Izdvajamo

Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ danas je u Prijedoru organizovalo okrugli sto na temu "Efikasnost rada grupa samopomoći sa ljudima koji su preživjeli ratne traume". Na okruglom stolu, koji je održan u prostorijama Hotela Prijedor, učestvovali su predstavnici mnogih domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave takvom vrstom podrške ili su na bilo koji način uključeni u rad sa žrtvama koje su preživjele ratne traume.

"Ovo je prilika da prezentujemo naš rad kroz jedan izvještaj koji smo uradili zadnjih nekoliko mjeseci a radi se o istraživanju koje smo proveli sa različitim osobama koje su bile dio grupa samopomoći ili individualnih terapija koje provodimo sa osobama koje imaju takve potrebe", istakla je Seida Karabašić iz Udruženja "Izvor" te dodala kako je cilj Okruglog stola da se sa stručnjacima za mentalno zdravlje podijele iskustva koja su stečena kroz rad Udruženja, da se razgovara o prednostima grupa podrške, i u skladu s tim zajedno daju preporuke za dalji rad.

Ambasada Švicarske već duži niz godina pruža podršku Udruženju Prijedorčanki "Izvor" iz Prijedora u njihovim projektima psihosocijalne i logističke podrške svjedocima u procesima ratnih zločina.
"Ovo se radi u okviru jednog šireg programa podrške suočavanja s prošlošću Bosne i Hercegovine jer smatramo da utvrđivanje istine, kao i podrška i pomoć svjedocima koji doprinose utvrđivanju istine znači mnogo za proces pomirenja" kaže Haris Lokvančić, službenik Ambasade Švicarske u BiH.


Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ od vremena svog osnivanja, u prvim postratnim godinama, pa sve do danas realizovalo je nekoliko projekata koji su bili usmjereni na pružanje tehničke i psihološke pomoći osobama koje su preživjele ratna dešavanja.
Radi se o osobama koje u sebi nose neizbrisiva iskustva iz prethodnog rata, koje su u ratu ostali bez svojih najmilijih, bili svjedoci ratnih zločina, prošli torturu logora, ili su bili direktni učesnici ratnih dešavanja a pomenuto udruženje nastoji pomoći pojedincima da lakše prebrode stresne situacije i traumu, te da savladaju tehnike kako da te situacije prevaziđu.

Tekst i foto: Emina Hodzic

Budi ti ta osoba zbog koje - kada je ljudi vide - kažu - na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!