Izdvajamo

Ovih dana srećem našu raju koji žive negdje vani, pa mi pričaju kako prate moj rad, a sad su došli na godišnji i ne nosaju telefon niti laptop, kažu, da odmore malo i od Caje. Naravno, znam da je šala. Ja sam radio punom parom i ne stižem čak ni sve fotografije pregledati. Snage su mi dali unučad koji su došli na ferje. Pokušavao sam svugdje stići, a da sam u isto vrijeme sa svojom unučad i dijecom.

Kuruzi (kukuruzi) ove godine dobri. Ja sam sa svojom unukom brao malo svoje malo iz komšiluka.

Šljiva rodila i sad dolazi ono gdje i kome prodati, a to je ono najteže.

Huremović Husein - Sosa posjeduje plantažu aronije. Ovih dana završio berbu i sve je pretvorio u "Hladno cijeđeni sok". Ovaj veoma traženi sok, bio proizvod je u lijepo dekorisanim flašama i može se naručiti na sljedećim brojevima telefona:

 Kozarac Suada Kapetanović   065 459 289

Sanski Most  Pidić Argo    061 167 489

Lucern Švicarska Sosa  0041 793 434 606

Ljekovita svojstva koje prirodni sok od aronije ima teško je nabrojati odjednom, a da pri tom nešto ne izostavimo.  Poboljšava cirkulaciju krvi, a da svakodnevnim korišćenjem smanjuje nivo-e holesterola i triglecirida, na taj način štiti naš kadriovaskularni sistem.

Odlično pročišćava krv, ublažava migrenu i glavobolju, povoljno djeluje na želudac i crijeva, zaustavlja proliv, obara povišen pritisak, sprečava razvoj bakterijskih i virusnih infekcija, te nam popravlja imunitet .

Aronijin sok ima blagotvoran uticaj na jetru i žuč, jer ih pročišćava i omogućuje pravilan rad ovih organa.

Šehidska munara u džematu Hadžići napreduje punom parom, a stigle su i nove donacije:

1.Hadžič  (Edhema) Edhem -Crni- i Dina  1700KM

 2.Kevac  Fadil  i Nisveta                        200KM 

 3. Hodžic Osmana  Šerif  iAida              100  eura

4.Jakupovič  Emir i Behija                       100CHF

5-Hadžić Ismeta i  Hate Muharem Harika   500  KM 

6 .Kekić Klipić Huse Sefija                       100 KM 

7.Softić Huseina  Husnija                         50 KM

8.Karič Fajke  Irfan                                  50 KM

 9 Velić Sakib i Senada                              100KM 

10.Jakupović  Ibrahima  Zlate                     50 KM

 11.Jakupović  Šabana  Hajrudin                 100  KM

Ovu fotografiju i tekst sam objavio u "Četvrtak-19-02-2015"

Ovih dana počeli su radovi na asfaltiranju puta od Srednjih Jakupovića do sela Kosovi. Takođe počeli su radovi asfaltiranja puta od škole u Kevljanima pa do pruge. Ovo je dokaz da ja ispunjavam svoja obećanja.

Promocija knjige: "Ponovna izgradnja Kozarca: Samoodrživost, pomirenje i osporavani povratak u poslijeratnoj Bosni” čiji autor je Sebina Sivac. Ova promocija je izazvala veliko zanimanje kod raje i kao što se vidi na fotografiji ispod, došlo je stvarno puno raje. Više o ovoj promociji u narednih par dana.

Pjesma koju je napisala Nura Bazdulj Hubijar "Majka Bosanka", je pjesma o majci Derviši iz Kozarca. Dok je Derviša, sa svojim sinovima, prelazila preko Vlašića 92. ili treće godine, umrla je.  Njena dva sina su je sahranili na Vlašiću. Rado bih da saznam ko je majka Derviša i ko su njeni sinovi, gdje se nalaze, jesu li živi,...Nadam se da će mi se sinovi javiti ili neko ko poznaje sinove ili zna za ovoj slučaj. Izjava koju su sinovi u to vrijeme dali na radiu bila je povod da Gospođa Nura napiše pjesmu "Majka Bosanka".

Poslušaj pjesmu

Ahmet Fazlić do ove godine živio u Australiji. Svratio na svoju rodnu grudu. Priča mi da je došao iz Australije u Sanski Most sa ciljem da se više ne vraća nazad. Kako mi kažemo, vratio se posve.

Danas na četvrtku pored dosta lošeg i malo hladnijeg vremena, dosta raje. Lijepo je sretati svoju raju, svi dobro raspoloženi, nasmijani, a moj četvrtak će čitati kad se vrate u zemlju boravka. Sad odmaraju i od interneta.

Kenedi, veliki ljubitelj motora i jedan od najaktivnijih bajkera.

 To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Vrata se obrću na svojim šarkama (baglamama), kao i lenjivac na svojoj postelji.

 

 

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ