Izdvajamo

Ramazan već dvije trećine, lijepo vrijeme, trava oborita (pokošena), bašte krenule, bliži se kraj školske godine, na njivama udarnički, građevinci rade punom parom, svuda radno.

Učenici i nastavnici OŠ "Kozarac" ovih dana su aktini u školskom parku. Odlučili su da urede prostor ispred škole.  Već tri dana rade na uljepšavanju, postavljanju novih klupa, korpi za smeće, cvijeće, cvijetnjaci...

Prošle hefte bio sam gost na iftaru u džematu Hadžići. Dok se vozi prema džamiji prašina se diže jako puno. Ubjađen sam da će raja još donirati, da bi se ovaj put asfaltirao i da ćemo za kratko vrijeme fotografisati asfaltirani put kroz džemat Hadžići.
Donacije koje su pristigle u zadnjih 7 dana:

53 Muric Fadil i Mevla 1000 KM
54 Jakupovic Mustafa i Mujaga 200 KM
55 Hadžić Halil i Samka 300 EUR
56 Pervanic Muharem i Mejjra (Bjela) 300 KM
57 Velić Refko 50 EUR

Fotografije sa Teravih namaza dolaze iz džemata Sivci. U Sivcima je mekteb i ovdje se samo za vrijeme Ramazana klanja. Mali džemat, a dosta raje dolazi na Teravih namaz.

Ovaj Ramazan, Teravih namaz, u ovom džematu, predvodi mladi softa Alen Demirović. Primjećujem da su ga džematlije već zavoljeli i hvale ga. On takođe zadovoljan i zavolio ovu raju. Alen je završio medresu, a na pitanje šta dalje, kaže da planira upisati fakultet.

Amel Bešlagić je u ovom džematu prije 5 godina takođe bio softa i predvodio Teravih namaz. Došao je da posjeti džemat, a džematlije su ga prepoznali odmah i dobro se sjećaju Ramazana kad je on bio kod njih. Bio je to dosta dirljiv susret sa puno emocija, ova raja je zavoljela Amela. On je svojom posjetom pokazao da ni on njih nije zaboravio.

Obavjest: U utorak 20.06.2017 džemat Dera organizuje džematski iftar. Ovo je prvi put da ovaj džemat organizuje iftar, a na iftar su dobro došli svi vjernici. Organizatori mole vjernike koji imaju namjeru doći na iftar, da se jave unaprijed, kako bi znali koliko će iftara (obroka) pripremiti. Ovo sve iz razloga da ne bude premalo hrane, a sa duge strane da ne bude previše, da se nebi hrana bacala.

Aktiv žena MIZ Kozarac, su jako puno aktivne, jučer su u džematu Hadžići održale šesto predavanje u mjesecu Ramazanu. Ovaj put predavanje je držala koordinatorica Muallima Suada Toromanović. Tema predavanja bila je: Dunjaluk i njegova prolaznost i kratki komentari sure El Fatiha, sure Kulhuvallahu i sure Asr (Tako mi vremena čovjek je zaista na gubitku).

Posjeta predavanju bila je dosta velika. Na kraju članovi džematskog odbora su svim posetiteljkama poklonuli skromni poklon i na taj način prijatno iznenadili sve žene iz aktiva. Na ovaj način džemat Hadžići su dokazali da su najbolji domaćini, i da su svi dobrodošli kod njih.

Jedna fotka sa iftara.

Tri fotografije iz Kenjara.

Prošle hefte hvalio sam Atifa Javora, najbolji kosac u vočnjacima, keramičar, najbolji u traženju pećuraka, ali nisam napisao da on ima i plantažu malina. Ove hefte je počela prva berba maline, sorta Vilamet. Plantaža je veličine oko 3 duluma i ovdje su dvije sorte malina Vilamet i Polka. Rod Vilameta nije kako su očekivali, mraz je učinio svoje i prepolovio rod. Ipak on se uzda da će biti neke zarade i vjeruje da će sorta Polka popraviti situaciju. Polka dospijeva drugom polovinom jula.

U Softićima kod Senada Softića, takođe prva berba maline sorta Vilamet.Senad mi priča da kod njih nije bilo puno štete od mraza, po njegovoj procjeni oko 30%, ali oni zadovoljni. Još da cijena bude dobra i bit će zadovoljniji.

Da podsjetimo, Senad je prošle godine zasadio oko 25 duluma maline, oko 26000 sadnica. Već ove godine rodile. Još nisu baš najbolje sazrele, pa zato svaki drugi dan beru. Za jedan dan 4 radnika uberu oko 80 kg maline. Ubjeđen je da će već iduće hefte berba krenuti svaki dan.

Jadna fotka iz Sivaca, ribnjak od Ismeta Jakupovića.

Bazeni Kozarac su počeli sa radom i prvi kupaći su se već u ponedeljak okupali.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova koji se izdaju na recept, insulin i lijekova koji se izdaju bez recepta.

Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za jačanje imuniteta ,dekorativne kozmetike kao i preparata za zaštitu od sunca.

Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike , hrane za bebe i anatomske obuće za djecu i odrasle.

Vršimo mjerenje šećera u krvi,krvnog pritiska i tjelesne težine.

NOVO u apoteci Apharma Kozarac: Vršimo besplatno mjerenje krvnog pritiska najsavremenijim aparatom koji ima mogućnost dijagnostike atrijalne fibrilacije.

Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unapredjenje vašeg zdravlja.

Ovo doba godine je ono kad cvijeće iscvijetava i dvorišta mirišu. Ove hefte sam kao i prošle fotografisao lijepa dvorišta u našim mahalama i sokacima.
Dvije fotke iz Mujkanovića, džemat Hrnići.

Kevljani, dvoriše poznatog građevinca Lege. Ovo je djelo Legine ljepše polovice.

Srednji Jakupovići.

https://www.youtube.com/watch?v=ibF8GSUdf4o

Danas na četvrtku, raja dobo raspoložena. Vrućina je počela dosta rano i mnogi su žurili kući. Razgovori su se svodili uglavnom o džematskim iftarima koji su bili i koji će biti do kraja Ramazana, u Medžlisu IZ Kozarac. Svi su oduševljeni džematskim iftarima.

Slijede fotografije koje sam danas pravio u Kozarcu.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Niste živjeli sve dok ne učinite nešto za nekoga koji vam se nikada neće odužiti.

https://www.youtube.com/watch?v=Ee1TyPS1la0

 

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.