Izdvajamo

 Za sebe kaže da je običan čovjek kojeg je sudbina odvela u Austriju. Gore je radio i čekao prvu priliku da se vrati u svoj rodni Kozarac. On je Enes Kahrimanović , direktor „Austroneta“, firme koja bilježi sjajne poslovne uspjehe. Čak toliko dobre „ da su i Austrijanci, jer im stalno odnosi posao ispred nosa, pomalo ljubomorni na njega”. Naravno, u početku nije bilo lako i zato misli „ da je miljenik sreće“.

– Pa, ne pruža se svakom prilika da mu direktor jedne velike firme toliko vjeruje i da mu jednostavno da odriješene ruke da tu firmu prenese tamo u neku državu, u neku Bosnu koja je do juče bila poznata samo po ratu. Odjednom, on Vam daje mogućnost da odete tamo u tu zemlju, uložite nekih šest, sedam miliona evra njegovih para i napravite ovo što smo napravili ovdje…

 I evo sad, nakon nekih devet godina, a kao da je jučer bilo, imam 80 ljudi, 96 odsto izvoza i sad smo i među tri vodeće firme u svijetu u izradi zaštitnih jedara, proizvoda koji smo patentirali do 2028 godine.- pojašnjava svoju priču Enes.
Šarmantno dodaje da je taj poslovni Enes drugi, a onaj prvi u velikim slovima Kozarčanin, koji je “uhvatio priliku da dođe u svoje mjesto u kojem želi napraviti nešto bolje, zaposliti ljude, pomoći…”



Taj drugi Enes lično svake godine prvačićima Osnovne škole “Kozarac” kupuje torbe, školski pribor, nabavlja igračke i didaktički materijal za tamošnji dječiji vrtić… I smatra da je to nešto sasvim ljudski i normalno, nešto oko čega ne bi trebalo praviti neku veću priču.

– Sve što radim radim zbog sebe, a ne da bi me neko potapšao po ramenu. Sam sebe potapšem i ljepše se osjećam. Sreća je kad imate ljude oko sebe, kad imate zdravu porodicu koja Vas u svemu podržava, prijatelje… to je sreća, a ne para puna vreća- pojašnjava svoju humanu priču ovaj uspješni Kozarčanin koji se sigurno neće vratiti u Austriju, jer “ da je to mislio ne bi te 2007 godine ni dolazio u Bosnu”.

A od neostvarenih želja Enesu je jedna posebno draga, da jednog dana sam poleti nebeskim visinama u nekoj od jedrilica, i to baš iznad svog Kozarca.Oni koji ga znaju vjeruju i da hoće.
Enesova porodica, supruga Sabina, kćerka Lejla i sin Edin su u Gornjoj Austriji.

– Lejla je završila Višu medicinsku i radi u bolnici, Sabina radi u mojoj matičnoj firmi, Edin je u srednjoj školi- kaže Enes koji je zbog porodičnih i poslovnih obaveza često na relaciji BiH-Austrija.
Ogroman poslovni uspjeh kozaračkog “Austroneta” sjajno se odrazio i na poslovanje austrijske matične firme. Kahrimanović je pohvale dobio i od vlasnika firme.

– Na božićnoj večeri kad smo bili u Austriji, pred cijelom firmom vlasnik je doslovce rekao “BiH i “Austronet “ su oružje kojim se mi borimo na svjetskom tržištu i bez njih dole ne bi bilo nas ovdje”.Srce mi je, kad je to rekao, bilo kao Kozarački kamen- kaže Enes

Avaz
foto: Nijaz-Caja Huremović

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu