Izdvajamo

Hefta sa veoma puno dešavanja. O nekim sam već nešto pisao i fotografisao, neka ću sad objaviti, a neke teme i događanja sam ostavio za neku drugu priliku. Uglavnom mnogi su mišljenja da Kozarac postaje, svakim danom više, jedna značajna turistička destinacija.

Lijep je osjećaj kad sretneš stranca, a on priča sve najljepše o Kozarcu i kozarčanima.

U subotu je počela sezona lova na srndač. Zahvaljujući dobroj pripremi terena, iznošenju soli preko čitave godine, izgrađenim čekama marljivošću lovaca sekcije "Kozarac". Već prvi dan ostreljen je jedan srndač. Ustrelio ga je Eniz Henić - Henja, član lovačkog udruženja "Mrakovica" sekcija "Kozarac". Odstrel je bio  na terenu Bešići.

U subotu su žene članice udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke "Život" iz Zenice, sa predsjednicom Suadom Bobić posjetile Kozarac i planinarski dom na Debelom Brijegu. Domaćin ovim ženama je bilo Planinarsko Društvo "Mrakovica" na čelu sa Indirom Kapetanović. Gošće su oduševljenje gostoprimljivošću kozarčana, a ja sretan kad tako nešto čujem.

Lijepa vijest iz Džemata Srednji Jakupovići
Humani gest u mektebu Srednji Jakupovići
Još jedan humani gest u Ujedinjenim Džematima mekteb Srednji  Jakupovići. Naše dzematlije Sada i Ahmet Jakupović su odlučili i postavili Serdžade u cijelom mejtafu Srednji Jakupovići.

Humani donatori  Sada i Ahmet Jakupović, nastanjeni trenutno u Americi izrazili su želju  da postave Serdžade to jest prostirke u cijelom mektebu Srednji Jakupovići što smo i odradili. Cijeli posao   je kostao  4.150 KM, a prostrta su 103 kvadrata mejtafa, cijena jednog kvadrata je 40 KM. Molimo Allaha dz. s., da nagradi donatore na ovom velikom hajratu, koji su učinili za dzematlije Srednjih Jakupovića.

U nedelju je odigran kozarački derbi između FK Bratstva i FK Mrakovice. Pobjedili su gosti iz Kozaruše 2:1.

Proslavu završetka sezona na svom terenu FK Bratstvo su proslavili u klubskim prostorijama.

Dok je pobjednička eipa slavila u restorani Stari Grad, a vlasnik Enes Kapetanović  je častio pobjedničku ekipu.

Maturanti Osnovne Škole "Kozarac", sve spremno za matursko veče. Poziv za raju da u subotu u 18.30 uveličaju njihov završetak osnovne škole.

Ovu informaciju nisam znao, a dobio sam je od Edine Sinanagić-Saračević
U St.Louisu Živi, HALIMA Balić-Hodžic, MAMA NAŠE Rah.LEGENDE FIKRETA HODŽIĆA, HRABRA ŽENA. Naša HALIMA Ima 87.g. a rodila 11. SINOVA, a samo su 2-ca živa.
Halima je jedno od 10-oro djece MURE BALIĆA Iz Trnopolja, 9.KĆERI I 10-ti sin Muhamed
Prije 3.g. Muhamed je na starom ognjištu, a gdje je njegova kuća, organizovao druženje svih Murine djece. Jer su tada bili živi svi. Međutim, u međuvremenu su 2 sestre umrle.
Tetka Halima, tako zovem očeve rodice, kaže Edina, živi u samačkom hotelu, a tu je još njena sestra tetka Senija, pa je pazi.

Građevinski radovi kod Salje Husara, a izvođać radova je Said Mujanović.

Maksuz sam otišao u Kozarušu, a na nagovor raje, do kuće od Admira Mahmuljina zvanog Api. Rekli su mi da njegova mama Safeta lijepo održava kuću i dvorište. Koliko je to tačno vidi se na fotografiji.

Vikend sam odzujao u Cazinsku Krajinu. Posjetio sam Ibret vrelo ili Svetinja vrelo. Ovdje ide video kao neki dokaz o Ibret vodi. Mene je oduševila tradicija u Cazinskoj Krajini, a to je Maslenica i pečeno pile na maslenici. Zanimljiv običaj, ovdje se gosti dočekuju sa maslenicom i pečenim piletom.

U Kući Mira juče je održana konferancija pod nazivom "Srcem do mira". Razgovaralo se o ljudskim pravima, ekonomskoj stabilizaciji i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Gosti na konferenciji su iz više evropskih zemalja.

Azra i Huse Pašalić su doveli prijatelje iz Njemače. Takođe oduševljeni Kozarcom.

Kad su u pitanju odnosi između radnika i poslodavca ili gazde i kad je neko obilježavanje godišnjice rada ili rođendan onda gazda pripremi neki poklon ili zakusku za tog radnika, a nikad radnici gazdi. Ko radnika od Saida Mujanoviće je drugačije, on njih počasti i nagradi ali i oni njega.

Juče su Saidovi radnici za njegov rođendan pripremili veliko iznenađenje. Pored pečenog jagnjeta i veoma ukusne torte, koju je pravio njegov radnik Ćazim, oni su Saidu poklonuli jako dobar sat.

Danas lijepo vrijeme, puno raje na četvrtku i mnogi su žurili da obave poslove i da idu u Trnopolje na obilježavanje 24. godišnjice formiranja logora Trnopolje. Drugi su žurili kući da iskoriste lijepo vrijeme za radove oko kuće, na njivi, u bašti...

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:"Mladost je sretno doba u kome čovjek počinje da vjeruje u sebe, a još nije prestao da vjeruje drugima."

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...