Izdvajamo

 Većina odbornika Skupštine grada Prijedora danas je odbila inicijativu roditelja ubijene djece Prijedora '92-'95 godine za izgradnju memorijala u centru grada. Inicijativa nije usvojena s tri glasa za, 18 suzdržanih i nijedan protiv, a deset odbornika nije prisustvovalo sjednici.

Kako je za Klix.ba izjavio Sead Jakupović (SDP), predsjednik Skupštine grada Prijedora, svi Bošnjaci koji su prisustvovali današnjoj sjednici bili su za, međutim to nije bilo dovoljno da se inicijativa usvoji.

"Dva odbornika iz reda bošnjačkog naroda nisu prisustvovala sjednici, iako se svi slažemo da želimo taj spomenik u centru grada. Škerić Zlatko (SDA) i Pašalić Azra (SDP) nisu prisustvovali sjednici i nisu mogli dati svoj glas, mada smo opet u manjini. Ostali jednostavno ne žele spomenik u centru grada, žele da se gradi na drugoj lokaciji", izjavio je Jakupović.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci u Prijedoru moraju više komunicirati kako u budućnosti ne bilo dolazilo do sličnih neslaganja i neusvajanja inicijativa čija spomen obilježja podsjećaju na krvavu krajišku prošlost. Jakupović je dodao da će inicijativa ponovo biti upućena u proceduru nadležnim odjeljenima Skupštine grada Prijedora.

Podsjećamo, inicijativa za izgradnju memorijala ubijenoj djeci Prijedora uvrštena je na dnevni red Skupštine grada Prijedora, a pokrenuta je prije dvije godine.

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor '92", i odbornik u Gradskoj skupštini grada Prijedora smatra da nikada neće doći do izgradnje memorijala ubijenoj djeci.

Klix.ba

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić