Izdvajamo

Danas ću da pišem moj redovni četvrtak dan ranije, a razlog dobro poznat: Kolektivna Šehidska Dženaza i ne bi bilo ni najmanje ljudski, a ni vjerski da ja idem sutra na pijacu i slikam. Takođe mislim da nebi bilo lijepo da bilo ko od nas, u bilo koje doba dana, ode na pijacu i ako bude organizovana . To bi bio moralni poraz za nas kao narod.
Zato ću danas da pišem i objavim fotografije koje sam pravio tokom protekle hefte.

U nedelju sam sa KUD Kozara iz Kozarca išao u Bosansku Otoku, na 16.festival folklornog stvaralaštva Bos.Otoka 2017. Kao i uvijak naša omladina nas je obradovala svojim skoro savršenim nastupom. Domačini su nas dočekalo sa oduševljenjem, a nastupe pratili sa gromoglasnim aplauzom.

Sve pohvale Joldić Hamdiji za koreografije, kao i drugim članovima rukovodećeg kadra u KUD-u, a najviše mladima koji su tako vrijedni.

.be">

U Hadžićima, akcija Asfaltiranje puta kroz Hadžiće napreduje punom parom. Danas su stigle mašine na put i već sutra bi trebalo da počne nasipanje puta i pripreme za asfaltiranje. Ova akcija bi mogla da se završi prije planiranog roka, jer rok je bio sredina augusta. Sve pohvale džematlijama džemata Hadžići, kao i svim prijateljima koji su svojim donacijama pomogli da ova akcija bude ovako uspješna.

Slijedi spisak donacija koje su uplaćene prošle hefte:
Hadzic (Idriza) Amir i Kija 500 KM
Klipic (Huse) Smajl i Rasima 2000 KM
Hadzic Sefer i Samka 500 KM
Hadzic (Idriza) Asija i Zarif 1000 KM
hadzi hfz. Muharem ef. Seperovic 100 KM
Keric (Hadzic Halima i Seme) Hidajeta 500 KM
Hadzic (Halima i Seme) Mujo 1000 KM
Hadzic (Halima) Emsud i Sebiha 1500 KM

Zenica Alukica Jaz BB 20 CHF
Ćolic (Jusufa) Dzevad 300€
Garibovic (Muharema) Emir i Jasminka 2000 KM
Garibovic (Smaila) Subha 100 KM
Garibovic (Ahmeta) Mehmed 90 KM
Hadžić Sejad i Asmir 500 KM
Familija Kajtazević uplatili za rahmetli Hadžić Refika i Bilku 200 eura

Akcija prikupljanja sredstava za spomen ploču nevino ubijenim u džematu Alići-Softići traje dok se ne sakupi dovoljno novca za spomen ploču.
Zadnje donacije koje su pristigle:
Alic (Muhe) Fikret 100 eura
Jakupovic (Zijad)Hazim -Mediha 50 KM
Alic (Hasana)Sevlija 100 KM
Softic (Serif)Mirsad 100 KM
Trnjanin (Sidija) Suad 100 KM

Softic (Adema)Mirsad 200 KM
Softic (Adema)Mesud 100$

Prošli put sam pisao o Sabitu Džonlagiću i njegovim prijateljima koji su, biciklom vozili od Kozarca do Srebrenice. Mislio sam malo više da pišem o ovom poduhvatu ali Sabit mi reča da je to već prošlo. Samo mi je jedno, malo razočaran, rekao: Želim samo naglasiti da su nas iz Kozarca ispred Spomen obilježja ispratile samo 3 osobe i oni su bili uži članovi familije a u povratku smo dočekani od strane Indire Kapetanović koja je napravila večeru za preko 250 učesnika maratona.

Zahvalan je svojoj supruzi Hasibi, koja ga podržava i bodri u svim njegovim poduhvatima.

Šanta Šefik - Šika, zbog ovog čovjeka i njegovih bravura na golu FK Bratstva, ja sam dolazio na utakmicu bos. Nisam imao pare za ulaznicu, a preko puta igrališta, tamo gdje su sad one lijepe kuće, bio je šljivar pored puta. Ja i moji drugovi smo se penjali na te šljive kako bi bar malo vidjeli šta se dešava na igralištu. Redari su nas tjerali sa šljiva, a mi smo uporno se vraćali, kako bi još malo vidjeli Šiku i njegove parade na golu. Kad uspijemo vidjeti neku od Šikinih paradi, mi smo u povratku kući pokušavali sa paradama, oponašajući Šiku.

Drakstor u vrh čaršije, vlasnik Nedžad Turkanović, radi 24 sata i za one koji nisu uspjeli dovoljno se snabdjeti, mogu to isto uraditi ovdje u svako doba dana ili noći.

Akcija asfaltiranje puta kroz Garibe ove hefte ide bolje. Munib Garibović mi je poslao tri imena, donatora koji su novac uplatili kod blagajnika, a uskoro slijedi spisak donatora koji su uplačivali na bankovni račun.
Mehmedagić Samir - Kuna 200 eura
Garibović Adis 1000 KM
Garibović Edin 3000 KM

Ove hefte i džemat Mujkanovići su pokrenuli akciju asfaltiranje puta kroz Mujkanoviće-Jaruge. Derviš Mujkanović mi priča da je malo kuća i da ne mogu sve sami i ovim putem poziva svu raju da im pomognu da i kraj njihovih kuća prođe asfalt.

Asfaltiranje puta planirano je na relaciji od stare ceste kroz Mujkanoviće prema Jarugama.
Kako se ono kaže: Sevap je pomoći, a još više kad je za put.

Jučer sam prisustvovao 10. Derijadi u džematu Dera. Ovo je već tradicijalno druženje džematlija ovog džemata, cilj je druženje i kako mi još rekoše: Da se ne zaboravimo, jer puno raje je rasuto po cijelom svijetu i ovo je prilika da se svi skupa vide na jednom mjestu, ispričaju, podsjete nekih starih vremena, kao i da se pohvale koliko djece ili unučadi imaju, šta rade, čime se bave....

Domaćin druženja je Derviš Kahrimanović - Geca i on se onako šeretski smješka i kaže: Ovo može samo Dera.
Dobra muzika, hrana, dobro raspoložena raja i fešta za pamćenje.

https://www.youtube.com/watch?v=-NuFHLXQoJc

Frizerski salon ENNA je dobio novog fizioterapeuta (maser) i već se čuju pozitivne priče o maseru, a stigla je i maserka koja radi u banji Fojnica.

Večeras je otvorena izložba slika akademskog slikara Mensura Bešlagića pod nazivom "Ni krivi ni dužni",a koja će trajati do 10.8.2017.godine.

Slikarskim tehnikama ulja i akrila,te olovkom na platnu slikar slika portrete čije nas oči sa platna posmatraju kao da su žive opominjući nas na svoj nasilno prekinuti život. Izložba je prodajnog karaktera i sva sredstva koja se prikupe od prodaje slika idu u humanitarne svrhe.

Otvaranju izložbe prisustvovao je dosta velik broj građana.

Fotografije koje sam pravio danas i tokom prošle hefte.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Običaj je jači od razuma

 

 

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.