Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja. Hladno i kišovito vrijeme, raja se počela zatvarati u kuće. Dan kraći, a noć duža i sijela ona zimska su već počela.

Prošli vikend Sanel i Berina Šahbaz su se šerijetski vjenčali. Mladencima želimo sretan i ugodan život, sa puno djece.

Vrijeme koje ja koristim za obilazak familije. Kako moj dajdža kaže "Onog mog Hurema teško naći kod kuće, kad je loše vrijeme on je vazda negdje na terenu, a kad je lijepo vrijeme on kod kuće uvijek nešto radi. I kad da mu odem"?

Kratki izlet do etno sela, sa familijom.

Ovih dana u etno selu, radovi, čišćenje jezera.

Tri fotografije iz moje mahale.

Ova slika je rijetkost u našem, kozaračkom, kraju.

Ove hefte sam zujao kao i uvijek. Slijede fotografije iz Kozaruše, sokak Mervani.

 

Zatim sokak Haskići.

Hanka i Husein Haskić izašli da vide ko se to mota i zastajkuje u njihovom sokaku. Ima svakakve raje, dobro je provjeriti ko zuji okolo.

Na raskrsnici, za Žeriće i Bešiće - Mahmuljine, je kuća od Kadira Grozdanića. Njega sam našao u dvorištu dok je nešto radio. Kad nekom kažeš Kadir Grozdanić nisi mnogo rekao, ali kad kažeš Kadir svirać onda je sve rečeno. Starije generacije, koje pamte  krne (svadba), veselja, igranke sjetit će se i Kadira sviraća. Često puta kad se raja dogovarala gdje ćemo na krnu, obično se pitalo ko tamo pjeva i svira. Mnogi su se odlučivali za krnu ili veselje gdje Kadir svira. Kadir sad živi malo u Danskoj, a više u Kozaruši.

Ostajemo u Kozaruši, sokak Crnići.

Mama Hajra i kćerka Jasminka Crnić, žive u Francuskoj, a često su u svojim Crnićima.

Porodica Crnić ili bolje rečeno dvije porodice pod jednim krovom.

Ovdje raja puno radi, teško je ali oni se ne žale. Uporno rade i uvijek zadovoljni sa onim što imaju. Samira smo našli dok je čistio i hranio blago u štali.

Kasim i Besima Crnić sa djecom i unučad, sretni i zadovoljni.

U Sivcima sam fotografisao Ipu ( Ismet Jakupović) dok je lovio ribu u svom jezeru.

A ko je ulovio ovu ribu i ovdje u žbunje bacio ne znam.

Danas na četvrtku hladno i pored ovakve hladnoće bilo je dosta raje. Na žalost ovakvih slika je puno. Raja dok dođe u čaršiju prvo pregleda slike na drveću.Već više od godinu dana je prošlo od kad sam se ja obratio Savjetu mjesne zajednice Kozarac sa zahtjevom da se, u glavnoj ulici, iznađe mjesto na koje će se postavljati smrtovnice.

Rezultati mog pisanja vide se na ovoj fotografiji.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Dževad Arnautović, velika nada FK Željezničara iz Sarajeva. Dva dana u svom Kozarcu i nazad u Sarajevo.

 

Kada stranci kažu da je lijepo u ovim našim krajevima (Grad Prijedor skupa sa Kozarcom) i da se osjećaju neobično i lijepo, ja sam sretan. Ove dvije ljepotice stižu iz Holandije, Den Haag i Roermond. Jedna je Bosanka, a druga Somalijka. Veoma ljubazne i raspoložene za razgovor.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Zbog predomišljanja često propadne zgodna prilika.


Agenda

Klikni na sliku: spisak donatora, asfaltiranje puta kroz Hadžiće

Ko je na portalu: 213 gostiju i nema prijavljenih članova

kozaracke baste 1.jpg

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.