Izdvajamo

Hefta sa ne baš puno dešavanja, dosta hladno, kišovito, mraz, a ponegdje i snijeg.

Na početku informacija iz džemata Hadžići. Zijad Hadžić mi javlja da je pristiglo još novih uplata za šehidsku munaru u Hadžićima:
1. Jakupovic (Paše) Sejfo  200 KM
2. Mehanović (Abaza ) Mina  50 €
3. Sivac (Himze) Melisa i Muamer Francuska  300 KM
4. Hadzic Ahmo i Rahima 200 $

U ponedeljak je na malom gradskom trgu u Prijedoru otvorena turističko-privredna manifestacija "Dani cvijeća-Prijedor 2016" na kojoj je nastupilo desetak registrovanih poduzetnika koji se bave plasteničkom proizvodnjom cvijeća, te Komunalno preduzeće. Prvi dan loše vrijeme i razlog slaboj posjeti ovoj menifestaciji. Manifestacija traje do sutra.

U trgovini DEKO KOZARAC u utorak  26.04.2016. održana je prezentecija, Dan otvorenih vrata STIHL i VIKING. Ovdje su predstavnici ovih proizvođača, prezentirali njihove najnovije proizvode. Posjeta ovoj prezentaciji je bila neočekivano, dosta skromna. Stiče se utisak da smo dosta stručni i da nam ovakve prezentacije nisu potrebne. Moje mišljenje je da bi ovih ili sličnih prezentacija trebalo puno više.

U Kozarcu srećem Samira Poljaka, a on me upoznaje sa svojim badžom. Muhamed Salah iz Tunisa, a živi u Italiji. Oni su zetovi od Hasana Karabašića. Ovdje doznajem kako Muhamed voli doći u Kozarac i dolazi češće od po nekih rođenih kozarčana.

Jedna spontana akcija kozaračke raje, prikupljanja sredstava za plastenik Sadeti Mandžukić, je urodila plodom. Spontano i već za par dana sakupljeno dovoljno novca za plastenik. Ovo potvrđuje moju tvrdnju da je naša raja merhametli.

PLASTENIK ZA MANDŽUKIĆ SADETU
( supruga od rahmetli Mandžukić Edina )

NOVAC JE PRIKUPLJAN PREKO FONDA SOLIDARNOSTI.
SPISAK DONATORA ZA PLASTENIK :

Alić Fikret – 20 KM
Alić Nedžad – 30 KM
Arifagić Fikreta – 30 EURA
Avdić Nedžad i Harisa – 50 KM
Balić Idriz – 50 KM
Bešić Edhem – 20 KM
Bešić Sakib – 20 KM
Bešlagić Ziko – 50 KM
Čolić Irfan – 50 KM
Dautović Adnan – 10 EURA
Denić Vahid – 20 KM
Džonlagić Admir – 20 KM
Fazlić Elvedin – 20 KM
Filović Ahmet – 30 KM
Glamočanin Jasmin – 20 KM
Hodžić Bahrija – 50 KM
Hodžić Hase – 30 KM
Hukić Mejra – 50 KM
Huskić Zlatan – 20 KM
Karabašić Dedo – 20 KM
Kevac Edin – 50 KM
Krajšnik Almir – 50 KM
Mahić Mirsad – 20 KM
Mehmedagić Kemal – 20 KM
Mujkanović Mirhet – 20 KM
Muminhodžić Ismet – 20 KM
Pjanić Adem – 50 KM
Šanta Šefik- 20 KM
Tadžić Nihad – 20 KM
Toromanović Said – 20 KM

UKUPNO PRIKUPLJENO : 860 KM, 40 EURA.
NAPOMENA : OD OSTATKA NOVCA, KUPIĆE SE POSAĐA I OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE.

U samom centru Kamičana, a preko puta Pajdine i Mirsada Habibovića kuća, počela gradnja nove kuće na starom kućišću. Vlasnik ove kuće, prije rata i sada, je Esad Bečić.

Zujanje ove hefte ide u Hrniće. Vozim se do kuće od Ismeta Hrnica na desnoj strani i lijevo je Muta. Ovdje skrećem u sokak za koji ne znam kako se zove. Mještani mi kažu da su ovo Hrnići i to je to. Može i drugi sokak u lijevo poslije Hrnića džamije.

Čuo sam priču o Hadžiji Abdulahu Hrniću i njegovoj hanumi Hadžinici Šefiki Hrnić, da su poklonili nešto više od 2 duluma zemlje Seadu i Indiri Softić. Dva duluma nije malo i neka znatiželja me odvela kod ove merhametli raje.
Jako fina raja, blagi osmjeh i priča o razlozima šta ih je natjeralo da poklone jurt porodici Softić. Ova porodica već godinama živi u tuđoj kući, a dobri i pošteni su. Imaju troje djece, četvrto na putu, a ja volim djecu. Kad ima djece u komšiluku bit će i života u selu.

Abdulah i Šefika žive sami, djeca su u drugim državama. Pričaju da su 2005. godine išli na Hadž. Abdulah mi priča da ima jdnu obavezu i jedan hoby, a tako isto i Šefika. On ima obavezu da skoro svaki namaz klanja u džamiji, a hoby su mu pčele sa kojim provodi dosta vremena.

Šefika takođe ima obavezu da klanja svaki vakat, a hoby joj je njena bašta na kojoj bi joj zavidjele mnogo mlađe žene.

Kad sam čuo o poklonu za Seada i Indiru produžio sam u sljedeći sokak gdje sam vidio ovaj bračni par sa djecom. Sead mi priča o poklonu koji je dobio i pokazuje fundament od kuće koju je već počeo graditi. Zahvalni su Hadžiji Abdulahu i Hadžinici Šefiki. Bunar za vodu je već u upotrebi.

U povratku svraćam kod Šerifa 78 godina i Zibe Hrnić 77 godina. Šerif tek stigao iz džamije. Pitam Šerifa za naziv ovog sokaka, a on mi reče da se ovo nekad davno zvao Ćehin put ali to više niko ne zna.
Vidim da je Ziba bez desne ruke. Na pitanje kako zdravlje, kaže da je dobro ne žali se, a za ruku mi priča: Prije dvije godine sam pala i povredila lakat ali nisam išla doktoru, brzo me prošlo. Nakon određenog vremena ponovo sam pala i ovaj put sam otišla doktoru kad su ustanovili da mi se ruka zatrovala. U bolnici Prijedor je 2014. godine tri puta operisala ruku, a zatim je otišla u Banja Luku gdje su joj amputirali ruku do lakta. Ove godine prije dva mjeseca opet u Banja Luci, amputiran je i ostatak desne ruke, iz ramena. Ziba se ne žali na zdravlje, samo joj teško sa lijevom rukom još nije naviknula.

Još par fotografija iz ovog lijepog sokaka.

Visoke, pa onda niske temperature, mraz i grad koji su se  smjenjivali u proteklih mjesec i po dana doveli su do toga da voćari i poljoprivrednici imaju dosta lošu sezonu, kako neki tvrde, jednu od najgorih sezona u posljednjih deset godina.
Voće je zbog visokih temperatura već u martu procvjetalo, skoro mjesec dana ranije nego što je trebalo, a nakon toga došlo do velikog pada temperature i uništavanja ploda. Slično je bilo i sa poljoprivrednim kulturama.
Danas ne četvrtku ovo je bila glavna tema razgovora. Mnogi se žale da su voće i povrće puno unušteni. Kod mene ove hladnoće nisu, bar do danas, napravile puno štete.

Danas na četvrtku dosta raje, kozarčana i onih koji su u gostima kod naše raje, a ima ih sa svih strana svijeta. Lijepo je vidjeti strance u našem kraju, a još ljepše kad se naša raja trudi da se stranci lijepo osjećaju kod nas.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Čini ono čime ćeš postati dostojan da budeš sretan.

 

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.