Izdvajamo

 Dana 15.05.2016. obavljena je posjeta delegacije Kozarca, bratskoj MZ Kosova u opštini Maglaj.
Naime 15. Maj je datum koji MZ Kosova obilježava kao dan Mjesne zajednice, nizom svečanih aktivnosti.
Dugi niz godina delegacija Kozarca posjećuje ovu MZ koja je u najtežem periodu 1992. god. prognanicima kozarčanima ispružila ruke pomoći, pružajući im utočište, smještaj i hranu.

Prognani kozarčani nisu tada mogli ni pomisliti da će doći dan da će moći bar malo da uzvrate svojim domaćinima.
Desilo se to prije dvije godine, kada su se prijatelji, divni ljudi iz Kosove, našli u nezavidnoj situaciji koju su uzrokovale ne zapamćene poplave.
Ne zaboravljajući pruženu pomoć, kozarčani su se organizovali i uputili neophodnu moguću materijalnu pomoć prijateljima iz Kosove.
Na žalost, ni nakon dvije godine, štete nisu još ni izbliza sanirane.

U najtežoj situaciji su stanovnici zaseoka Alići, kojim su kliuišta  uništila sve što su imali. Molčeći Boga, nadaju se da će nadležne institucije konačno izvršiti svoje obaveze i ispuniti data obećanja, te stanonicima osigurati barem krov nad glavom.
Bez obzira na loše vrijeme i obilnu kišu, koja je padala cijeli dan, malobrojnu delegaciju uz prisustvo načelnika Opštine Maglaj održana je prigodna svečanost kojom obilježava 15.Maj, dan MZ Kosova.

Pored lijepih riječi kojima se izrazilo međusobno prijateljstvo i želja da se ono i dalje njeguje, uručeni su skromni pokloni zahvalnice.
Pored lijepe "Bujrum sofre", kafe i pića, domaćini su dodatno priredili ručak u hotelu u Maglaju.

Poslije ručka, ljubazni domaćini, kosovke i kosovljani su organizovali lijepo druženje uz igru i muziku.
Bez obzira na silnu kišu i nepovoljne vremenske uslove divna je bila ta nedelja u Kosovi, među prijateljima.
Ovo divno prijateljstvo treba njegovati, redovno se posjećivati bar jednom svake godine, sa željom i nadom da nam se nikad više ne dese ružni događaji i nesreće iz 1992 i 2014.

Nihad Forić

 

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...