Izdvajamo

Izbori bili i prošli, ništa spektakularno, kako smo i očekivali.
U svakom slučaju pobijedila je volja naroda,  "Nama je dobro i neka ovako ostane". Političari ne morate puno da se trudite imate opravdanje, malo vas je u skupštini i ne možete ništa napraviti.
Tako su vaši predhodnici pravdali svoju pasivnost i bilo je dobro, dokazali smo na izborima.

Merhametli kozarčani ne posustaju, skoro svake hefte zove me neko da ga odvedem kod neke, socijalno ugrožene porodice. Često puta ne žele da ih fotografišem, pa tako ni ove hefte dok smo obilazili par porodica sa humanitarnim paketima.

Brat i sestra su podjelili nekoliko paketa fasunge i kućnih potrebština za socijalno ugrožene. Moram reći da i mene ponekad savladaju emocije i poneka suza pobjegne niz obraz. Često puta uspijem to sakriti bar dok sam sa rajom koji pomažu.

Džemat Hadžići napreduju sa Šehidskom munarom. Donatori za najviši nišan Šehidima u Bosni i Hercegovini i dalje doniraju sredstva, u želji da se pomogne završetak ovog objekta.

Prošle hefte stigle su sljedeće donacije:

Jakupović Mustafe  Tima i djeca 200 Km

Topalović Sanela  50€

U subotu smo, kod Atifa Javora proslavljali Novu Hidžretsku godinu.

Par onako slučajnih fotografija dok sam zujao okolo.

Hasan Mušić 87. godina iz Kozaruše. Ovdje poznat da svaki vakat, ako ne pada kiša, klanja u džamiji. Još poznatiji po tome da klanja u safu, a ne na klupi ili stolici. Omiljen među komšijama, svi ga vole i cijene.

Kestenje ove godine nije baš najbolje rodilo, ali ima ga dovoljno da se zadovolje lične potrebe.

Kevljani i akcija "Asfaltirajmo Kevljane" ide nevjerovatnom brzinom i opet merhametluk naše raje. Juče je stigao greder i danas su radovi startovali. Kad sam juče otišao da razgovaram sa Šerom Velićem, a stigao i kamion sa grederom, Šero stao i gleda u onu mašinu, pa u mene i zaplaka kao dijete. "Nijaz zar sam ja ovo doživio, da se moji Kevljani asfaltiraju. Ovo je istorijski dan, ja sam presretan". Prestao je da priča suze su mu navirale, a on ih nije ni krio. Morao sam sačekati da se smiri i sabere pa da mi kaže nešto u kameru. (pogledati video na kraju članka).

Ja sam napravio fotografije makadama u Kevljanima i ovo su zadnje fotografije, a već sutra nećemo moći praviti ovakve slike jer će put biti asfaltiran.
Idući četvrtak javljam se iz Kavljana sa vrućeg asfalta.

Slijedi pismo od Šere Velića u ima odbora za asfaltiranje Kevljana.

Esselamualejkum mještanima sela Kevljana i svim ljudima dobre volje. Danas je 05 10 2016 god. 21.30 h. Džematski je odbor sa sastankom završio prije pola sahata. Analizirali smo trenutnu situaciju i donijeli neke zaključke uzimajući u obzir sugestije naših džematlija. Odbor je mišljenja da su postignuti izvanredni rezultati već do sada. Ipak nama su ostale nedovršene dionice Prema Šerifu Pervaniću, prema Mehi Klipiću i prema Himzi Veliću. Sutra ćemo premjeriti tačno ali mi nagrubo računamo da daje to oko 700 m dužnih.što u novcu iznosi oko 65000 km. Odbor je krenuo od sebe. sa po 1000 km novih ulaganja i ima nas već oko dvadeset što nudimo taj iznos ali to nije dovoljno. Apelujem prvenstveno na one kojima asvalt treba da prođe kraj kuće da učine dodatni napor i da u što kraćem roku pošalju još po hiljadu maraka. Ovo nam je istoriska prilika. Iskoristimo prisutnost mašina i riješimo naš asvalt kroz najveći dio sela. Nikada nećemo imati povoljniju priliku od ove koja nam se trenutno nudi. Molim one domaćine pored čijih kuća je asvalt već prošao da se solidarišu sa onima koji su već uložili svoj novac bez da išta uslovljavaju. Uostalom to smo jedni drugima obećali. Evo prilike da dokažemo da smo bili iskreni. Stavite se u situaciju onih kraj čije kuće asvalt neće proći. A proćiće samo ako financiski podržimo! "Idemo dalje"! Šerif Velić  u ime Odbora

Ovo je slika kozaračke glavne ulice za vrijeme kiše i malo poslije kiše. Nigdje kanalizacije  niti propusta, voda teče niz ulicu, pa i ova pjena mada ne znam od čega je. Političarima, u novom sazivu, dobra prilika da se pokažu i ovo pokušaju riješiti.

Mjesec oktobar se obilježava kao mjesec zaštite od požara. Prema Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastva, zaštitu od požara dužni su da organizuju i provode sva pravna i fizička lica, državni organi i druge institucije bilo da su vlasnici ili korisnici prostora.
Ovogodišnji program obilježavanja završava 31. oktobra.
O programu naših vatrogasaca, za ovaj mjesec, nemam informacija.

Prošle dvije hefte redovno pratimo pisanja o Kišnom čovjeku ili Perici, a u stvari o Sajidu Kešiću sinu Ređe i Šuhre Kešić koji je nestao u augustu 1980. godine. Novinar Hajrudin Merdanović (24sata.hr) je pronašao Sajida zatim njegovu porodicu. Familija Kešić braća i sestre oduševljeni jer prošli četvrtak su doznali da se DNA Sajidov i njihov poklapaju i da su srodnici.
U utorak sam upoznao novinara Merdanovića koji je došao u Kamičane da vidi gdje je Sajid rođen i odakle je otišao u nepoznato. Dugo smo razgovarali njega je interesovalo sve o Sajidu i porodici, a mene kako je jedan čovjek uspio da uradi nešto za 36 dana, a što država nije uspjela za 36 godina.

Juče sam moje zujanje posvetio upravo Sajidovom rodnom mjestu i njegovim komšijama, a i ja sam njegov komšija. Počeo sam od Husine kuće, Sajidovog brata.

Uglavnom svi sretni i radosni što se Sajid pronašao i da je živ. Besima se sjeća kad je on otišao od kuće.

Izeta Jaskić takođe radosna jer to je vijest koju ni sanjati nismo mogli. Žao joj što ovo Sajidova mama nije doživjela.

Emka Balić prića sve najljepše o Sajidu, kako je bio tih, miran, povučen...

Vasif Bešlagić se sjeća njegovih igara sa rangama na putu i hodanja za vršalicom.

Senad Tadžić je ista generacija, igrali se zajedno dok su bili mali.

Bahra Mehanović mi priča da je Šuhra prodala komad zemlje i kravu da bi tražila Sajida. Žao joj da Šuhra nije doživjela da vidi Sajida.

Četvrtak prvi mraz ove jeseni, sunčano ali dosta hladno. Dosta raje na četvrtku i pored uobičajenih tema na pazarnom danu, danas se razgovaralo i o sutrašnjoj fudbalskoj utakmici Belgija-BiH. Izbori zaboravljeni tek poneko upita, ko je prošao u skupštinu.

Ova misirača (bundeva, masirača) nije prodana. Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Čovjek je mnogo spremniji da osveti uvredu, nego da uzvrati ljubaznost

.be">

http://www.youtube.com/watch?v=uzTdPZGg6ts

 

 

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.