Izdvajamo

Nakon postavljanja sumnje na prisutstvo influence ptica u u naselju Tukovi na području grada Prijedora, jučer u kasnim popodnevnim satima od strane nadležne laboratorije potvrđeno je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica podtip N5. Bolest je utvrđena kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad.

Odmah po potvrđivenju bolesti održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcje i Vetzerinarskog instituta Republika Srpske. „dr Vaso Butozan“.

Danas u 12 sati Gradonačelnik grada Prijedora je organizovao sastanak sa predstavnicima nevedenih institicija i predstavnika Centra za suzbijenje ptičjeg gripa za područje grada Prijedora.

Na sastanku su dogovorene mjere u skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorijenjivanje infulence ptica na bazi kojeg je utvrđeno sljedeće:

- Područje naselja Tukovi i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica,Čarakovo, Kao i nasenje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani proglašavaju se kao područje zaraženo ptičijim gripom

- Urbano područje grada Prijedora se proglašava kao područje ugroženo od ptičjeg gripa

- Komisija Centra za suzbijanje pričjeg gripa za područje grada Prijedora je donijela plan mjera zaštite od ptičjeg gripa za područje grada prijedora koje određuje zadatke svih nadležnih subjekata u zaštiti od ptičjeg gripa na području grada Prijedora.

- Sve nadležne republičke institucije kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičjeg gripa kao i preventivne mjere radi sprečavanja širenja ove bolesti.

-Obavezuju se svi vlasnici peradi da poduzmu sve mjere naložene od strane nadležene veterinarske inspekcije, i da veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradiAutor: M.Z. Avaz


Ko je na portalu: 262 gostiju i nema prijavljenih članova

fudbalski navijaci.jpg

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.