Izdvajamo

Hefta u kojoj sam moj privatni život zanemario i posvetio se ovoj spravici koju nazivamo kamera ili fotoaparat i kompjuter. Kao svake godine u ovo doba, zadnjih deset dana u godini pokušavamo maksimalno iskoristiti, kako radno tako i paradno. Pokušao sam svugdje zaviriti, ali stvarno bilo je nemoguće. Nešto nisam bilježio jer su tako drugi zahtjevali, a to su donacije za socijalno ugrožene. Pomoć sam predavao tamo gdje su donatori tražili da uručim.
Nešto sam već objavio. Idemo sa dešavanjima koja nisam objavio prošle hefte.

Novogodišnji praznici, u cijeloj BiH glavna ulica ukrašena, samo u Kozarcu nije. Zašto je to tako ne znam. Koga pitati ni to ne znam, ali znam da je puno kozarčana koji su me danas pitali zašto glavna ulica nije ukrašena.

Radnici firme "Austronet"  koja se bavi izradom mreža za različite potrebe, odnosno reklamne mreže za teniske terene te zaštitne mreže u građevinarstvu, jedni su od rijetkih srećnika koji i ove godine kao i do sad završetak godine proslavljaju sa svečanom večerom i feštom. Direktor Enes Kahrimanović uz široki osmjeh reče: "Za uspješnu godinu zaslužni su svi uposleni i zato su nagrađeni trinaestom platom, plus premija".

Šehidska munara u džematu Hadžići. Tamo je pauza sa radovima. Da podsjetimo preostali su još radovi, postavljanje ploče sa imenima šehida, osvjetljenje, uređivanje dvorišta...

Akcija prikupljanje sredstava, za Šehidsku Munaru, se nastavlje. Ovih dana svoje donacije uplatili su:

1Hadzić Emir i Džula     300Km
2Hadzić  Halima Mirsad  500 KM
3Hadzić Mirsada Halimovog Dudana  200CHF
4 .Sadikaj Ismet  Švicarska  200KM
5.Alukić  Muharema Derviš 200 KM
6.Hadzić Halima Emsud i Sebiha 1400KM
7.Jakupović Hate i Junuz Engleska  500 € 
   Dzematski odbor kao i šehidske famelije se zahvaljuju svima koji su pomogli gradnju šehidske munare te da ih Allah za to obilato nagradi na ovom i budučem svjetu.

U nedelju Enes i Elvis Alukić sa sestrom Enisom priredili su fantastično iznenađenje za njihovu Mamu Kadiru Alukić. Kadira  je slavila svoj 60. rođendan, a djeca su pozvala familiju da svi skupa proslave njen rođendan. Sve je bilo pripremljeno bez njenog znanja i kad su je doveli u "Staru baštu" iznenađenje je bilo toliko da joj je u prvim trenutcima bilo loše. Kaže da je mislila da će dobiri srčani udar. Na ovaj način sinovi i kćerka su željeli da pokažu koliko vole svoju mamu i koliko su zahvalni za sve što je do sad činila za njih.

Uglas izgovaraju: "Sretan ti 60. rođendan najdraža naša mati, budi i dalje kao što si do sad bila, vedra, nasmijana, puna života, dobrih savjeta, smijeha...Volimo te beskrajno".
Sestre Hajra, Zineta i Muharema posebno sretne sa svojom sestrom. Sestra Asima nije stigla na feštu iz opravdanih razloga.

Do nedelje temperatura je bila konstano oko -4, a radnici Ize Alića su udarnički radili. Fotografiju pravio u prošli petak.

Vatrogasno društvo "Kozarac", u nedjelju 25.12. je održalo izvještajnu skupštinu.
Izvještaj o radu i planu za narednu godinu je jednoglasno usvojen.
Istaknuto je da VD puno radi na sprečavanju požara, njegovom gašenju, te spašavanju ljudi i imovine ugroženim požarom  i drugim elementarnim nepogodama.

Jedinica VD u svom sastavu ima 71 aktivnih članova sa položenim ispitom od kojih su 3 rukovodioci akcije gašenja požara i posjeduju 7 vozila. Kako se, iduće godine, neće moći koristiti dosadašnje prostorije za vozila, nametnula se tema za izgradnju vatrogasnog doma i to će biti prioritet za naredni period.  O izgradnji doma bit će više u narednih par mjeseci.
Poslije skupštine Vatrogasci i gosti su nastavili druženje u Staroj Bašti uz kotlić koji je pravio zlatar Bajro.

Ponedeljak, SDA stranka organizovala druženja sa građanima MZ Kamičani, svojim članovima sa područja grada Prijedora i simpatizerima ove stranka.  Kratko obraćanje predsjednika SDA stranka Grad Prijedor Senadina Jakupovića-Nene, novoizabrani odbornici u Skupštini Grada Prijedora su se zahalili za ukazano povjerenje.

Podsjećam, na prošlim izborima  SDA stranka je dobila tri odbornika u Skupštini Grada Prijedora, a to su mr.Mesud Trnjanin, Ajdin Mešić i Sabahudin Garibović. Obećali su da će se truditi da opravdaju ukazano povjerenje koje su im dali građani. Kratko obavještenje šta je do sad urađeno i planovima za naredni period, a nakon toga uslijedila je zajednička večera i druženje sa rajom.

Slučajna fotka

U OŠ"Kozarac" podružnica Kamičani, učenicima podjeljeni novogodišnji paketići. Ove paketiće je dijelilo humanitarno udruženje "Hljeb Života" (nadam se da nisam pogriješio naziv udruženja). Ove paketiće su pravila djeca u Engleskoj i poslali svojim vršnjacima u BiH.

Brđani, druženje mještana ovog sela. Ovo je već četvrta godina da se sastaju, u vrijeme praznika, uz obilati ručak, muziku i pjesme koje samo oni znaju odpjevati. Eso mi priča da je u planu da ovo zaista bude tradicionalno okupljanje raje iz Brđana, a kojih ima u cijelom svijetu. Žalja im je da ne zaborave svoju rodnu grudu.

Takođe da djeca, koja su rođena negdje u dalekom svijetu, znaju gdje su njihovi korjeni i da se upoznaju. Da se familije ne zaborave. Ovdje se priča na svim jezicima svijeta, ali Bosanski jezik je jedan koji svi razumijemo i koji nas povezuje.

U dječijem vrtiću "Bambi" takođe svečano. Vaspitači dječijeg vrtića "Radost" iz Prijedora održali su predstavu "Medo i Kruško", a zatim je Djed Mraz podjelio novogodičnje paketiće koji su oduševili djecu.

Juče je u MZ Kamičani održan sastanak, gdje se diskutovalo o trenutnoj situaciji u Kamičanima.

Bilo je više diskusija, ali  izdvajam diskusiju Šerifa Jaskića-Hife. Nisam zapisivao šta Hifo priča jer pisanjem se napravi greška i na njegov prijedlog snimio sam njegovu diskusiju. Pogledati video na kraju članka.

Danas je održana izvještajna skupština FK"Bratstvo" Kozarac. Još jednom naglašeno: "Gašenje kluba je  početak gašenja Kozarca i zato potrudimo se da do toga ne dođe". Čaršija bez sportskog i kulturnog života , kakva bi to čaršija bila?

Četvrtak, prazničko vrijeme čaršija puna raje. Dok gledam ovu fotografiju razmišljam kako će ovaj dio čaršije biti prazan za dvije hefte. Hladno vrijeme, ali sunčano, raja baš svi nasmijani. Najviše me raduje da nema petardi i pucanja kao što je  to bilo predhodnih godina. Tek ponegdje čuje se neki pucanj. Nema ni onih razgovora kako i gdje ćemo dočekati Novu godinu.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Poslije kruha vaspitanje je prva potreba naroda.

 

 

 


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 213 gostiju i nema prijavljenih članova

kozarac cvijeta.jpg

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....