Izdvajamo

Hefta gdje nisam zabilježio puno dešavanja. Mi smo uspjeli doraditi stranicu da bi raja, koji pregledaju naše članke putem telefona, lakše ulazili na stranicu i mogli povećati fotografiju ili tekst.
 Vrijeme je takvo da je teško ovakvu fotografiju napraviti.

Najznačajnija vijest je da su sokaci u Kevljanima asfaltirani ili kako jedna nane reče "Dugo smo čekali ovaj trenutak i evo dočekali da možemo iznijeti veš da se suši, a da se ne sekiramo hoće li neko autom proći i uprašiti nam oprani veš".

Juče, 19. 10. 2016. godine, Mirsad Đonlagić je sa svojom vrijednom ekipom došao u džemat Mutnik - Stari Grad , kako bi započeli radove izgradnje ograde oko džematske kuće. Lijepo vrijeme im je i te kako išlo odlično u korist, tako da su dosta toga uspjeli uraditi, te se nadaju da će do kraja ovog mjeseca završiti coklu i postaviti ogradu.

Zbog toga me je Jasmin ef., kontaktirao i zamolio da ovu akciju obznanim i putem internet stranice Kozarac.eu. Naime,  on se ovom prilikom u ime džematskog odbora svim svojim džematlijama srdačno zahvaljuje, što su se i na ovu akciju uspješno odazvali. Jer uistinu ovaj džemat je mnogo toga do sada uradio. A to je uistinu tako, jer kako mi reče, prikupiti u protekle dvije godine skoro 40.000 KM za izgradnju ograde oko mezarluka , šehidske ploče, i ograde oko džematske kuće zasigurno zaslužuje svaku pohvalu i pažnju. Posebice uzimajući u obzir da džemat Mutnik - Stari Grad po broju džematlija i nije toliko velik. Također, ovom prilikim Jasmin ef. spominje i svoje džematlije koje su i pored svog novčanog doprinosa u izgradnji ograde oko džematske kuće, odlučile da i ovog proteklog ljeta obiđu dzematlije te na taj način još brže ovu akciju privedu kraju, a to su : Ismet Muminhodžić ( mutevelija ) , Ferid Mehmedagić - Leka , Muhamed Blažević , Husein Oruč , Hutko Bešić.

 Oni su, kako reče Jasmin ef. i te kako zaslužni što je ova akcija uspješno privedena kraju. Na moj upit, da li su sva novčana sredstva obezbjeđena za ovu akciju, kazao mi je da još nedostaje 5.000 KM, kako bi se u cjelosti otplatili svi radovi, koji su planirani da se urade. S toga me je zamolio, da putem internet stranice, obavjestim sve džematlije džemata Mutnik - Stari Grad, posebice one koji se još nisu odazvali na ovu akciju, da se odazovu ako su u mogućnosti. Svi oni koji žele da pomognu završetak ove akcije, mogu to učiniti uplatom na priznanicu kod Ismeta Muminhodžića - Cara ili kod Jasmin ef. Glamočanina. Također u slučaju kakvih informacija vezanih za akciju, možete nazvati Jasmin ef. na broj tel. 062 907 112. Na kraju, džematski odbor se svim svojim džematlija zahvaljujem na pomoći i saradnji, moleći Allaha dž.š. da ih mnogostruko za njihov trud nagradi.

Ovih dana su okončani svi predviđeni radovi oko asfaltiranja puta stara cesta (Sušići) do raskrsnice za Bešlagiće (kuća Mahmuljin Admira), a finansijski izvještaj je napisao Hilmija Bešlagić te ga objavljujem ovako u originalu.
Često pravim greške u prepisivanju.

Vec nekoliko godina Vatrogasno drustvo Kozarac realizuje aktivnosti u cilju jačanja prevencije protivpožarne zaštite kao i promovisanju ovoga poziva među najmlađom populacijom. Tokom mjeseca oktobra, u saradnji sa osnovnim školama u Kozarcu i Trnopolju organizuju se predavanja, koja će učenicima tokom časa razredne nastave održati Mustafa Fazlic.

U sklopu niza aktivnosti  kojim se obilježava oktobar, mjesec zaštite od požara,  vatrogasci DVD „Kozarac“ iz Kozarca   današnji dan proveli su u druženju s osnovcima, drugi razred, iz OŠ Kozarac.
Iduće hefte vatrogasci će posjetiti OŠ u Trnopolju, a zatim u Kozarcu. OŠ Kozarac cijeli oktobar mjesec, djeca se bave literarnim i likovnim radovima na temu vatrogastva.

Juče sam sa rajom šetao Kozarom. Bila je to šetnja od kuća braće Mahmuljin Isko, Šefik i Murat preko Patrije, Mitrovića, Vakufskog do vikendice od Ise Turkanovića.
Gore nas je Iso dočekao sa gulašom.
Povratak je bio preko Jasika i Kozaračkog kamena

Teško je opisivati ovakve šetnje, ovo se mora doživjeti. Uvijek veselo, puno šale, pjesme, doskočica, pripovjedanja...

Pokušao sam sve to dočarati jednim kratkim videom na kraju članka.

 Dok zujim okolo. Ovo je godišnje doba kad su ovakve slike česta pojava u našim krajevima.

 

Takođe zaustavljanje kod Nerke Hodžić.
Bašta kod Nerke je tako lijepo uređena, pa se zapitah jeli ovo maj mjesec ili oktobar. Nerka mi reče da njoj nije potrebno da ima plastenik da bi imala dobre proizvode iz bašte.

Takođe ona u svom dvorištu ima Limun i pomorandže. Na pitanje zašto ih još nije unijela u kuću ili ostavu jer mrazovi su počeli. Ona mi reče da još nije potrebno.

Ovdje sam zapazio cvijeće okolo svake voćke.

Evo mašallah i dalje pristižu dobrovoljni prilozi za šehihidsku munaru u Džematu Hadžići. Vrše se pripreme za nastavak  radova  uređenje okoliša oko munare i dvorišta džamijskog, te izrada ploče sa imenima šehida iz ovg džemata, a dobrovoljne priloge ove sedmice uplatili su:
1 Uplaćeno za rahmetli Jakupović Abaza i Šerifu od djece 1200 KM
2 Jakupovovic  Muharema i Zuhre  Saudin i Adina     200Km
3 Hadzić   Rasima  Izeta     50€        
4   N .N.     100€        
 5 .Jakupović Adema Ekrem 50 €    
 6 .Konjević Fikreta i Sebihe Aladin 5 USA $

Zujao sam svuda okolo, a fotke sam pravio u Šahbazima, Kamičani.

Danas na četvrtku dosta hladno i kiša samo što nije. Bila je počela par minuta i prestala ali ostalo hladno. Današnja  tema razgovora je uspješna realizacija radova na asfaltiranju sokaka u Kevljanima. Merhametluku naše raje nema kraja. Svi oduševljeni ovom akcijom. U subotu idemo na otvaranje, puštanje u promet, ovih sokaka. Svi smo dobrodošli, a domaćini su mi rekli da kažem u njihovo ime svima BUJRUM.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Čovjek rijetko uspijeva u poslu, ako ga ne obavlja sa uživanjem.

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....