Izdvajamo

U zadnjih 15 dana pitaju me stižem li ikako sa svojom ženom iftariti? Moj odgovor je bio: Svaka zanimacija traži određena odricanja, a ja da bih uspio čitaocima pokazati šta se dešava u našem kraju, moram ostaviti ženu kod kuće, ponekad čak i goste, poslove u svom voćnjaku, odlaske u familiju...
Još dva dana pa Bajram i sva dešavanja u našem kraju svode se na pripremama za taj dan.

Suvada i Adnan Kenjar, odputovali su u Francusku, Grenoble na transplataciju bubrega. Pismo koje sam dobio od Adnana:

Trenutno sam kod doktora koji me primio za transplataciju. Došao je da vidi kako napreduju pripreme za prvu operaciju. Sve sam to skoro obavio još kod anesteziologa trebam i još par pregleda. Sad ću imati dijalizu, a u srijedu me primaju na ležanje i četvrtak prva operacija.

Uglavnom smo dobro, a što se tiče osoblja, mi smo prezadovoljni, ljubazni za ne povjerovati. Samo, svi se čude kako su naši doktori dopustili da se jednom pacijentu ovako zapusti kompletno stanje. Oni su se šokirali kad su me pregledali i vidjeli kakav sam došao.

Pozdrav svim čitaocima kozarac.eu, jer da vas nije ko zna šta bi bilo samnom.

Akcija asfaltiranje puta kroz džemat Hadžići napreduje, polahko ali Zijad kaže da su zadovoljni. Vjeruju da će za Bajram biti malo više donacija, a dolaze i godišnji odmori.

Prošle hefte bile su tri uplate:

 Hadzi Jakupovic Aziz i Ramiza 300 KM
 T.R MIX vl. Hadzic Nedzad "Necko" 300 KM
 Jakupovic Šečera Mustafa 50 EUR

Svake hefte odem u drugi džemat da klanjam Teravih namaz i zabilježim to sve mojom kamerom. Ove godine su mi se pridružile i prave mi društvo, dvije mlade djevojke, Medina Mujanović i Amina Javor.

Ove hefte smo obišli dva džemata, Kamičani 2 i u utorak smo bili u Udruženim džematima Kevljani-Hadžići-Srednji Jakupovići. U ovim džematima, Teravih namaz se klanja u svakom džematu 10 dana. Ove godine zadnjih 10 dana klanja se u džematu Srednji Jakupovići.

Dok sam u autu pričao Medini i Amini o ovim džematima i slozi koja vlada ovdje one su slušale sa nevjericom, ali kad smo pošli kući rekoše: "Uh ja ljepote, bio si u pravu, kako je lijepo ovdje i iduće godine obavezno idemo sa tobom u ove džemate i ne samo na Teravih namaz, uvijek nas zovi, ovdje je lijepo".

Ovim komentarom Medine i Amine rečeno je sve, kako nam je bilo kako su nas domaćini dočekali. Ovdje se uvijek lijepo osjećam. Udruženi džemati, nekad je u jednom džematu teško da sve bude uredu, ovdje vlada sloga za primjer.
Koliko raje dolazi na Teravih namaz vidi se na fotografijama i na videu koji sam uspio snimiti. Domaćini mi rekoše da sam došao u nezgodno vrijeme, utorak, kad ih je najmanje.

 

Par onako slučajnih susreta. Nizar-Nizo Krkić i njegova sestra Nisveta - Nisa. Nizo se prošli vikend trudio da pomogne i ugosti članove KUD-a "Sarajevo" iz Friedrishafen Njemačka, a koji su bili u posjeti Kozarcu. Njegova sestra je također članica ovog društva.


Tenzila Bešlagić i njen sin Jusuf. Tenzila ima 77 godina, 1977. godine imala je saobraćajnu nesreću, autobus je udario u nju i od tad je invalid. Tenzilu ne srećemo često jer je vezana za invalidska kolica i ne izlazi često.

Ovo je kopija zahtjeva koji sam uputio Savjetu MZ Kozarac, 08.10.2015., a odnosi se na postavljanje nekoliko panoa u glavnoj ulici, na koje bi se mogle lijepiti smrtovnice. Ružno je gledati ove smrtovnice po drveću i električnim stubovima. Informisan sam već početkom 2016. da je savjet MZ Kozarac uputio zahtjev službama u gradskoj administraciji, a koje su zadužene za te poslove.

U ljeto prošle godine sreo sam par radnika gradske uprave, mada mislim da je za to bila dovoljna jedna osoba, dok su slikali mjerili, tražili mjesto gdje bi trebali ti panoi da se postave. Vjerovali ili ne još ti panoi nisu nigdje postavljeni. Pitam, jeli to neki štrajk, ne primaju platu koju nisu pošteno ni zaradili ili su toliko nesposobni da postave pano u glavnoj ulici. Pa ljudi za par panoa treba čekati 2 godine, pa kakva je to administracija? Sramota.

Moje zujanje. Malo sam zujao čaršijom i zabilježio par fotki iza Ambulante i u ulici ne znam kako se zove.
Ne znam kome da se obratim ovim fotkama, ali i ove slike su iz Kozarca. Komunalci se nađu četvrtkom u Kozarcu i slikaju auta na trotoaru, neka slikaju i moje kad ga vide parkiranog tamo gdje ne treba, ali zašto ne slikaju ovo.

Zašto ne natjeraju vlasnike ovih parcela da uklone ovaj otpad, jer ovo je jako ružna slika za Kozarac. Pitam se smiju li ti komunalci ovo prijaviti tamo gdje treba, smiju li ili možda neće jer to radi neko njihov.

Jučer sam bio na iftaru kod Fadila i Rahime Menković u Trnopolju i prisustvovao učenju Jasina i Tevhida. Jasin i Tevhid su proučeni pred duše svih rahmetlija iz porodice Fadila Menkovića i Rahimine porodice Arifagić.

Fadil i Rahima već više godina organizuju učenje Jasina i Tevhida i uvijek u isto vrijeme, uoći 27. noći ramazana, noć- Lejletu-l- Kadr.

Par fotografija od sinoć.

Danas na četvrtku jako vruće. Malo čudno jer danas je bilo malo raje. Ne znam u zadnjih par mjeseci da je bilo manje raje. Teme razgovora se svode na pripreme za Bajram  i utisci sa iftara. Utisci su uglavnom pozitivni i raja misli da bi ovi iftari trebalo da postanu tradicija u svim džematima.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Ne gledajte djete kao na neki dragulj, već se trudite da ono to postane.

.be">

 

Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović