Izdvajamo

Ovo nije vrijeme lova ali nasi lovci ne miruju, oni su svake nedelje aktivni. Lovacko drustvo Mrakovica, "sekcija Kozarac" su proslog vikenda bili posebno aktivni. U nedjelju su podizali ceku na Debelom brijegu a ova grupa je najzasluznija za izvedene radove.

 

Bio je tu  bager a i traktor, ipak bilo je i kicmanja. Nije bilo bas tako lahko ali su uspjeli da isprave ceku.

Ovi momci, buduci lovci, su bili moralna podrska starijima.

Kratku pauzu, Mujaga je iskoristio da ukalemi jednu haslamu,  pa kome bude nafake.

Ceka je ispravita zalivena betonom i ostavita da se beton stvrdne a sutra ce moci da se penju i osmatraju. Sa ovog brezuljka, pogled na Kozarac a i Prijedor kako mi kazemo, vidi se ko na dlanu.

Dok su jedni radili oko ceke drugi su pripremali grah ispred Henjine vikendice. Grah je bio izuzetno ukusan. Kad se jede u prirodi cini mi se da je sve ukusnije.

Posao zavrsen vrijeme da se grah pojede, a rostilj je vec zalozit. Nisam ostao na rostiljanju ali sam slusao od pojedinih da je teferic bio pravi.

Moja jaranica Sajma Mujagic zivi u Americi  Orangevale,Californija ali je svaki dan u Kozarcu putem interneta. Prati ona sva zbivanju u i okolo Kozarca. Tako je ona vidjela na nasoj stranici vjest o Aladinu Basicu iz Puharske. Odlucila je Sajma da i ona pomogne nasem sugradjaninu. Sama je krenula u akciju. Na Hakalinom koncertu  koji je odrzan u drzavi Californiji gradu San Joseu(cita se Hoze) $650 je ona sakupila od posjetioca a zatim na proslavi 8 Marta koji je bio u gradu Sakramentu,Californija $450.

Kao sto se vidi Sajma je sakupila 1100$ i od sebe je dala 200$ pa je sve to skupa 1300$ i jos je ona sama platila slanje novca putem Western Union. Aladinova tetka Hidajeta se zahvaljuje Sajmi u svoje ime a i ispred Aladina za pomoc. Sajma je mene zamolila da u njeno ime predam ovu pomoc sto sam ja rado ucinio.

Naravno moj drug Vajta  je bio tu uz mene.

U nedelju sam izasao malo i do planinarskog doma Debeli brijeg gdje sam nasao nasu raju koji su se vec vratili iz setnje u prirodi. Za neke je i sam izlazak do Debelog brijega dovoljno za setnju.

Tu je i par Kapetanovic. Pricaju mi da su uredili i spavace sobe pa sad se moze i prenociti u domu. Dozvolili su mi da napravim par fotki od spavacih soba.

Imaju 3 spavace soba sa oko 20 kreveta.Samo jos da kazem, da je u spavacim sobama izuzetno cisto i ja sam morao da se izujem i da obujem papuce koje su namjenjene za konakdzije.

Odmor uz kaficu a jos u prirodi.

A rucak u planini je uvijek bolji i ukusniji nego u bilo kojem hotelu u gradu.

Cijela hefta je bila suncana i pogodna za krecenje voca.

Kako nas narod kaze kad je neko zdrav, "zdrav ko dren". Prvi behari su vec poceli a to su drinjci (drenjak).

Neka nasa raja koja trenutno zivi negdje u drugim drzavama nemora da se sekira za kucu tu su cuvari. Ponegdje se moze vidjeti i po desetak pasa. Moje komsije moraju djecu da voze u skolu iz straha da ih psi ne napadnu.

Gradjevinska sezona je pocela i ovo ljiepo vrijeme se maksimalno koristi.

Ja sam obisao vise radilista, volim da se druzim sa nasim gradjevincima i kod njih je radno ali i veselo.

Vec je pocelo sa frezanjem baste,

Naravno i sa sjetvom krompira i luka. Ostalo ce morat jos malo da saceka.

Ove hefte sam obisao  zaseok Mahici i napravio par fotki.

Ne samo Mahice vec i Bilale i jos neke.

Par fotki koje sam danas napravio na cetvrtku. Cujem da neki u Svedskoj ne vjeruju da je ova trojka u Kozarcu, ovu fotku sam danas napravio.

Kad vidim ovog momka sjetim se mog jarana Muhameda Kulasica iz njegovih mladih dana. Njemu nije potrebna fotografija iz mladosti ima je u svom sinu.

Softic Hasiba,  putem nase stranice, zeli sretan rodjendan njenom sinu Husniji Softicu. Kaze danas je njegov rodjendan pa da ga na ovaj nacin iznenadi i pozeli mu sve najbolje. Naravno selami ona i ostalu djecu(naravno  snahe i zetove) i unucadi. Rodjendanskim cestitkama se pridruzujemo i mi Kozarac.eu.

Ameriko, Muhamed Kulasic je sad u Kozarcu.

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage.

Nijaz - Caja

Jos samo ovo:  Nju sipam, da bi vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je zivot pun,
uvijek ima prostora za salicu kahve sa prijateljem.

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...