Izdvajamo

 Ramazan prošao, Bajram takođe ulice živnule slavi se danas treći dan Bajrama. Svaki dan više raje, dolaze naši iz drugih država na godišnji odmor.

Zijad Hadžić i ove hefte, sav sretan i ponosan na svoju raju, šalje mi novi spisak donacija za Šehidsko turbe u Hadžićima:

Sahbaz Nijaz i Hatemina  200 KM
Sahbaz (Nijaza, Hatemine) Jasmin 140 $
Garibovic Abdulah i Fatima  550 KM
Kenjar Adem i Adevija  100 KM
M.K. 50 KM
Elkasovic Asima  50 KM
Hadzic (Izeta) Kemal i Kenan  100 KM
Duracak Sakib i Zahida  100 KM
Jakupovic Hemo i Zumra  50 KM

Sabit Džonlagić poznati bisiklista iz Kozarca (Kamičani) i ove godine vozi Biciklistički maraton Kozarac - Srebrenica. Ovaj put sa Sabitom ide i Ajdin Džonlagić. Oni su danas tačno u 10.oo sati krenuli za Bihać, a sutra ujuto nastavljaju sa ostalim učesnicima maratona za Srebrenicu. Građani koji su bili prisutni, ispratili su Sabita i Ajdina sa aplauzom. Dok oni odlaze, ja ih pratim kamerom, a neko iza moji leđe reče kako mu se koža ježi dok ih gleda.

Također neformalna grupa iz Kozarca krenula je u Nezuk gdje će se pridružiti ostalim učesnicim Marša mira za Srebrenicu. Dok pratim njih razmišljam, svake godina nas je manje koji odlaze za Srebrenicu.

Rastiranje trahane se svake godine manje radi, kao nije više isplativo, ili isplatnije je kupiti gotovu nego sam praviti... Rijetko se vidi da neko rastira trahanu. Obično to rade starije generacije. Prošli viken sam svratio kod Azeme Softić, mama od Pajde Softića, ona i njena komšinica su bile vrijedne i puno trahane napravile.

 

Ispred Osnovne Škole Kozarac je Eko trg na kojem se nude domaći proizvodi voća, povrća i prerađevina od istih. Pored toga tu su i pčelari koji isto tako nude domaći pčeliji med, sa svim ostalim proizvodima pčelinjim, preparatima koji se rade na bazi pčelijeg meda.

Sve je ovo u sklopu ljetne manifestacija "Dani Kozarca". Ovaj Eko trg će trajati do druge polovine augusta.

Kod mene dvije sorte šljiva već prolaze. Rane šljive su za raju i ne prodajem već dajem onako džaba. Nema većeg meraka nego otići u šljivar sa kruhom, po mogućnosti pogaća i šljive, bolje od bilo koje hrane u nekim otmjenijim restoranima.

Zujanje ide kroz jedan dio moje mahale. Prvo sam svratio kod komšinice Vasvije Alić. Odnio sam joj par kila šljiva i da je pitam za zdravlje. Obradovala se šljivama i uporna da mi plati, jedva sam je ubjedio da su šljive milošta od nas. Vasvija živi već dugi niz godina sama. Ne smeta njoj što je sama i što nema nikog blizu, navikla je ali ne može u baštu bole je noge i to joj je teško.

U povratku od Vasvije fotografišem komšije i kuće iz moje mahale.

Svratih kod Admire i Elvisa i pogled mi ode na ovo brdo i šumu. Neka nostalgija me strefi i morao sam Elvisu pričati o našim vragolijama koje smo radili u Feridinom baretku u podnožju ove šume. Igranje lopte, baretak u sred šume, pa ta šuma (drveće) su nam bili publika.

Bar smo je tako doživljavali. Bilo je i drugih takmičenja, Mahmut Jakupović i ja smo odlazili u vrh ove šume sa ostalom djecom, gore se penjali na drvo i trkali se niz šumu do jaruge, a ostala djeca su bili sudije i pazili da neće neki od nas dvojice dotaknuti zemlju. Išli smo sa drveta na drvo i sve do jaruge.

Obojica smo pobjeđivali, nekad Mahmut, nekad ja. Mahmut je sad u Kanadi i neznam penje li se sad na drveće. Ja još uvijek volim penjanje po drveću samo sad to radim na voćkama.

Ovaj žuto plavi crv smo našli na stabljici od krompira. Prvi put vidim ovako velikog i žuto plavog crva, ako je crv???

Četvrtak u Kozarcu, sjećate li se prije dvije godine i više kad su komentari mogli da se pišu anonimno i mnogi su pisali lažna imena. Najviše provokativnih komentara je dolazilo od MUJE. Svi su me pitali ko je taj Mujo, a ja sam se pravio da ne znam, poštovao sam privatnost. E raja sad vam kažem ko je MUJO koji vas je jedno vrijeme dobro provocirao svojim komentarima. To je ovaj čovjek, Mika Jakupović.

Danas su na ulazu u pijacu, osoblje mesnice Sany Spar organizovali roštiljijadu i častili raju sa svojim proizvodima, a sve to za Bajram. Vidim novo osoblje pa sam se raspitivao ko je sad vlasnik. 

Vlasnici mesnice Sany Spar su kozarčanka Sanela djevojački Deomić i njen suprug Sead Nedžibi prnjavorčanin. Direktor firme je Asim Husejnović, a finansijski menadžer je Midheta Delkić.

Vlasnici žive i rade u Švicarskoj ali nisu zaboravili svoju BiH i uložili su kapital te na ovaj način pomažu povratnike koje su zaposlili kao radnike.

Mesnica Sany Spar se nalazi u marketu Bingo u Kozarcu, hiper marketu Bingo u Prijedoru i mesnica u Raškovcu

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Najveće sljepilo je kad svi imaju iste poglede.

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.