Izdvajamo

Pčelari u Bosni i Hercegovini ove godine očekuju dobre prinose, a kažu da tokom aprila imaju mnogo posla u pčelinjacima.

Prema riječima Miloša Odžića, predsjednika Društva pčelara Novi Grad, nakon jake zime i niskih temperatura tokom cijelog januara, vegetacija je sada u punom mahu i ima dosta cvijeta.

“Period je kad pčelari skoro svaki dan imaju posla u pčelinjaku, rade se redovni pregledi, utvrđuje se stanje pčelinjih zajednica”, rekao Odžić. Navodi da se sada kontroliše eventualni višak hrane, kao i višak ili manjak slobodnog prostora u košnici. Napominje da ukoliko nema dovoljno slobodnog prostora pčelari treba da intervenišu i prošire prostor jer će, u suprotnom, pčelinja društva ući u rojno stanje i onda nastaju gubici.

(Hakija Menković, nada se mednoj godini)

On je naglasio da je potrebno uraditi sve kako bi pčelinja društva bila spremna za pašu, posebno zbog loše prošle godine.

Ismet Hasanović iz Pčelarskog društva “Nektar” iz Tuzle kaže da je prethodna zima zapravo poželjna u pčelarskom svijetu i da nije opasna za pčele. Njene posljedice, navodi, osjetili su samo nemarni i aljkavi pčelari.

“Oni koji nisu zaštitili svoje pčele doprinijeli su razmnožavanju bolesti varoe, a ako ih još pritom nisu kvalitetno prihranili, osjetili su prilično veliko oštećenje pčelinjeg fonda”, objašnjava Hasanović, dodajući da baš zbog neznanja organizuju školu i radionice za pčelare.

Mirko V., pčelar iz Kotor Varoša, kaže da su pčele prezimile bez problema jer je obezbijedio kvalitetnu prihranu tokom zime.

“Još je rano govoriti o prinosu meda jer se to tek u avgustu zna, ali zasad je dobar unos u košnicama pa ako ovako ostane biće dobro”, navodi on.

Prema riječima Odžića, redovna, odnosno glavna pčelinja paša na ovom području je bagrem i počinje početkom maja.

Nezavisne, Foto: Nijaz Huremović


Ko je na portalu: 174 gostiju i nema prijavljenih članova

zima.jpg

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ