Izdvajamo

U Petak, 13.05.16 u 16 sati krenula je jedna grupa od 30 vjernika katoličke,  protestanske i muslimanske vjerske zajednice iz Ottobrunna kod Minhena na jednosedmično putovanja u Bosnu i Hercegovinu.  Putovanje je interreligioznog karaktera,  što znači da različiti pripadnici vjera zajedno posjete Bosnu i Hercegovinu, tačnije Sarajevo, gdje je grupa bila primljena od strane vjerskih prestavnika muslimanske,  katoličke, jevrejske i pravoslavne zajednice.

Putovanje je obuhvatilo posjetu memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se zajednički obavila vrlo emotivna molitva za mir na ovim prostorima i za mir širom svijeta. Gosti iz Njemačke su sa Bošnjacima u molitvi plakali i molili da se Srebrenica nikome i nigdje na svijetu ne ponovi.
Na povratku za Njemačku grupa je pauzirala u Sanskom Mostu, odakle su u Subotu 21.05.16 posjetili spomenik poginulih Bošnjaka u Kozarcu. Jedan dio grupe su posjetili kuću mira gdje su izmjenili kontakte za eventualnu dalju suradnju.

Građani Ottobrunna su pozitivno iznenađeni ljepotom Bosne i  Hercegovine, dobrim ljudima koji žive u BiH i gostoprimstvu i srdačnošću koju su osjetili i od srca nam žele bolju budućnost, zahvaljujući se da su u kratkom roku mnogo vidjeli i naučili.



Domaćini su bili Husein Durmic moj brat Fata Durmic iz Kladuse snaha Muomera Niksic iz Sarajeva Safija Caroline Vornehm švabica koja je primila islam Monika Dzinić isto je primila islam i moja malenkost Husmira Tadzic.

Husmira Tadzic


Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...