Izdvajamo

Hefta sa puno dešavanja u Kozarcu. Ja odlučio da počnem, sa akrobatom na motoru, Senadom Joldićem koji je na motorijadi, u subotu izveo par svojih akrobacija. U subotu je i pored velikih vrućina, ćaršija bila puna. Taj dan se održavao turnir u malom fudbalu, motorijada, đematski iftar kod Mutničke đamije i na kraju groznica subotnje večeri u Staroj Bašti. Bilo je još par događanja ali nisam uspio sve da zabilježim. Motorijada je ipak bila najposjećenija.

Okupljanje bajkera je bilo kod restorana Gold, a zatim tačno u 7 sati poslije podne su krenuli niz čaršiju. Bilo je prilično dosta bajkera.

Kod Spomen Obilježja, kolona se zaustavila, a zatim su članovi uprave moto kluba "Kula" položili cvijeće i proučili El Fatihu svim žrtvama iz prošlog rata.

Zatim je mladi Jolda pokazao par svojih vještina i oduševio svu raju, bajkere i publiku. Svi su mišljenja da svaka motorijada bez Senada nebi bila zanimljiva. Ovaj momak je čini više atraktivnom.

Poslije vožnje kroz čaršiju, svi su se okupili iza Golda i nastavili sa feštom. Enes je pripremio gulaš, nisam mogao probati ali sam primjetio da su gosti bili oduševljeni.

Isti dan sam posjetio tradicionalni turnir u malom fudbalu, a organizator je bio OFK Mrakovica iz Kozaruše. Zbog velike vrućine, početak turnira je odgođen za par sati. Prve utakmice su počele u 4 sata poslije podne. Prihod sa ovog turnira je išao za OFK Mrakovica. Druženje je trajalo dva dana.

Ovdje sam sreo Ismeta Hušića koji je ovdje najredovniji. Priča mi Ismet da je on sam, poslije rata, a za obnovu ovog stadiona uložio vlastitih sredstava, nešto u novcu, nešto u radovima, oko 20000 (dvadeset hiljda) maraka. Nije mi žao, već  sretan sam što sam bio u mogućnosti da pomognem svojoj raji, svom klubu, kaže Ismet. Ne samo to već i u buduće namjerava da pomaže svoj klub, OFK Mrakovica.

Kad sam dolazio u Kozarušu i vidio ovu sliku, sjetih se prošle godine i priče pojedinih osoba koje, nakon što su porušili park koji je bio ispred ove škole, su obečale novi i puno ljepši park od onog što su ga porušili. Vjerujem da ova fotka dovoljno pokazuje koliko se uradilo u zadnje dvije godine.

Planinasko društvo "Mrakovica" su u nedelju, poslije ikindije namaza, posjetili mezare svojih članova i položili cvijeće.

Prvo su posjetili mezar Hamdije Hodžića,  člana koji se među prvima uključio, poslije rata, u obnovu PD Mrakovica. Zatim su obišli mezar od Mustafe Sadikovića i na kraju smo prošetali u Deru na mezarluke i posjetili mezar od Mujagić Muhameda svima poznatog kao Muho.

Ovih dana sam bio na više iftara, a bio sam u Kamičani 2 na teraviji. Fotke iz Kamičana sam već objavio u članku Kozarački Iftari. Ipak sam izdvojio dvije fotke iz mog đemata, sa teravije.

Mladi kuruzi (kukuruzi) su već duže vrijeme, moje glavno jelo poslije Teravije. Juče sam ubrao još par, a već sutra ću morati u komšiluk da berem kuruze, moji su ono što je ostalo, skoro sazrili, a i obro sam ih skoro sve.

Par fotki koje nisu vezane za neka dešavanja. U posjeti su mi bili moji rođaci i veliki donatori Ćupo i Jaca.

Miku sam sreo na motorijadi i u žurbi da fotografišem bajkere nisam uspio sa njim da porazgovaram već samo fotka. Mika je legenda Srednjih Jakupovića.

U utorak mi je u posjetu došao Edhem i njegova supruga Refika Alić. Došli su da me upoznaju, prenesu selame od Idriza Hodžića i doniraju za stranicu. Edhem i Refika žive u Švedskoj i redovno prate našu stranicu, tako isto Idriz. Hvala za donaciju, a Idrizu selam iz Kozarca.

U utorak, tačno u 9 sati ujutro, Udruženje Žena Srcem do Mira su položili cvijeće u Spomen Obilježje Kozarac i proučili El Fatihu svim kozarčanima, nedužno ubijenim u prošlom ratu. U utorak je bilo tačno tri godine od završetka radova i otvaranja SO Kozarac. Dr Škerić mi reče da će u naredna dva mjeseca dolaziti radnici da urežu imena ubijenih kozarčana, a čija imena nisu urezana. Zamolio je sve one koji znaju za nekog čije ime još nije upisano da jave Kulašić Teufiku da  se taj propust ispravi.

Ove hefte sam puno hodao sa našom rajom koji su željeli pomoći našim socijalno ugroženim komšijama. Udruženje Logoraša Kozarac  skupa sa Islamskom Zajednicom Kozarac su dobili određenu količinu suhomsenatih proizvoda od mesne industrije OVAKO iz Sarajeva. Nurfeta, Eno Bešić i Nasiha Klipić sa još par osoba su napravili određeni broj paketa i krenuli smo u obilazak socijalno ugroženim kozarčanima.

Temperatura je dostizala i do 45 stepeni, bar tako je pokazivao kompjuter u Eninom autu, a mi smo obilazili sve porodice za koje smo znali ili čuli da su ugrožene. Ja sam fotografisao sve ali nemogu baš sve fotke objaviti ali zato sam zapisao sve porodice gdje smo bili.

Prvo smo svratili kod djece Velić

-Zuhra Džaferović

-Esma Velić

-Ibrahim Velić

-Safija Fazlić

-Klipić Zumra

-Samed Šahbaz

-Porodica Amat

-Mirzet Kešić

-Alić Edin

-Jaskić Đemila

-Kenjar Adnan

-Kenjar Budo

-Bahonjić Meho

-Bahonjić Ahmet

-Nane Fate

-Šefik Bahonjić

-Hodžić Hamed

-Fotić Asija

-Hrustić Zijad

-Rajkuševa Žena neznam ime

-Djeca od Dautović Besim

-Medić Senad

-Mujkanović Tima

Ovo su osobe za koje sam ja mislio da će im ovaj skromni paketić dobro doći. Bilo bi mi drago ako bi mi neko rekao za nekog da je ugrožen a ja nisam znao za tu osobu ili sam zaboravio. Rado ću skupa sa Nurfetom i Enom Bešić  pokušati ispraviti grešku.

U Utorak me zove Sabra kćerka od Rahmetli Seme Zulić i moli me da kontaktiram Sejdu Jakupovića. Priča mi ona i njen Brat Bahrija da je Sema za života  rekla djeci, da sve njene stvari koje ostanu, poslije njene smrti daju u humane svrhe. Prateći moj Četvrtak, vidjeli su da je Hadžija Sejdo kupio jurt i počeo uz pomoć dobrih ljudi da pravi kuću porodici Huseinović. Sabra i Bahrija naravno i druga sestra Mina koje nije bila prisutna, su odlučili da Kuhinju, šparet na drvo, strujni šparet, frižider, viseći, sudoper, tv i još neke stvari koje nisam uspio zapamtiti, poklone porodici Huseinović. Kako je Sejdo isključio telefon ja sam morao da idem kod njega kući i sve mu ispričao, a on je odmah sjeo kod mene u auto i otišli smo kod porodice Zulić.  Sejdo se zahvalio u ime porodice Huseinović i isti dan odvezao sve stvari.

Dok sam vozio Sejdu tamo i ovamo pitam ga kako ide sa prikupljanjem pomoći, a on mi reče da ne ide baš najbolje ali  on  je optimista. Dade mi spisak osobe koji su dali donaciju u zadnjih par sedmica.

Jaskić Sanel      150 km

Jaskić Refik       200 km

Jaskić kemal      100 km

Alić Bahrija         200 km

Bilal Ahmet         400 km

Bilal Tesma        100 km

Jakupović Juso     50 eura

Softić Spaho        200 km

Forić Edhem         50 eura

Opet utorak, ovaj put  Suad i njegova supruga Sajma Mujagić su odlučili da kupe par paketa fasaunge i da podjele socijalno ugroženim porodicama. Kao i predhodni slučaj nemogu da objavim sve fotografije porodica kod kojih je Suad Mujagić bio. Nadam se da će dvije fotke biti dovoljno da pokažu koliko je ova porodica humana.

Nadam se da će ovaj četvrtak pokazati koliko su kozarčani merhametli raja. Danas sam sa porodicom Jakupović Jasmir, njegova žena Jasmina zatim roditelji Asim i Đehva otišao u Kevljane da obiđemo Djecu Velić. Jasmir je, sa porodicom, kupio prilično velik paket fasunge zatim odjeće, obuće i još nekih kućnih potreba i sve to je poklonuo Djeci Velić. Nismo našli djecu kod kuće, samo je Zerina bila tu i u ime svih se zahvalila porodici Jakupović. Jasmir i Jasmina žive u Njemačkoj, a roditelji su ovdje u Kozarcu. Ova fotka je dovoljan dokaz koliko su merhametli raja.

Danas su, u sali MZ Kozarac, kozarčani svijeta imali jedan inicijativni sastanak. Bilo je dosta prijedloga, dobronamjernih kritika, sugestija... Izabran je Inicijativni odbor koji će pokušati do 9, augusta da pripremi sve što je potrebno za osnivačku skupštinu koja bi trebalo da se održi u restoranu Gold.

Danas na četvrtku, čini mi se najviše raje ove godine. Pravio sam dosta fotografija, a primjetio sam da su neki odustali od fotografisanje, bilo im je puno da čekaju dok sam sa nekim razgovarao ili nekog drugog fotografisao.

Danas je bilo puno stranaca, iz Češke, Španije, Holandije, Engleske, Švedske, Norveške... Čini mi se da je svima lijepo kod nas u Kozarcu, bar tako svi kažu.

Ćupo i Sosa moji rođaci i veliki donatori, raja koji pomažu rad ove stranice. Lijep je to osjećaj kad te familija podržava u radu, nekako dobijem još više elana i želje za rad.


To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

Prijateljstvo je pravedno. Jedino ono može razabrati kolika je tvoja vrijednost.

 

 

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."