Izdvajamo

Ovaj četvrtak ću poćeti sa radosnom informacijom. Već 11 godina se održava akcija u opštini Prijedor pod nazivom "Uredi svoj vrt". Svake godine se nagrade najljepši dvorište, balkon i školsko dvorište.

Moja komšinica Bahra i njen muž Zijad Mešinocić su ove godine dobili prvu nagradu za najbolje uređeno dvorište.

 

Kad sam čuo ovu vjest, požurio sam u komšiluk da čestitam i da napravim par fotografija za naše čitaoce.

Fotografija sama kaže koliko je ovo dvorište lijepo. Bahra mi priča o svom radu u dvorištu. Provodi jako puno vremena sa svojim cvijećem. Ovo je najljepši hoby, zahtjeva puno kreativnosti i ljubavi prema prirodi.

Bahrin muž Zijad sav sretan iznosi diplomu koju su dobili za prvo mjesto i hvali se njihovim zajedničkim uspjehom.Većinu detalja je Zijad uradio sa svojim sinim Jasminom. Ova nagrada im je podstrek da još više rade i uljepšavaju svoje dvorište.

Komšije dijele sreću i radost sa Bahrom.

Bahri nije teško raditi sa cvijećem pa pređe i preko puta kod komšije Salje i dok je on u Finskoj ona  uređuje njegovo dvorište.

Fotografije koje sam pravio tokom prošle hefte.

Ove hefte sam i ja imao goste iz Njemačke. Teško komunicirati jer ja ne govorim Njemački jezik. Jasmin nam je bio prevodilac. Pokazivao sam im zanimljivosti i ljepote našeg kraja.

Samir je prvi put u Bosni a ja sam mu pričao o kako smo mi u ovo doba godine išli krasti kuruze (kukuruz) pečenjake u komšiluk. Kako je to bilo uzbudljivo, pogotovo kad nas vlasnik primjeti i zagalami. Zatim sam predložio Samiru da ide sa nama krasti kuruze u selo, da i on osjeti to uzbuđenje. Naravno, nisam mu rekao da sam je to već dogovorio sa komšijom.

Poslije smo naložili vatru i pekli kuruz, a mojim gostima je to bio poseban doživljaj.

Ove hefte sam bio na Suhom brodu, gdje su se sastale dzematlije ovog zaseoka. Sastali su se da razgovaraju o svom dzematu i planiraju akcije za naredni period.Vahid (Vajta) Denić mi je ispričao šta je bila tema razgovora i šta je dogovoreno. Suhi brod pripada dzematu Kalata i u dogovoru sa dzematskim odborom su odlučili da finansiraju spomen ploču Šehidima dzemata Kalata, a koja bi bila postavljena ispred dzamije u Kalati.

Dogovoreno je da poslije otvaranja kalatske dzamije iduće godine pokrenu akciju za izgradnju mekteba na Suhom brodu.

Ramazan je a ja odlučio da svake hefte odem u drugi dzemat na teraviju. Sinoć sam bio u Trnopolju. Kući sam se vratio radostan jer tamo sam vidio puno omladine u dzamiji. Nekako svi sretni i radosni.

Naravno i nasmijani.

Ove hefte su radovi u ulici Hasana Hušidića. Asfaltira se ulica sa sokacima. Opet isto pitanje, ko finansira i opet isti odgovor, građani se dogovorili sakupili novac i sami finansiraju asfaltiranje. Kako jedan stanovnik ove ulice reče, u ćaršiji živim a kući dolazim makadamom.

Pitam se kad ću imati priliku da fotografišem neki sokak u našem kraju gdje su Bošnjaci u većini a da je opština finansirala u punom iznosu.

Prošli vikend je održana i motorijada u Kozarcu. Bilo je puno raje i motorista (bajkera). Glavna i najveća atrakcija tog dana je bio Senad Joldić. On je svojim akrobacijama na motoru oduševio posjetioce ove manifestacije.

Sanad je osoba koju su posjetioci najviše fotografisali.

Huse Gulaš je i ovdje imao svoje predstavnike.

Motorijada počela sa Senadom i završila sa istim. Čini mi se da motorijada bez Senada nebi bila zanimljiva.

Naravno tu je i Abaz sa rajom.

Fotke sa današnjeg četvrtka počinjem sa Mirsadom Crnićem. Pričao mi je Crnić da živi u Francuskoj a da dolazi na duži godišnji u svoju Kozarušu. Kad je u Francuskoj, sa nestrpljenjem čeka moj četvrtak, da vidi sokake i raju iz našeg kraja.

Besko Javor, o njemu sam već pisao ali danas sam ga našao u društvu jednog čovjeka koji je svima nama starijima ostao u lijepom sjećanju. Neznam ime ali svi u Kozarcu smo ga zvali Đeđo. Sjećam se Bajrama u Kamičsnima i Kozarcu zatim drugih zborova kao i pijace kad je Đeđo postavljao svoj štand sa igračkama za djecu (điđe miđe). Njegove srećke i povici SVAKA DOBIJA navali narode. Kaže da živi u Zagrebu i da je ostao bez vida. Pokazuje mi člansku kartu slijepih.Besko se šali i priča o njihovim partijama šaha kad je Đeđo uvijek tražio pride figuru.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

Za onog čovjeka, koji je mišljenja da će novcem moći učiniti sve, možemo vjerovati da će učiniti sve za novac.

 

 

 

Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."