Izdvajamo

Jučer je u Bišćanima kod Prijedora izvedena društveno korisna akcija uređenja lokalnog puta Bišćani-Prijedor u kojoj je učestvovalo 70-tak mještana iz ovog naselja ali i mjesnih zajednica Rizvanovići i Rakovčani.

Jedno-dnevna akcija je realizovana na inicijativu mještanina Ermina Duratovića te uz pomoć Amela Pajića, Mirsad Duratovića i Osmana Džamastagića.

Finansijska sredstva za potrošni materijal, hranu i piće obezbjedila je dijaspora iz ovih krajeva.

Mještani su koristili vlastitu građevinsku mehanizaciju koja je bila od velike pomoći za uređenje puta, a preostaje da se uklone još zaostali panjevi što će biti završeno narednih dana.

Vrijedne mještane je posjetio i načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove gradske uprave Prijedor Radan Vukadinović sa saradnicima. On je ovom prilikom izrazio oduševljenje i dodao da ova akcija treba biti primjer i drugim mjesnim zajednicama.

 M. R./Prijedor24

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.