Izdvajamo

Policijski službenici Policijske stanice Kozarac, dana 06.02.2017. godine oko 02.20 časova u mjestu Kozarac, lišili su slobode lice Z.J., nakon što je, tokom službene radnje legitimisanja od strane policijskih službenika, nad istima počinio krivično djelo ''Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti''.

Neposredno prije lišenja slobode ovoj policijskoj stanici prijavljeno je da jedno lice narušava javni red i mir na benzinskoj pumpi u Kozarcu. Intervencijom policijskih službenika nedaleko od benzinske pumpe pronađeno je lice Z.J. iz Kozarca, prema kojem je preduzeta službena radnja legitimisanja. Tokom legitimisanja lice Z.J. je počinilo navedeno krivično djelo na način da je policijskim službenicima uputio psovke a potom ih napao sjekirom, nakon čega je, u skladu sa zakonskim propisima, lice lišeno slobode.

Nad licem je izvršena kriminalistička obrada, a nakon kompletiranja predmeta protiv lica Z.J., Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, biće dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo ''Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti''.

CJB Prijedor/ foto: Nijaz-Caja Huremović


Ko je na portalu: 315 gostiju i nema prijavljenih članova

zeljeznicka stanica kozarac.jpg

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.