Izdvajamo

Već dugi niz godina kruže priče po Krajini kako je velik problem opremiti jednu dženazu iako redovno plaćamo hodžaluk. Samo kopanje i parcela za mezarluk košta otprilike između 800-1000 KM, dok je prosječna plata na USK-u nekih 400-500 KM.

U Krajini postoji nepisana obaveza davanja koverti hodžama i pripremanje ručka pred dušu umrlog. U početku je to možda bila navika imućnijih krajišnika, ali s vremenom je postala obaveza jer je više nego očito da na pojedinim dženazama, gdje je familija imućna, dođe pet i više hodža, dok na nekim dženazama gdje familija nije baš u dobrom financijskom stanju, dođe jedan hodža.

Javna je tajna da je sve više ovih vjerskih službenika počelo zloupotrebljavati svoju poziciju. Baš zbog ovakvih problema, kako u Krajini tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, Reisu-l-ulema Husein Kavazović je poslao dokument Preporuku od Vijeća muftija, a upućena je svim pripadnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Preporukom Vijeća muftija pozivaju se svi članovi IZ u BiH da upute džematlije ka pridržavanju islamske tradicije Bošnjaka o ne priređivanju jemeka (jela/ručka) u kući umrle osobe nakon dženaze.

Oni poručuju da se jelo može ponuditi samo musafirima koji na dženazu dođu izdaleka, ali da je i tada bolje da im hranu ponudi rodbina i komšije, a ne porodica umrle osobe.

Pogledajte prilog:Pozitivan je ovo primjer sprječavanja zloupotrebe religije radi bogaćenja neodgovornih pojedinaca, koje vjernike sve više odvraća od čistoće vjere.

(Cazin.NET)

PS
U MIZ Kozarac, imami već godinama pozivaju džematlije da se pridržavaju islamske tradicije Bošnjaka, da se ne  spremaju jela  (ručak) u kući umrle osobe nakon dženaze.
Nijaz-Caja


Ko je na portalu: 323 gostiju i nema prijavljenih članova

kozarac kliza 2015.jpg

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo