Izdvajamo

Novogodišnji praznici prođoše, bilo je veselo. Sam doček Nove godine ne baš nešto spektakularno kao nekoliko večeri prije.
Nisam fotografisao nigdje za doček Nove godine. Malo sam pregledao fb i nigdje nisam našao neku priču sa nekim odušeljenjem kako se dočekala Nova godina. U razgovoru sa rajom sve nešto kiselo. Ne znam šta je razlog ali nije kao što je bilo prije par i više godina. Nema one euforije prije i poslije dočeka Nove godine.
Prvi snijeg je pao, bit će sankanja.

Već par godina, za prvi četvrtak u godini obiđem moju komšinicu Fajku Kenjar. Ona slavi rođendan prvi januar, a u nedelju je proslavila svoj 98. rođendan. Rođena je 01.01.1919.godine. Ove godine je dosta slabija, slabo čuje, slabo vidi, ne može na noge. Dugo je trebalo da joj objasnim ko sam, a kad je razumjela polako mi priča "Moj Nisko, mene ništa ne boli, samo kolna i noge i ruke me bole, nisam cijelu noć spavala oći me bole i ne vidim dobro". To izgovara i kao da se umorila leže nazad u krevet. Malo poslije ponovo pokušava da mi nešto kaže "Znam ja gdje su Huremovići, kad si ti došao, gdje si bio, što nema Fikreta njegova kuća je kod Brusunce" Nisam je više umarao, otišao sam u nadi da ću i iduće godine prvi četvrtak fotografisati moju komšinicu Fajku.

Udruženje Žena Kamičani, ovo je znak da one ne miruju.

Garibi, sastali se mještani, a kako rekoše redovno se sastaju ovako. Prošli vikend su uz pečeno jagnje dogovarali kako da asfaltiraju put u selu. Spremni su oni sami da finansiraju određeni procenat ali sve ne mogu. Radi se o većoj sumi novca, a njih malo u selu. Jedan mještanin je siguran da će pomoć od države stići, jer on je već razgovarao sa određenim političkim moćnicima.

Mahala Karabašići, put katastrofalan. Predsjednik savjeta MZ Kamičani Softić Mirzet-Pajdo je angažovao Saida Mujanovića da popravi put koliko se to može, jer ovaj put je dosta strm. Bilo je puno posla i  popravilo se onoliko koliko se moglo, a i grabe su iskopane.

Mi koji živimo na selu manje smo u restoranima na kahvi. Sjela su nam nekako ljepša, jer ovdje se ne ispija samo kahva ili sok, već se lijepo i pojede. Kod svakog ostave pune svega i svačega.

Ovogodišnje zujanje sam počeo u Kozaruši. Svratih prvo do džamije, da vidim dokle se došlo sa radovima koji su se prošle godine odvijali. Oduševio sam se, radovi unutar džamije završeni, peć za centralno grijanje, vani meithana, abdesthana...

Imam u ovom džematu Emil ef Velić posebno sretan i zadovoljan. Hvali mi se sa svojim džematlijama. U džematu Kozaruša je kratko vrijeme, 14 mjeseci, sretan je i zadovoljan.
Na pitanje o radovima koji su skoro završeni Emil ef mi reče:
"Zahvalni smo Allahu dž.s. jer smo uspjeli završiti naše planirane radove. Ovim putem želim da se zahvalim svim džematlijama i svim kozarčanima koji su na bilo koji način pomogli da dovršimo renoviranje dzamije, abdesthane, mejithane također smo kupili peć za centralno grijanje te izolirali i glazuru uradili na balkone na džematskoj kući i garaži. Molim Allaha dž.s. da ukabuli i da primi sva naša dobra dijela. Amin"

Od Emila vraćam se do Huseina Mahmuljina. On je zauzet sa svojim blagom, 10 grla u štali. Mora se nešto raditi, kaže Husein i pokazuje mi čim se sve bavi.

Tu je i njegov komšija i rođak, svrati da vidi šta se radi.

Na putu Hetko sa grnom čisti put. Komšije ga hvale i kažu da on ovo redovno radi, u ovom djelu Kozaruše.

Još par slika i nastavljam u sokak Glamočani. Kiću nisam našao kod kuće, ali malo dalje nalazim mladi bračni par Amer i Alma Glamočanin. Žure u čaršiju, ali nemaju ništa protiv da ih fotografišem. Još me pohvališe, a ja sav sretan.

Zehra izlazi na terasu da vidi ko se razgalamio u njihovom sokaku. Ejub gripa i ne smije vani.

Slučajne fotke

Četvrtak u Kozarcu. Hladno, malo magle u čaršiji, hladan vjetar i dosta kratko zadržavanje vani. Danas su restorani bili dosta puni. Raja, koji nisu otputovali nazad u države boravka, vrše posljednje pripreme za puta. Ovi koji ostaju pitaju se, koliko će nas idući četvrtak biti. 

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Kokoške nikom ništa ne obećavaju; one kokodaču tek kad snesu jaje.


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 111 gostiju i nema prijavljenih članova

kozarac cvijeta.jpg

citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."