Izdvajamo

Zadnjih sedam dana toliko se toga izdešavalo da ne mogu nabrojati sve, a zabilježiti takođe nisam uspio sve. Trudio sam se da stignem svugdje ali bilo je nemoguće. Ono što sam zabilježio zbog ograničenja prostora ide u kratkim crtama. Takođe tu su dva videa, obavezno pogledati.
Ovaj četvrtak je dosta duži od uobičajenog zato malo strpljenja do zadnje fotografije.

Primjetio sam da se broj vakifa, za Kulturni centar u Kozarcu, iz četvrtka u četvrtak povećava.

Prošli četvrtak 28.07.2016. poslije Akšam namaza u džematu Kamičani održano je veče kur'ana i vakifa. Isto veće podjeljene su Vakufname svim vakifima u MIZ Kozarac džemat Kamičani. Svi vakifi koji su uplatili 500 eura ili 1000 KM i više dobili su Vakufname.
Dovoljo ne reći da je podjeljeno više od 300 Vakufnama.

Za one koji ne znaju
Vakufska direkcija je jedina ustanova Islamske zajednice koja izdaje vakufnamu vakifu za uvakufljenje. Vakufname se izdaju različito za novčana uvakufljenja, a raličito za uvakufljenje nekretnina. Vakufnama je dokument, certifikat, koji je unutar Islamske zajednice služi kao pravilan i priznat pokazatelj uvakufljenja.

Izgled vakufname je unaprijed određen i Vakufska direkcija po unaprijed utvrđenoj proceduri, u skladu sa pravilima o uvakufljenju, izdaje vakufname. Vakufname se izdaju u dva primjerka, jedan primjerak se dostavlja vakifu a drugi ostaje u arhivi Vakufske direkcije.

Juče sam posjetio džemat Hadžići sa željom da vidim i zabilježim kako napreduju radovi na Šehidskoj munari. Radovi napreduju, a vidi se na fotografiji već je došla do krova.
Slijedi spisak donatora za Šehidsku munaru koji su uplatili u zadnjih sedam dana:
Hadzic (Ismeta i Hate) Huse i Nesima-Norveska   500 KM
Garibovic (Smaila) Subha  100 KM
Balic Adila  50 KM
Jakupovic (Ekrema) Zijada  50€
Vujci Sabrija Finska  50€
Garibovic (Muharema) Emir i Jasminka  500 KM
Hadzic (Saliha) Kadir  200 KM
Hadzic (Mehmeda) Nisvet i Adis  500 KM
Hadzic (Sulje) Hajrudin i Asmira  500 KM
Hadzic (Sulje) Besima  100 KM
Hadzic (Mehmeda) Senija i Muhamed (Australija)  1200 KM
Pidic (Fehre) Rasma  100 KM
Hadzic (Huseina) Samir  1000 KM
Hadzic (Juse) Enes i Jasminka  1000 KM
Hadzic (Juse Š.) Rajfa i Jasminka 100$
Halvadzic Mirzet i Adisa  150 CHF

Subota 30 juli PD Mrakovica je, u sastavu manifestacije "Dani Kozarca" izvelo četvrtu transferzalu uz puno gostiju iz drugih društava:

-PD KRAJINA Cazin
-PD TVRTKOVAC Zenica
-PD TAJAN Zenica
-PD MLADOST Zenica
-PSD KANJON S.Most
-SPD MULEŽ S.Most
-Udruženje ljubitelja prirode EKO-SPORT Ključ

Po završetku transferzale, svi su stigli na Debeli Brijeg gdje su dočekani ručkom i veselim društvom. O planinarskom druženju i njihovim feštama suvišno je nešto pisati, kod njih uvijek veselo i nezaboravno.

U organizaciji Moto kluba "Kula" Kozarac prošlog vikenda održana je motorijada u Kozarcu na kojoj je sudjelovalo više od  pet stotina bajkera iz  BiH i više evropskih zemalja.

Cjelokupni program je raspoređen na tri dana, a svi oni koji su prisustovali u ponudi su imali bogati program na repertoaru. Centralno mjesto okupljanja popularnih bajkera bilo je na Staroj Pilani.

Uz zaglušujuću buku moćnih mašina, motociklisti su svoje ljubimce provozali kroz glavnu ulicu Kozarca, a propratio ih je veliki broj radoznalih građana. Zaustavili su se ispred Spomen Obilježje u Kozarcu, gdje su položili cvijeće i proučili El Fatihu ili minutom čutanja odali počasti svim nedužno ubijenim kozarčanima.

Druženje na Staroj Pilani, gdje je bilo neobično zanimljivo i živo uz mnoštvo različitih sadržaja, upotpunjeno je veoma dobrom muzikom.

Dodajmo i to da su bajkeri okupljanje počeli u petak poslijepodne, a sve je završeno jutarnjim nedjeljnim pozdravom i dogovorima za slijedeće moto druženje

U nedelju 31.juli su predstavnici nevladinih organizacija i MZ Kozarac obilježili dan otkrivanja Spomen Obilježja u Kozarcu. Ovo je šesta obljetnica, Spomen Obilježje je otkriveno 31.jula 2010. godine.

Radujem se svim gostima, ali mati mog jarana iz mladosti Rahmetli Salke Ikeljića, Mina Ikeljić me nekako posebno obraduje. Prošli vikend me opet obradovala, a nju kad vidim vraćaju mi se sva sjaćanja na mlade dane i naše druženje sa Salkom, Kemom Bešlagićem, Zikom Alićem, Joldom, Asimom, Hasanom,....Cijelu noć nisam spavao prisjećao sam se naših školskih dana.

Ed Vulliamy, to je dovoljno reći i svi kozarčani kažu: Veliko ti HVALA za sve što si učinio za prijedorsku raju.

Momci internetišu

Sokak Barakovac, od njih sam dobio  pismo, uz molbu da ovo objavim. Ne znam koliko je vidljivo pa sam ga prepisao.
Poštovani prijatelji akciju asfaltiranja dijela puta Demirovići - raskršće Bešići Velići.
Kako na toj dionici ima malo kuća, a dionica puta je veoma frekventna, te ovaj zaseok nije u mogućnosti sam da završi, a pomoć od grada Prijedora izostala, te vas molimo da nas podržite sa svojim novčanim prilozima.
U ovoj akciji formiran je odbor za asfaltiranje, te ih možete kontaktirati u slučaju bilo kakvih pitanja.

Par fotki noćnog života u Kozarcu.

Malonogometni turnir u Kamičanima prošao u vrlo lijepoj atmosferi. Druženje je bilo u prvom planu. Ovdje su se sreli mnogi koji se nisu vidjeli dugi niz godina. Turnir protekao u fer takmičenju.
Organizatorima čestitke za dobru organizaciju.

Enes Kapetanović, gdje god da su neka dešavanja i on je tu sa svojim radnicima i uslugama. Pitam se dali on i njegovi radnici uspijevaju bar malo odspavati. Vrijedni i uvijek dobri.

Dani Kevljana. Već deveta godina se održava manifestacija pod nazivom "Dani Kevljana", a to je druženje tri džemata koji čine mjesnu zajednicu Kevljani.

Suad Kevac i internet portal Kevljani.eu čiji vlasnik je sam Suad, su organizatori manifestacije. On i njegova supruga mi pričaju kako su prije 9 godina došli na ideju da se sastaju oni koji dolaze iz dijaspore jednostavno da se vide da vide ko je gdje, da se djeca upoznaju, takođe zetovi i snahe kevljanske da se upoznaju sa familijom od svojih supružnika.

To je dobar povod da se  napravi fešta, zabava sa našom rajom iz MZ Kevljani. Fešta je počela negdje oko 19.00 sati i trajala je do kasno u noć. Ovdje sam sreo kevljansku raju iz svih krajeva svijeta.

Ova ideja je jako dobra i primjer kako bi ostala sela, zaseoci, mahale,... mogli da se jednom godišnje sastanu, dijeca upoznaju, stariji sjete ljepših vremena,...

Danas na četvrtku, raje kao nikad, čaršija puna. Fotografija sam napravio isto tako više nego obično. Ovaj put sam se potrudio da objavim što je moguće više, u nadi da neće dosaditi čitaocu. Sretan sam kad sretnem našu raju, ma gdje bili i odakle došli.

Zizi jako popularan u Kozarcu. Mlad, pošten, traži curu da se oženi, nije vješt udvaranju. Zato pokušavamo putem interneta. Zainteresovane cure mogu da se jave na tel. 062 690 341. Nije važno odakle je i gdje živi. Ne obećava ništa osim poštenja i nema tajni, nema prevare.

Ovdje su se okupili Balići

Erna i Walid Kawam sa gostima iz Libanona. Lijepo im u Kozarcu, a ja sretan kad ovo čujem.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ženski savjet nije Bog zna žta, ali lud je onaj ko ga ne posluša

http://www.youtube.com/watch?v=XplGyAnXCAo

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo