jaz. Iz ovog sokaka su se svi satali da se vide porazgovaraju i naravno zasviraju i zaigraju.

Mali problemi sa strujom, ali to je u našem kraju još uvijek normalna stvar. Kakva bi to fešta bila, a da ne nestane struje. Ma naše električno je posebno po nestancima struje. Ta Stara lisina, kad god nazoveš električno dobiješ odgovor "Pala Stara Lisina".

Groznica subotnje večeri, kao i uvijek fantastična zabava i sjećanje na stara vremena. Sve pohvale.

Revija boksa na bazenu kod Ese, spektakl koji je naša raja propustila da gleda. U čaršiji dok sam razgovarao sa rajom dan poslije, niko nije znao za noć boksa. Mislim da je neobavještenost razlog što je bilo jako malo posjetilaca na ovom spektaklu.

Ove hefte sam obišao više svadbi i fotografisao mladence. Svim mladencima, koji su se ovog ljeta vjenčali, želimo svu sreću ovog svijeta i da imaju puno djece.

U Kozaruš su se vjenčali Edin i Erna Bešić. Mnogi se vjerujem sjećaju one romantične prosidbe u Etno selu. Evo sad su se ovih dvoje mladi i vjenčali.

Elvis i Emina Softić moje komšije. Elvis je sin od Ekrema i Rajfe Softić i oni sad žive u Zagrebu.

Velić Ferid i Đemka su se vjenčali i putuju u Australiju. Ferid živi u Australiji, a Đemka je djevojačko prezime Jaskić i do danas je živjela ovdje u svojim Jaskićima.

Bračni par Jakupović Edin i Mirna. Edin je sin od Ređe Jakupovića. Nevjesta je iz Tuzle, djevojačko prezime Hodžić. Ovi mladenci žive u Americi.

Ko se još sjeće Ređe Jakupovića, nekad radio u Kamičanima kao trgovac, a poslije u Trnopolju u prodavnici građevinskog materijala. Sad živi u Americi. U Kozarac došao na vjenčanje svoga sina Edina i vjenčanje svoje unuke Ermine.
Nakon 30 godina na svadbi svog sina okuplja svoju familiju koju toliko godina nije vidio, sa mnogima je morao da se upoznaje. Za 30 godina mnogo se toga promjenilo, došle su nove generacije, djeca koja tad nisu bila ni rođena sad imaju svoju djecu i sve to treba upoznati. Malo je vremena da se svi dobro upoznaju, pa čak i imena da im se zapamte.
Nadamo se da će Ređo u buduće češće dolaziti u svoj Kozarac, svoje Kamičane, Jakupoviće i još bolje upoznati svoju familiju. Krv nije voda.

Mirzet i Ermina Kesedžić su se vjenčali u Ključu, Pudin Han. Ermina djevojačko prezime Forić, kćerka od Semire i Enesa-Žujana.

Mladenci iz Kamičana, Emir i Samra Jaskić. Mlada je djevojačko prezime Krajišnik i oni žive u Švicarskoj.

Braća Mujkanović Nermin i Armin su se za isti dan zaručili sa svojim djevojkama Lejlom i Sanelom i ove hefte vjenčali oženili.

Armin se vjenčao sa Sanelom djevojačko prezime Sivac, a danas je već Mujkanović.

Nermin se vjenčao sa Lejlom djevojačko prezime Jakupović, a danas već Mujkanović

Moj rođak Sanel i njegova supruga Berina Šahbaz, dobili su kćerkicu i ovdje sam našao familiju dok su proslavljali dobitak male Belme.

Nadam se da nisam nešto zaboravio, ako jesam oprostite. Danas na četvrtku, priča mi čovjek kako je izgubio novčanik sa parama i dokumentima i čovjek koji je našao novčanik došao mu kući i vratio sve. Reče mi da je novčanik našao i vratio mu jedan od sinova od Mešića. Kaže mi da je presretan što ja naša raja tako poštena.

Takođe i ova slika iznad je dokaz o poštenju naše raje. Danas me djevojka iz marketa Gulaš moli da ovo uslikam i da napišem da je ova karta na slici kod osoblja u Marketu Gulaš. Vlasnik karte da se javi kod njih.

Idemo sa slikama koje sam danas pravio na četvrtku, a ima ih jako puno. Ko ih sve pregleda aferim.

 

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Samo onaj koji misli, doživljava svoj život. Život mimoilazi onoga koji ne misli.

.be">

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...