Izdvajamo

U Kozarcu je, za 8.mart bilo svečano, a ja sam obišo neka mjesta gdje se obilježavao i slavio Dan žena. Pogledajte kako je danas i večeras bilo u Kozarcu...

Iako ljubav i zahvalnost treba pokazivati tokom cijele godine, ovaj dan ima neku posebnu draž.
Obradujte na ovaj dan vaše djevojke, supruge, majke, sestre, nane (…), jer one su često razlog našeg osmijeha svakoga dana

Već rano ujutro u frizerskom salonu "Enni" žene strpljivo čekaju svoj red, kako bi uredile frizuru za večeras. Mediha nema vremena za razgovor, a žene dok čekaju komentarišu, "Kod Medihe je najbolja i najpovoljnija usluga u Kozarcu" 

Na ulicama cvijeće se kupuje, za cvijećare posao dobro ide, bar danas.

8. mart, Dan žena, je globalno proslavljanje ekonomskih, političkih i socijalnih dostignuća svih žena. Poceo je kao politički događaj a postao je dio kulture mnogih zemalja širom svijeta. Danas, u moderna vremena, taj dan je izgubio politički značaj i postao datum kada muškarci poklonima pokazuju ljubav i poštovanje prema ženama koje ih okružuju.

U domu za starija lica "ENEA" u Kozaruši takođe svečano. To je već tradicija, djeca OŠ "Kozarac" dolaze u posjetu i priređuju priredbu.

Prije nego što su došli učenici iz škole, direktor doma gosp. Forić je podijelio ruže svim ženama stanovnicama ovog doma.

Učenici OŠ "Kozarac" posjetili su dom za starija lica "ENEA" u Kozarši, za 8.Mart i priredili posebno lijep program i izazvali osmjehe kod stanovnika doma a i poneku suzu.

https://www.youtube.com/watch?v=-1y35QldVSM

Učenici OŠ "Kozarac su u svojoj školi pripremili priredbu za svoje mame. Na početku programa prisutnima se obratila Ema Pihić:

"Danas je 8.Mart ili Dan žena, ali više nego ostalih, danas je Dan majki, koliko nam je važna i kakvu ulogu predstavlja u našem životu opisale su mnoge pjesme i priče. Na ovome svijetu svega je mnogo... i ruža, zvijezda, braće i sestara, tetki...ali samo je jedna i nezamjenjiva-majka. Najslađe što ljudske usne izgovaraju je riječ "majka".


To je mala i velika riječ u isti mah, bremenita nadom, ljubavlju i osjećajima uopšte, neizmjernom nježnošću i zanosom koje sadrži ljudsko srce.
Majka je sve na ovome svijetu: ona je utjeha u tuzi, nada u očaju, izvor snage u slabosti, ona je izvor nježnosti i samilosti, saosjećanja i praštanja.
Koliko volimo svoje majke, iako možda još uvijek ne znamo najbolje pokazati, pokušaćemo dočarati trudom koji smo uložili u program koji smo pripremili s ljubavlju."

https://www.youtube.com/watch?v=yNuYjQENFkI

Večeras sam prošetao kroz Kozarac. Glavna ulica, sporedne ulice, a i sokaci su bili, kao i svake godine na 8.Mart, pusti. Nigdje žive duše, samo poneki pas ili mačka pretrče ispred mene. Dva kozaračka restorana su bili puni i nekako posebno bučni. Žene Kozarca i okolnih sela Grada Prijedora, su slavile njihov dan 8.mart. Ja sam, prošetao kroz restorane i napravio sljedeće fotografije i jedan kratki video.

Neću pisati kako je bilo u kojem restoranu, jer siguran sam da će fotografije sve da kažu. Ipak samo jedna konstatacija, svugdje je bilo lijepo i štimung je bio fantastičan. Šta reći, ovako se vesele i slave žene Kozarca i Prijedora. Sljedeće fotografije sam napravio u restoranu Gold.

"Lijepe žene su stvorene za muškarce koji nemaju mašte, a pametne za one koji nemaju sreće!

"Žene uglavnom slabije posluju od muškaraca. To je zbog toga što nemaju žene za savjetnike".

"Oni koji o ženama uvijek dobro govore, ne poznaju ih dovoljno. Oni koji o njima samo loše govore, ne poznaju ih nikako."

Zatim sam svratio u restoran Neira. U Neiri je bila takođe dobra atmosfera. Ponekad me bude strah da fotografije ne pokažu sve. Ipak ja pokušavam fotografijom da pokažem kako je bilo.

"Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta."

“Žena je nastala od muškarčevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada. Nastala je od njegovog boka da mu bude jednaka! Ispod ruke da bude zaštićena i pokraj srca da bude voljena!”

Nijaz-Caja Huremović

.be">

 

 

 

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić