Izdvajamo

Hefta sa dosta lijepim vremenom. Sunčani dani u Novembu, ovakvo vrijeme raja naziva: "Sirotinjska zima". Ja zujim ali baš zujim svim sokacima i mahalama našeg kraja.
Sutra je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u Kozarcu pripreme za obilježavanje ovog dana.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Planinari PD MRAKOVICA su prošle subote organizovali noćno hodanje Kozarom. Ovo je prvi put da se organizuje ovakvo hodanje. Ova avantura je bila od Mrakovice preko Poljane, Kozaračkog kamene i Bešića do Kozarca. Na Poljani su se kratko zaustavili kod vikendice od Ede Softića.

Na Mrakovicu su išli na veoma neobičan način, Edin Jakupović-Paljevina ih je odvezao u svom šleperu kamionu. On je njima u šleperu postavio sto i stolice tako da su svi planinari sjedili. Napominjem, šleper prikolica je bio zatvoren, a to je Edhema-Hedu Hodžića asociralo na 92. kad su nas ovako zatvarali u kamione i deportovali u centralnu Bosnu. Za divno čudo Paljevina je vozio veoma sporo. Kako mi Indira reče, nisu osjetili ni jednu krivinu do Mrakovice. Kad je Paljevina otvorio kamion i rekao da su stigli svi su se iznenadili.

Hodanje od Mrakovice do Kozarca protekao u najboljem redu. Svi oduševljeni i planiraju ovakve šetnje ubuduće češće praktikovati.

Na kraju planinari kažu:Hvala našem Edinu Jakupoviću-Paljevini na nezaboravnoj voznji kamionom.

Radnici Saida Mujanoviće koriste lijepo vrijeme u novembru za završne radove. Njih sam našao u Karabašićima kod kuće od Emira Karabašića.

Hasan Karabašić kontroliše radove.

Lijepo vrijeme u novembru građevinci koruste maksimalno, sa ciljem da završe radove u dogovorenom roku. Izu Alića sam našao na imanju familije Huskić.

U Kozaruši svratih kod Fatime Grabić, žena 82. godina ali ona puno radi. Kaže da je ovo drži na nogama.

Ona u svom dvorištu drži ovce, koze, patke, kokoši, psa, nisam sve zapamtio. Zatekao sam je kod kuće dok je izvodila koze na ispašu. Kaže: Nije mi teško, pa ovce su u ćairi (njiva za ispašu blaga).
Kad sam odlazio ona mi reče da poselamim njenu djecu i unučad. Heidi (Tiđu) posebno pozdravi.

Ja sam počeo sa rezidbom voća, a lijepo vrijeme sam iskoristio da zapalim granje koje sam do danas sakupio. Ovdje mi pomogao jaran Vajta.

U Mujkanovićima, kod Sivaca sretoh Hadžiju Hasu Mujkanovića i njegovog komšiju koji je orezivao voće. Za  Hadžiju Hasu sam čuo da  je veliki  humanista u našem kraju.

U Srednjim Jakupovićima zaustavljam se kod ranča od Sakiba Ćolića, jedna fotografija za druga.

Na putu od Srednjih Jakupovića do Gornjih Jakupovića zaustavljam kod Esada Jakupovića dok rastresa đubar.

Zatim radovi na putu i Ibro Bahonjić. Kaže put je dosta uzak i ne mogu se auta razmjeniti, pa će da naprave par proširenja  tako da se auta mogu razmjeniti.

Dalje nastavljam moje zujanje u sokak ili kako mi Islam Jakupović reče donji put ili put prema Timarcima. To je put poslije Radića mosta ili Mešinog potoka.
Ovdje prvo svraćam kod Islama Jakupovića i prekidam ga u poslu. On je bio zauzet sa vađenjem starih dotrajalih šljiva.

Zatim fotografišem kuću u komšiluku.

Preko puta, do potoka je kuća od Safeta Jakupovića.

Zatim kuća od Safetovog sina Emira, a Hivzija ispred sinove kuće.

Islam mi je bio vođa kroz ovaj sokak.

Safet rastresao đubar i vraćao se kući. Onako pola zbilja pola šala ali mi reće da se raspituje kad će njihov put biti asfaltiran.

Na kraju završavam sa ljetnjikovcem od Enesa Modronje. Komšije kažu da on ljeti dođe ovdje i često pravi fešte. Koliko sam primjetio omiljen je u komšiluku.

U povratku kući nisam mogao proći kraj kuće od mog jarana iz mladosti, Zike Jakupovića. Jedna fotka za jarana. Dok fotografišem kuću kroz glavu mi prolati pjesma, "Al da sam Brando ili Džems Din ti bi zamnom bila luda"(James Dean). Pjesma koju smo voljeli i skupa pjevali na igrankama.

Četvrtak, lijepo vrijeme i dosta raje za ovo doba godine. Mada su svi bili u žurbi, jer lijepo vrijeme žele iskoristiti za radove koji nisu završeni. Sutra je Dan Državnosti, kod nas radni dan. Svečanost povodom Dana državnosti održat će se u Osnovnoj školi "Kozarac" sutra u 18.30 sati.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Više zna glupan u svojoj kući nego mudrac u tuđoj.

 


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 219 gostiju i nema prijavljenih članova

mektebi 2 (2012.).jpg

Budi ti ta osoba zbog koje - kada je ljudi vide - kažu - na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!